Kotlety z kaszy gryczanej, lekkie, smaczne i pożywne. Idealne na domowy obiad lub spotkanie rodzinne. Doskonale prezentują się na talerzu a jeszcze lepiej smakują. Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Voilà! Właśnie go znalazłeś – kotleciki z kaszy gryczanej nadają się doskonale! 🙂

kasza gryczana

Wersja 1: Kotlety gryczane i twarogu

Składniki:

  1. 1 woreczek kaszy gryczanej, ok.100 g w wersji sypanej.
  2. 120 g półtłustego lub tłustego twarogu.
  3. 1-2 jajka.
  4. garść koperku i szczypiorku.
  5. bułka tarta – około 2 łyżki.
  6. przyprawy: sól i pieprz, słodka papryka – płaska 1 łyżka, (można dodać również ostrą w zależności od preferencji).
  7. masło, olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia.

 

Ważna wskazówka: Można zastosować również twaróg chudy, jednak wówczas możesz mieć problemy z uformowaniem kotlecików. Zalecam w takim przypadku dodać 2 jaja.

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną w woreczku wkładamy do gotującej się, lekko osolonej wody (gotujemy około 15 minut).  Gdy kasza gryczana jest już ugotowana wyciągnij ją z garnka i lekko odciśnij nadmiar wody – przesyp do miseczki.

(Do kotlecików doskonale sprawdzi się również sypana kasza. Jest ona bardziej klejąca, co sprawia, że łatwiej jest formować kotlety.)

Kaszę mieszamy w misce ze zgniecionym widelcem twarogiem, dodajemy 1 lub 2 średniej wielkości jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i inne przyprawy, a także szczypiorek i koperek. Całość dobrze ze sobą mieszamy (najlepiej ręką).

Formujemy kulki z kaszy gryczanej. Kotlety lekko ugniatamy i formujemy.

Na patelni rozgrzewamy wybrany tłuszcz i smażymy kotlety. Jedna strona około 5 min, aż się zarumieni, druga strona smaży się nieco krócej, sprawdzaj stopień zarumienienia.

Kotlety z kaszy gryczanej możesz podawać w dowolnym zestawieniu – Smakują doskonale.

kotlety z kaszy gryczanej

Inne wersje kotletów z kaszy:

Wypróbowałam również inne przepisy, które są równie pyszne jak ten pierwszy. Jako że uwielbiam eksperymentować w kuchni, ciągle modyfikuje znalezione przepisy dodając w nich coś od siebie. 

Tym razem, postanowiłam zamienić twaróg na ser feta (dodałam około 100 g sera feta). Do kotlecików dodałam również marchewkę i odrobinę siekanej cebuli. Smakowały doskonale – przepisy wyglądają podobnie, różnią je jedynie jakże istotne szczegóły.

Innym razem, dodałam pieczarki (około 10 dag) i ser żółty (około 5 dag) i czosnek 2 ząbki. Uformowane kotleciki obtoczyłam dodatkowo w bułce tartej. Kotlety wyszły przepyszne.  

Kolejny pomysł jaki wpadł mi do głowy przechadzając się pomiędzy półkami to kotleciki z kaszy gryczanej z dodatkiem krewetek (pamiętajcie, aby wówczas dodać 2 jaja i dobrze skleić wszystkie składniki). Dodałam również czosnek i chilli. Były przepyszne.

Można również wykonać kotlety z kaszy i mięsa mielonego  – przepis znajdziesz na naszym blogu.

Przyznam szczerze, że jestem wielką miłośniczką kaszy gryczanej, dlatego na blogu z pewnością znajdziecie nie jeden przepis z jej udziałem.

Podobne przepisy znajdziesz na naszym blogu w kategorii Kulinaria – Zapraszamy.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.