Przepis na pasztet warzywny z cukinii to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mi臋snego. Zdrowy i smaczny, zachwyca nawet najbardziej wymagaj膮cych smakoszy. Przygotowuje si臋 go szybko i sprawnie, wystarcz膮 wi臋c jedynie ch臋ci i kilka sk艂adnik贸w takich jak mi臋dzy innymi: cukinia (co oczywiste), ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka i przyprawy. Jak wykona膰 taki pasztet z cukinii? Pyszny przepis znajdziecie poni偶ej!

Pasztet z cukinii sk艂adniki:

  • 3 cukinie 艣redniej wielko艣ci,
  • 3 cebule – 艣redniej wielko艣ci – czerwone lub cukrowe (mo偶na miesza膰 np. 1 cebula czerwona, 2 bia艂e),
  • 5 wi臋kszych ziemniak贸w,
  • 4 jajka 艣redniej wielko艣ci,
  • 6-7 z膮bk贸w czosnku (w zale偶no艣ci od wielko艣ci),
  • 3 wi臋ksze marchewki,
  • 1/2 szklanki bu艂ki tartej,
  • 1/3 szklanki oleju ro艣linnego,
  • p艂aska 艂y偶eczka soli,
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki pieprzu,
  • p艂aska 艂y偶eczka chili,
  • gar艣膰 siekanej natki pietruszki i oregano
  • mo偶na doda膰 r贸wnie偶 5 艂y偶ek kaszy manny.

 

Spos贸b przygotowania:

  1. Warzywa oczyszczamy i obieramy ze sk贸rki. Cukini臋, kroimy na mniejsze cz臋艣ci wykrawaj膮c z nich 艣rodek. Mniejsze kawa艂ki 艣cieramy na tarce, u偶ywaj膮c oczek 艣redniej wielko艣ci (lub na tarce o du偶ych oczkach, je艣li wolicie, polecam jednak 艣rednie). Podobnie robimy w przypadku marchewki i ziemniak贸w. Warzywa pozostawiamy na kilka minut tak, aby pu艣ci艂y sok.
  2. 艢cieramy na drobnych oczkach cebul臋 (lub drobno siekamy).
  3. Drobno siekamy natk臋 pietruszki.
  4. Cukini臋 i inne warzywa odciskamy z nadmiaru wody i 艂膮czymy je w jednym garnku.
  5. Dodajemy cebul臋 i przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, kasz臋 mann臋 (z膮bki czosnku mo偶na r贸wnie偶 bardzo drobno pokroi膰).
  6. Dodajemy: jajka, bu艂k臋 tart膮, olej ro艣linny, przyprawy (s贸l, pieprz, chili) i zio艂a.
  7. Ca艂o艣膰 mieszamy tak, aby wszystkie sk艂adniki odpowiednio si臋 ze sob膮 po艂膮czy艂y.
  8. Naczynie 偶aroodporne wyk艂adamy papierem do pieczenia i smarujemy mas艂em na spodzie i po brzegach.
  9. Wyk艂adamy nasz pasztet.
  10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (g贸ra, d贸艂).
  11. Pasztet z cukinii pieczemy ok.1 godzin臋 – polecam piec 1,5 godziny, do uzyskania chrupi膮cej sk贸rki.

pasztet z cukinii

pasztet w piekarniku

Pyszny pasztet z cukinii gotowy, smacznego!

Dobre rady:

  • Przed w艂o偶eniem do piekarnika, pasztet z cukinii, na wierzchniej warstwie mo偶na wy艂o偶y膰 dodatkowo kawa艂kami cukinii. Pasztet b臋dzie w贸wczas posiada艂 bardziej wyrazisty smak.

 

  • Przed pieczeniem mo偶na r贸wnie偶 na pasztet i kawa艂ki cukinii po艂o偶y膰 natki pietruszki.

 

  • Zalecam dodatkowo posmarowa膰 oliw膮 wierzch pouk艂adanej cukinii. Pasztet w贸wczas 艂adnie si臋 zarumieni.

 

Sprawd藕 r贸wnie偶 inne nasze przepisy.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.