Czym jest amoniak spożywczy?
Amoniak spożywczy, czyli kwaśny węglan amonu, to związek chemiczny pochodzenia nieorganicznego (NH4NO3). Jest on od lat doskonale znany gospodyniom domowym, ze względu na swoje zastosowanie. Charakteryzuje się dość nieprzyjemnym zapachem, który jednak dość szybko znika. Amoniak spożywczy, czyli kwaśny węglan amonu jest nieorganicznym związkiem chemicznym. Znany jest od lat gospodyniom domowym, ze względu na swoje zastosowanie. Charakteryzuje się dość nieprzyjemnym zapachem, który jednak dość szybko znika. Amoniak spożywczy to wodorowęglan amonu, znany także jako węglan amonu.
Jakie jest zastosowanie amoniaku spożywczego?
Amoniak sprawdzi się wspaniale jako środek do pieczenia ciast. Dzięki niemu nasze wypieki będą pulchne, wyrośnięte, a przy tym chrupiące. Ciasta z dodatkiem amoniaku mają bąbelkową i porowatą strukturę. Jego zaletą jest to, że podniesiony do wysokiej temperatury, w wyniku zachodzącej reakcji chemicznej, całkowicie się ulatnia. W rezultacie, w gotowym cieście nie znajdziemy już nawet śladu po amoniaku. Dość szybko znika także charakterystyczny zapach, który pojawia się podczas pieczenia. W kuchni amoniak do ciasta jest używany jako jeden z podstawowych środków spulchniających, podobnie jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona.
Czy amoniak jest szkodliwy?
Ilość amoniaku spożywczego dodawanego do wypieków jest tak niewielka, że nie ma on szkodliwego oddziaływania na nasze zdrowie. Ponadto, pamiętajmy, że amoniak spożywczy podniesiony do wyższej temperatury ulega rozpadowi. Jego stosowanie jest tak samo bezpieczne, jak używanie proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, a pomimo to o amoniaku słyszy się o wiele rzadziej. Jego zła sława wzięła się stąd, że często bywa mylony z amoniakiem, który jest używany do produkcji nawozów sztucznych. Te dwa środki chemiczne mają jednak całkowicie inne działanie. W przypadku amoniaku spożywczego, podczas pieczenia dochodzi do rozpadu na wodę i dwutlenek węgla, co sprawia, że jest on bezpieczny do spożycia.
Rodzaje opakowań i zastosowanie w kuchni
Amoniak spożywczy jest dostępny w różnych rodzajach opakowań, co umożliwia łatwe dozowanie i przechowywanie. W kuchni amoniak używany jest głównie do wypieków takich jak pierniki, herbatniki czy kruche ciasta. Dzięki niemu, nasze wypieki zyskują nie tylko na strukturze, ale również na wyglądzie.
Jak widać zastosowanie amoniaku spożywczego w kuchni, ma wiele zalet. To składnik nadający nie tyle ile smaku, a wyglądu wypiekom. Jednak należy pamiętać, by nie przesadzać z ilością dodawania tego proszku do ciast. Dzięki temu unikniemy problemów zdrowotnych i będziemy mogli do woli zajadać się plackami i ciasteczkami.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.