Stosunkowo mało popularnym w polskiej kuchni składnikiem jest masło palone. Świeże lub klarowane masło znajduje się w lodówce każdej gospodyni domowej. Używane nie tylko do smarowania kanapek, lecz także gotowania i pieczenia, jest nieodzowne w kuchni. Ale czym jest i jak powstaje palone masło? Co to jest masło palone?
Masło palone jest to produkt powstający w procesie silnego i powolnego podgrzewania. Dochodzi wówczas do oddzielenia się tłuszczu od białek, które to opadają na dno rondelka gdzie nadal są podgrzewane. W ten sposób masło palone uzyskuje brązową barwę. Warto dodać, że tłuszcz także zmienia kolor na karmelowy, a produkt ma orzechowy aromat.
Jak je zrobić?
Samodzielne przygotowanie palonego masła nie jest skomplikowane, choć wymaga od nas nieco cierpliwości i ostrożności. Należy przygotować:
– kostkę masła,
– łyżkę drewnianą,
– rondel biały w środku.
Kostkę masła kroimy na nieduże kawałki, tak jak do ciasta kruchego. Następnie wrzucamy je do rondla. Dlaczego powinien mieć on biały środek? Ponieważ wtedy będziemy dobrze widzieli barwę masła. Rondel z masłem stawiamy na kuchence, na małym ogniu i czekamy. Początkowo masło zacznie się pienić i pryskać – to znak, że wyparowuje z niego woda. Po jakimś czasie masło zaczyna brązowieć. To czas, kiedy musimy być czujni, ponieważ łatwo masło po prostu przypalić.
Kiedy masło nabierze barwy karmelu lub orzechów – należy natychmiast przelać je do drugiego garnuszka w celu zapobiegnięcia jego przypalenia.
Nasze masło palone gotowe! Tak przygotowane najlepiej nadaje się nie tylko do wyrobu słodkich deserów, lecz także do przygotowania dań mięsnych, podkreślając ich smak i kolor.

Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.