Przepis na pasztet warzywny z cukinii to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mi臋snego. Zdrowy i smaczny, zachwyca nawet najbardziej wymagaj膮cych smakoszy. Przygotowuje si臋 go szybko i sprawnie, wystarcz膮 wi臋c jedynie ch臋ci i kilka sk艂adnik贸w takich jak mi臋dzy innymi: cukinia (co oczywiste), ziemniaki, cebula, czosnek, marchewka i przyprawy. Jak wykona膰 taki pasztet z cukinii? Pyszny przepis znajdziecie poni偶ej!
Pasztet z cukinii sk艂adniki:
- 3 cukinie 艣redniej wielko艣ci,
- 3 cebule – 艣redniej wielko艣ci – czerwone lub cukrowe (mo偶na miesza膰 np. 1 cebula czerwona, 2 bia艂e),
- 5 wi臋kszych ziemniak贸w,
- 4 jajka 艣redniej wielko艣ci,
- 6-7 z膮bk贸w czosnku (w zale偶no艣ci od wielko艣ci),
- 3 wi臋ksze marchewki,
- 1/2 szklanki bu艂ki tartej,
- 1/3 szklanki oleju ro艣linnego,
- p艂aska 艂y偶eczka soli,
- 2 p艂askie 艂y偶eczki pieprzu,
- p艂aska 艂y偶eczka chili,
- gar艣膰 siekanej natki pietruszki i oregano
- mo偶na doda膰 r贸wnie偶 5 艂y偶ek kaszy manny.
Spos贸b przygotowania:
- Warzywa oczyszczamy i obieramy ze sk贸rki. Cukini臋, kroimy na mniejsze cz臋艣ci wykrawaj膮c z nich 艣rodek. Mniejsze kawa艂ki 艣cieramy na tarce, u偶ywaj膮c oczek 艣redniej wielko艣ci (lub na tarce o du偶ych oczkach, je艣li wolicie, polecam jednak 艣rednie). Podobnie robimy w przypadku marchewki i ziemniak贸w. Warzywa pozostawiamy na kilka minut tak, aby pu艣ci艂y sok.
- 艢cieramy na drobnych oczkach cebul臋 (lub drobno siekamy).
- Drobno siekamy natk臋 pietruszki.
- Cukini臋 i inne warzywa odciskamy z nadmiaru wody i 艂膮czymy je w jednym garnku.
- Dodajemy cebul臋 i przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, kasz臋 mann臋 (z膮bki czosnku mo偶na r贸wnie偶 bardzo drobno pokroi膰).
- Dodajemy: jajka, bu艂k臋 tart膮, olej ro艣linny, przyprawy (s贸l, pieprz, chili) i zio艂a.
- Ca艂o艣膰 mieszamy tak, aby wszystkie sk艂adniki odpowiednio si臋 ze sob膮 po艂膮czy艂y.
- Naczynie 偶aroodporne wyk艂adamy papierem do pieczenia i smarujemy mas艂em na spodzie i po brzegach.
- Wyk艂adamy nasz pasztet.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (g贸ra, d贸艂).
- Pasztet z cukinii pieczemy ok.1 godzin臋 – polecam piec 1,5 godziny, do uzyskania chrupi膮cej sk贸rki.
Pyszny pasztet z cukinii gotowy, smacznego!
Dobre rady:
- Przed w艂o偶eniem do piekarnika, pasztet z cukinii, na wierzchniej warstwie mo偶na wy艂o偶y膰 dodatkowo kawa艂kami cukinii. Pasztet b臋dzie w贸wczas posiada艂 bardziej wyrazisty smak.
- Przed pieczeniem mo偶na r贸wnie偶 na pasztet i kawa艂ki cukinii po艂o偶y膰 natki pietruszki.
- Zalecam dodatkowo posmarowa膰 oliw膮 wierzch pouk艂adanej cukinii. Pasztet w贸wczas 艂adnie si臋 zarumieni.
Sprawd藕 r贸wnie偶 inne nasze przepisy.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.