Pierogi – któż z nas nie lubi domowych pierogów według przepisu ukochanej babci? Na samą myśl o nich cieknie nam ślinka i choć pewnie nie raz próbowałeś, idealnego smaku dzieciństwa odwzorować nie potrafisz… W poniższym wpisie podpowiem Ci jednak jak do mistrzostwa się zbliżyć na wyciągnięcie ręki a może nawet zdobyć puchar 😉 Jak zrobić idealne ciasto na pierogi i rozpływający się w ustach farsz? Oto przepis na najlepsze pierogi ruskie prosto od mojej babci ❤️.
Składniki:
Ciasto na pierogi ruskie:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 szklanka gorącej wody lub mocno ciepłej,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki soli,
- opcjonalnie jajko.
Farsz do pierogów:
- 500 g ziemniaków,
- 500 g twarogu – półtłustego lub tłustego,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz,
- masło klarowane do smażenia.
Pierogi ruskie – Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, do momentu aż będą miękkie. Po ugotowaniu (jeszcze ciepłe) rozgnieść tłuczkiem. W zależności od preferencji ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie lub pozostawić małe kawałki – osobiście wolę dokładnie rozgnieść ziemniaki. Jeszcze ciepłe przepuszczam przez maszynkę, aby pozbyć się wszelkich grudek. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Bierzemy ser i drobno rozkruszamy go ręką lub podobnie do ziemniaków przepuszczamy przez maszynkę.
- Drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją na maśle klarowanym (około dwie łyżki), do smażenia możesz dodać także oliwę z oliwek lub odrobinę oleju roślinnego. Cebulę smażymy do momentu zeszklenia.
- Wszystkie składniki tj. masę z ugotowanych ziemniaków łączymy z serem, podsmażoną cebulką w jednej misce, aż do powstania jednolitego farszu.
- Doprawiamy do smaku pieprzem i solą – farsz gotowy.
Przygotowanie ciasta na ruskie pierogi:
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Do mąki dodajemy sól (pół łyżeczki), 2 łyżki oleju powoli, stopniowo wlewamy ciepłą lub gorącą wodę. Opcjonalnie dodajemy jajka (1-2) w zależności od preferencji – jajka sprawią, że ciasto na pierogi będzie nieco twardsze.
- Wyrabiamy aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto .
- Wyrobione ciasto na pierogi przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30-15 minut. Sprawi to, że nie będzie ono się kruszyć podczas wałkowania.
- Po upływie 30 min, odkrywamy i dzielimy je na 3 części.
- Bierzemy jedną część i cień rozwałkowujemy ją na stolnicy oprószonej mąką.
- Przy pomocy wykrawaczki lub po prostu większej szklanki wykrawamy z ciasta okrągłe placki, z których będziemy lepić pierogi ruskie.
- Na środku placka dodajemy nadzienie (proponuje dodać go dosyć sporo tak, aby pierogi były pełne i pulchne).
- Pierogi składamy na pół, tworząc łódeczkę wokół farszu i dokładnie sklejamy ciasto po bokach.
- Aby pierogi ruskie pięknie się prezentowały polecam na części sklejonej wykonać fałdki.
- Sklejone pierogi układamy obok siebie na tacce i przykrywamy ściereczką.
Gotowanie pierogów ruskich:
- Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy.
- Pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.
- Gotujemy do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe pierogi ruskie polewam roztopionym masłem klarowanym z zeszkloną cebulką.
SMACZNEGO!
Dobre rady:
- Pierogi ruskie można mrozić! Możesz mrozić zarówno surowe pierogi przed ugotowaniem, jak i te już ugotowane.
- Wyrobione ciasto lub zlepione pierogi zawsze przykrywaj szmatką, by ciasto nie obsychało.
- Pierogi ruskie można jeść z masłem i cebulką, słodką lub kwaśną śmietanką.
Przetestowałam już różne sposoby na wykonanie ciasta na pierogi, to jednak z powyższego przepisu smakuje mi najlepiej. Idealne ciasto na pierogi jest miękkie i elastyczne, a dzięki temu łatwo się wyrabia.pis
Sprawdź inne podobne przepisy!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.