W rankingu najpopularniejszych ciast pojawiających się w polskich domach szarlotka niezmiennie zajmuje bardzo wysoką pozycję. W moim domu gości szczególnie często jesienią i zimą, kiedy jabłka są najpyszniejsze! Najlepszą cechą tego ciasta jest możliwość modyfikacji przepisu. Dodanie do jabłek innych owoców, galaretki, pianki, bądź budyniu skutecznie podkręca jej smak i wygląd.
Dzisiaj prezentuję Państwu rzadko spotykaną wersję tego pysznego ciasta. Mini szarlotki to nic innego jak urocze babeczki z jabłkiem. Pięknie prezentują się na stole, a dzieci wręcz za nimi przepadają! Serdecznie polecam wszystkim szarlotkowym łasuchom, nieprzepadającym za bardzo słodkimi ciastami.
Mini szarlotki można upiec w kokilkach lub w dużych foremkach silikonowych do muffinek.
Podana ilość składników wystarczy na ok. 7 mini szarlotek.
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g masła,
- 2 żółtka,
- cukier waniliowy,
- cynamon.
Nadzienie:
- 3 soczyste jabłka (najlepiej odmiana Champion).
Beza:
- 2 białka,
- 3 łyżki cukru,
- olejek waniliowy.
Wykonanie
Z podanych składników wyrobić ciasto, wylepić nim spód i brzegi foremek, 1/8 ciasta włożyć do lodówki.
Ciasto w foremkach posypujemy niewielką ilością cukru wanilinowego i cynamonu.
Foremki napełniamy pokrojonymi jabłkami i posypujemy cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut.
Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, dodając do niej porcjami cukier, a na końcu olejek waniliowy.
Wyciągamy mini szarlotki z piekarnika, nakładamy na nie bezę i posypujemy rozdrobnionym ciastem wyciągniętym z lodówki.
Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i wkładamy mini szarlotki do piekarnika na 15 minut.
Smacznego!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.