Słone paluszki są idealnym dodatkiem do kawy, czy dobrą przekąską dla najmłodszych. Nie są one bardzo kaloryczne. Ważne jednak, aby były one smaczne oraz kruche, a zarówno wytrzymały długo. Wiele osób decyduje się na kupno tej słonej przekąski, jednak najlepsze są te domowej roboty.
Jak zrobić paluszki słone?
Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Poradzi sobie z nimi zarówno dobry kucharz, jak i laik, dla którego gotowaniem jest tylko hobby i przyjemnością. Ważne jest to, aby do ich przygotowania użyć dobrej jakości produktów. Do stworzenia masy wystarczą drożdże, odrobina mleka, żółtko, stopione masło i sól. Masło jest bardzo istotne, ponieważ to dzięki niemu po upieczeniu masa stanie się krucha, ale nie twarda. Wystarczy rozpuścić drożdże w podgrzanym, ale nie gorącym mleku, dodać je do mąki z roztopionym masłem, mlekiem i odrobiną soli. Następnie trzeba wyrobić masę i rozwałkować ją, a potem formować paluszki krojąc ciasto. Wystarczy już tylko ułożyć je na blaszce, posmarować żółtkiem i posypać solą. Pieczenie trwa tylko 20 min i powinno się to robić w rozgrzanym piekarniku, 180 stopniach Celsjusza. Żółtko jest tu opcjonalne, jednak paluszki solone będą bardziej chrupiące i apetyczniej wyglądające jeśli jednak go użyjemy.
Jak widać sposób przygotowania paluszków słonych jest bardzo prosty. Wystarczy trochę serca i zapału. Odpowiednio przygotowane paluszki solone można podawać przy wielu okazjach. Są doskonałym pomysłem dla dzieci jak i dla umilenia imprezy. Paluszki chrupać możemy przed telewizorem, komputerem itp.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.