Przepis na pasztet warzywny z cukinii to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Zdrowy i smaczny, zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowuje się go szybko i sprawnie, wystarczą więc jedynie chęci i kilka składników takich jak między innymi: cukinia (co oczywiste), ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka i przyprawy. Jak wykonać taki pasztet z cukinii? Pyszny przepis znajdziecie poniżej!

Pasztet z cukinii składniki:

  • 3 cukinie średniej wielkości,
  • 3 cebule – średniej wielkości – czerwone lub cukrowe (można mieszać np. 1 cebula czerwona, 2 białe),
  • 5 większych ziemniaków,
  • 4 jajka średniej wielkości,
  • 6-7 ząbków czosnku (w zależności od wielkości),
  • 3 większe marchewki,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu,
  • płaska łyżeczka chili,
  • garść siekanej natki pietruszki i oregano
  • można dodać również 5 łyżek kaszy manny.

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oczyszczamy i obieramy ze skórki. Cukinię, kroimy na mniejsze części wykrawając z nich środek. Mniejsze kawałki ścieramy na tarce, używając oczek średniej wielkości (lub na tarce o dużych oczkach, jeśli wolicie, polecam jednak średnie). Podobnie robimy w przypadku marchewki i ziemniaków. Warzywa pozostawiamy na kilka minut tak, aby puściły sok.
  2. Ścieramy na drobnych oczkach cebulę (lub drobno siekamy).
  3. Drobno siekamy natkę pietruszki.
  4. Cukinię i inne warzywa odciskamy z nadmiaru wody i łączymy je w jednym garnku.
  5. Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę (ząbki czosnku można również bardzo drobno pokroić).
  6. Dodajemy: jajka, bułkę tartą, olej roślinny, przyprawy (sól, pieprz, chili) i zioła.
  7. Całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki odpowiednio się ze sobą połączyły.
  8. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem na spodzie i po brzegach.
  9. Wykładamy nasz pasztet.
  10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra, dół).
  11. Pasztet z cukinii pieczemy ok.1 godzinę – polecam piec 1,5 godziny, do uzyskania chrupiącej skórki.

pasztet z cukinii

pasztet w piekarniku

Pyszny pasztet z cukinii gotowy, smacznego!

Dobre rady:

  • Przed włożeniem do piekarnika, pasztet z cukinii, na wierzchniej warstwie można wyłożyć dodatkowo kawałkami cukinii. Pasztet będzie wówczas posiadał bardziej wyrazisty smak.

 

  • Przed pieczeniem można również na pasztet i kawałki cukinii położyć natki pietruszki.

 

  • Zalecam dodatkowo posmarować oliwą wierzch poukładanej cukinii. Pasztet wówczas ładnie się zarumieni.

 

Sprawdź również inne nasze przepisy.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.