Kotlety z kaszy gryczanej, lekkie, smaczne i pożywne. Idealne na domowy obiad lub spotkanie rodzinne. Doskonale prezentują się na talerzu a jeszcze lepiej smakują. Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Voilà! Właśnie go znalazłeś – kotleciki z kaszy gryczanej nadają się doskonale! 🙂
Wersja 1: Kotlety gryczane i twarogu
Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanej, ok.100 g w wersji sypanej.
- 120 g półtłustego lub tłustego twarogu.
- 1-2 jajka.
- garść koperku i szczypiorku.
- bułka tarta – około 2 łyżki.
- przyprawy: sól i pieprz, słodka papryka – płaska 1 łyżka, (można dodać również ostrą w zależności od preferencji).
- masło, olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia.
Ważna wskazówka: Można zastosować również twaróg chudy, jednak wówczas możesz mieć problemy z uformowaniem kotlecików. Zalecam w takim przypadku dodać 2 jaja.
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną w woreczku wkładamy do gotującej się, lekko osolonej wody (gotujemy około 15 minut). Gdy kasza gryczana jest już ugotowana wyciągnij ją z garnka i lekko odciśnij nadmiar wody – przesyp do miseczki.
(Do kotlecików doskonale sprawdzi się również sypana kasza. Jest ona bardziej klejąca, co sprawia, że łatwiej jest formować kotlety.)
Kaszę mieszamy w misce ze zgniecionym widelcem twarogiem, dodajemy 1 lub 2 średniej wielkości jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i inne przyprawy, a także szczypiorek i koperek. Całość dobrze ze sobą mieszamy (najlepiej ręką).
Formujemy kulki z kaszy gryczanej. Kotlety lekko ugniatamy i formujemy.
Na patelni rozgrzewamy wybrany tłuszcz i smażymy kotlety. Jedna strona około 5 min, aż się zarumieni, druga strona smaży się nieco krócej, sprawdzaj stopień zarumienienia.
Kotlety z kaszy gryczanej możesz podawać w dowolnym zestawieniu – Smakują doskonale.
Inne wersje kotletów z kaszy:
Wypróbowałam również inne przepisy, które są równie pyszne jak ten pierwszy. Jako że uwielbiam eksperymentować w kuchni, ciągle modyfikuje znalezione przepisy dodając w nich coś od siebie.
Tym razem, postanowiłam zamienić twaróg na ser feta (dodałam około 100 g sera feta). Do kotlecików dodałam również marchewkę i odrobinę siekanej cebuli. Smakowały doskonale – przepisy wyglądają podobnie, różnią je jedynie jakże istotne szczegóły.
Innym razem, dodałam pieczarki (około 10 dag) i ser żółty (około 5 dag) i czosnek 2 ząbki. Uformowane kotleciki obtoczyłam dodatkowo w bułce tartej. Kotlety wyszły przepyszne.
Kolejny pomysł jaki wpadł mi do głowy przechadzając się pomiędzy półkami to kotleciki z kaszy gryczanej z dodatkiem krewetek (pamiętajcie, aby wówczas dodać 2 jaja i dobrze skleić wszystkie składniki). Dodałam również czosnek i chilli. Były przepyszne.
Można również wykonać kotlety z kaszy i mięsa mielonego – przepis znajdziesz na naszym blogu.
Przyznam szczerze, że jestem wielką miłośniczką kaszy gryczanej, dlatego na blogu z pewnością znajdziecie nie jeden przepis z jej udziałem.
Podobne przepisy znajdziesz na naszym blogu w kategorii Kulinaria – Zapraszamy.
Gryczanki - Kotlety z Kaszy Gryczanej i Mięsa Mielonego
[…] Sprawdź również „Kotlety z kaszą gryczaną w 5 wersjach„. […]