Moja babcia często opowiadała jak raz w tygodniu piekła kilka bochenków chleba dla całej swojej rodziny. Był to specjalny obrzęd, swego rodzaju święto, które niezmiennie od pokoleń wymagało postępowania według dokładnie ustalonych reguł. Z czasem te domowe pyszne chleby zostały w ogromnej mierze wyparte przez masową produkcję i mało która gospodyni poświęcała swój czas na przygotowanie domowego pieczywa. W dzisiejszym świecie, gdy coraz większy nacisk kładzie się na zdrową żywność, można zauważyć powrót do pieczenia domowego chleba. Coraz częściej eksperymentuje się ze składnikami i dodatkami do pieczenia. Pozwala to odkryć nowe smaki i zamienić monotonne białe pieczywo na niezwykły wypiek. Oto lista kilku świetnych przypraw, które wzmocnią smak chleba.
Przyprawy idealne dla chleba na zakwasie
ANYŻ
Pierwszą przyprawą, o której należy wspomnieć jest anyż. Można go dodawać do ciasta w całości lub wcześniej zmielać. Anyż dodaje pieczywu delikatnie słodkawy smak z lekko wyczuwalną nutą koperku.
BAZYLIA
Ta przyprawa jest bardzo wyrazista i można ją dodawać w świeżej jak i suszonej postaci do ciasta. Chleb zyska dzięki niej wyjątkowego włoskiego aromatu.
KMINEK
Przyprawa ta jest bardzo często używana przy pieczeniu chleba. Dodaje się ją zarówno do ciasta jak i do ozdoby wierzchu skórki. Kminek przez swój charakterystyczny intensywny aromat nie wszystkim może przypaść do gustu.
CZOSNEK
Zmielony jak i ten w proszku jest nieoceniony przy wypieku chleba jak i ciasta na pizze.
MAK
Stosowany jest zwykle w celach dekoracyjnych, ale można go również dodać do ciasta podczas wyrabiania. Mak idealnie pasuje również do bajgli, chleba kukurydzianego i słodkich wypieków.
ROZMARYN
Przez wielu uważany za numer 1. wśród przypraw. Zarówno świeży jak i suszony pasuje także do chleba cebulowego, czosnkowego oraz serowego.
Ziołowe dodatki idealne do słodkiego chleba
KARDAMON
Nadaje wypiekom niezwykle przyjemną woń. Zastosowanie tej przyprawy jest ogromne. Zwalcza problemy trawienne, przyspiesza metabolizm i działa antydepresyjnie. To tylko nieliczne jego właściwości. Warto więc w swojej kuchni stosować go jak najczęściej.
CYNAMON
Fenomenalnie sprawdza się nie tylko jako aromatyczny dodatek do słodkich jabłkowych ciast czy naleśnikach. Działa również zbawienne dla organizmu. Pobudza trawienie, jest źródłem błonnika, obniża cholesterol i reguluje poziom cukru we krwi.
WANILIA
Ta przyprawa pasuje do wszystkich rodzajów słodkich wypieków. Jest ona idealnym środkiem aromatyzującymi, działa kojąco na nerwy i delikatnie pobudza organizm.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA
Jest powszechnie znaną przyprawą, nadającą potrawom ciepłego, lekko orzechowego aromatu.
GOŹDZIKI
Ta przyprawa idealnie komponuje się z cynamonem i jabłkami. Można dodawać zarówno do słodkich jak i pikantnych potraw.
Zastosowanie ziół w kuchni jest ogromne. Nie tylko dodają smaku i aromatu, ale również działają korzystnie dla organizmu. Zwalczają wiele schorzeń i wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Dlatego warto otworzyć się na ziołowe naturalne przyprawy, by cieszyć się ich cudownym aromatem i zbawiennym wpływem na nasze zdrowie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.