Tort Oreo – król wszystkich imprez

Ciasteczka Oreo uwielbia wiele osób, jednak zdecydowanie najbardziej dzieci. Okazuje się, że wykorzystać je można w bardzo ciekawy sposób. W tym poradniku sprawdzimy, jak robi się tort z tych ciasteczek, czyli popularny tort Oreo!

Jeżeli chcesz poznać tajniki przepisu i przygotować taki tort swoim bliskim, koniecznie przeczytaj!

Składniki – same ciasteczka Oreo to nie wszystko

Poniżej przedstawiamy składniki na poszczególne partie tortu. Pamiętaj, aby przygotować taką ilość składników jak podana!

Składniki na biszkopt – wykorzystamy m.in. cukier puder

  • 3 jajka,
  • 60 gramów mąki pszennej,
  • 20 gramów kakao (najlepiej takiego dobrej jakości),
  • 100 gramów cukru pudru.

Składniki na krem Oreo – przyda się serek mascarpone

  • 400 ml śmietanki 30%, lub 36% (musi być zimna),
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 6 ciasteczek Oreo.

Składniki na poncz – z alkoholem, lub bez

Poncz z podanych składników przygotujmy w przypadku, kiedy tort będą spożywać dorośli. Jeżeli tort będzie wykonywany dla dzieci, alkohol zastąpmy czymś innym.

  • sok z połówki cytryny,
  • 40 ml likieru Amaretto, Malibu (jeżeli chcemy bez alkoholu, można wykorzystać np. herbatę),
  • 50 ml wody.

torcik oreo

Przygotowanie biszkoptu – przepis

Proces ten nie jest trudny i wygląda tak samo, jak w przypadku pieczenia klasycznego biszkoptu. Zatem jak przygotować biszkopt czekoladowy do tortu Oreo?

Najpierw włączamy piekarnik, aby się nagrzał i ustawiamy temperaturę 160 stopni. Następnie bierzemy formę do pieczenia o średnicy około 18 centymetrów. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Następnym krokiem w pieczeniu biszkoptu jest oddzielenie żółtek od białek jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy jest wystarczająco ubita, powoli dodajemy po jednej łyżce cukru pudru, ciągle ubijając. Czynność kontynuujemy do wykorzystania całego przygotowanego cukru pudru. Kiedy dodaliśmy cały cukier, dodajemy żółtka, nadal ciągle ubijając pianę.

Do ubitej piany dodajemy kakao i przesianą mąkę. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy. Jeżeli używamy miksera, mieszanie musi odbywać się na najniższych obrotach. W przypadku kiedy mieszanie będzie odbywało się zbyt gwałtownie – piana opadnie.

Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Następnie wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczenie powinno trwać około 20 minut. Przed końcem procesu, sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł (np. poprzez klasyczny test suchego patyczka). Czasami może zaistnieć potrzeba przetrzymania ciasta w piekarniku jeszcze kilka minut.
Po upieczeniu – biszkopt wyjmujemy i odstawiamy na stół. Kolejno czekamy do wystudzenia.

pieczenie biszkopta

Przygotowanie kremu – przepis

Na początek przygotowane ciasteczka Oreo kroimy, lub kruszymy na małe kawałeczki. Kolejno do wysokiego naczynia wlewamy zimną śmietankę i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera. Kiedy zakończymy proces ubijania, odstawiamy śmietankę na kilka chwil.

Do dużego naczynia wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy (dosyć krótko). Kolejno do całości dodajemy ubitą śmietankę i całość, dokładnie ze sobą łączymy (musi powstać gęsty krem). Ostatnim krokiem jest dodanie pokruszonych ciastek. Wszystkie składniki ponownie ze sobą mieszamy.

Wykończenie tortu – przepis

Najpierw musimy wcześniej przygotowany biszkopt przekroić na trzy części (tzw. blaty). Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu, paterze, desce, lub innej podstawie, nasączamy go ponczem i nakładamy warstwę kremu. Kolejno całość przykrywamy drugim blatem biszkopta, który ówcześnie również należy nasączyć ponczem, a następnie nałożyć porcję kremu. Obydwie części przykrywamy ostatnim blatem, który też powinien być nasączony ponczem.

Kremem, który pozostał, dekorujemy brzegi tortu, jak i wierzch tortu. Ponadto możemy jeszcze wykorzystać kilka ciastek, rozdzielić je, lub przeciąć nożem i połówkami udekorować tort. Opcjonalnie ciastka można pokruszyć i również w ten sposób dokonać dekoracji.

Przygotowany tort Oreo należy przechowywać w lodówce pod przykryciem. Smacznego!

Kilka cennych wskazówek

Jak widać, przepis jest prosty i nie składa się ze skomplikowanych kroków. Jest on zatem idealny, dla osób, które lubią szybkie przepisy na pyszne torty. Biszkopt pieczemy tak samo, jak klasyczny, czyli w bardzo prosty sposób.

Sam krem śmietankowy to połączenie bitej śmietany z serkiem mascarpone i pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Aby jednak, tort Oreo, rzeczywiście zasługiwał na tę nazwę, konieczna jest dobra dekoracja.
Jak widać, ciastka Oreo sprawdzą się idealnie, aczkolwiek opcjonalnie dekorować można cukrem pudrem, lub wykorzystać polewę czekoladową z czekolady mlecznej i nie tylko. Istnieją też wersje np. z frużeliną jagodową itp. Jednak dekoracja ciastkami Oreo, będzie idealna! Aktualnie na rynku spotkać można wiele rodzajów ciasteczek Oreo, zatem wykorzystanie ich, może dodać jeszcze większego uroku dekoracji. Świetnie sprawdzą się np. złote ciastka!

Podsumowanie

Tak przygotowany tort Oreo z pewnością zaskoczy gości i będzie obłędnie pyszny. Nadaje się on nie tylko dla najmłodszych, ale i starszych. Tym bardziej, jeżeli skorzystamy z odpowiedniej wersji przygotowanego przepisu. Przygotuj prosty i pyszny tort Oreo już teraz!

 

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.