Przepis na pasztet warzywny z cukinii to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Zdrowy i smaczny, zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowuje się go szybko i sprawnie, wystarczą więc jedynie chęci i kilka składników takich jak między innymi: cukinia (co oczywiste), ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka i przyprawy. Jak wykonać taki pasztet z cukinii? Pyszny przepis znajdziecie poniżej!
Pasztet z cukinii składniki:
- 3 cukinie średniej wielkości,
- 3 cebule – średniej wielkości – czerwone lub cukrowe (można mieszać np. 1 cebula czerwona, 2 białe),
- 5 większych ziemniaków,
- 4 jajka średniej wielkości,
- 6-7 ząbków czosnku (w zależności od wielkości),
- 3 większe marchewki,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- płaska łyżeczka soli,
- 2 płaskie łyżeczki pieprzu,
- płaska łyżeczka chili,
- garść siekanej natki pietruszki i oregano
- można dodać również 5 łyżek kaszy manny.
Sposób przygotowania:
- Warzywa oczyszczamy i obieramy ze skórki. Cukinię, kroimy na mniejsze części wykrawając z nich środek. Mniejsze kawałki ścieramy na tarce, używając oczek średniej wielkości (lub na tarce o dużych oczkach, jeśli wolicie, polecam jednak średnie). Podobnie robimy w przypadku marchewki i ziemniaków. Warzywa pozostawiamy na kilka minut tak, aby puściły sok.
- Ścieramy na drobnych oczkach cebulę (lub drobno siekamy).
- Drobno siekamy natkę pietruszki.
- Cukinię i inne warzywa odciskamy z nadmiaru wody i łączymy je w jednym garnku.
- Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę (ząbki czosnku można również bardzo drobno pokroić).
- Dodajemy: jajka, bułkę tartą, olej roślinny, przyprawy (sól, pieprz, chili) i zioła.
- Całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki odpowiednio się ze sobą połączyły.
- Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem na spodzie i po brzegach.
- Wykładamy nasz pasztet.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra, dół).
- Pasztet z cukinii pieczemy ok.1 godzinę – polecam piec 1,5 godziny, do uzyskania chrupiącej skórki.
Pyszny pasztet z cukinii gotowy, smacznego!
Dobre rady:
- Przed włożeniem do piekarnika, pasztet z cukinii, na wierzchniej warstwie można wyłożyć dodatkowo kawałkami cukinii. Pasztet będzie wówczas posiadał bardziej wyrazisty smak.
- Przed pieczeniem można również na pasztet i kawałki cukinii położyć natki pietruszki.
- Zalecam dodatkowo posmarować oliwą wierzch poukładanej cukinii. Pasztet wówczas ładnie się zarumieni.
Sprawdź również inne nasze przepisy.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.