Pierogi – któż z nas nie lubi domowych pierogów według przepisu ukochanej babci? Na samą myśl o nich cieknie nam ślinka i choć pewnie nie raz próbowałeś, idealnego smaku dzieciństwa odwzorować nie potrafisz… W poniższym wpisie podpowiem Ci jednak jak do mistrzostwa się zbliżyć na wyciągnięcie ręki a może nawet zdobyć puchar 😉 Jak zrobić idealne ciasto na pierogi i rozpływający się w ustach farsz? Oto przepis na najlepsze pierogi ruskie prosto od mojej babci ❤️.

Składniki:

Ciasto na pierogi ruskie:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka gorącej wody lub mocno ciepłej,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli,
  •  opcjonalnie jajko.

 

Farsz do pierogów:

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g twarogu – półtłustego lub tłustego,
  • 1 duża cebula,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane do smażenia.

 

Pierogi ruskie – Sposób przygotowania:

Przygotowujemy farsz:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, do momentu aż będą miękkie. Po ugotowaniu (jeszcze ciepłe) rozgnieść tłuczkiem. W zależności od preferencji ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie lub pozostawić małe kawałki – osobiście wolę dokładnie rozgnieść ziemniaki. Jeszcze ciepłe przepuszczam przez maszynkę, aby pozbyć się wszelkich grudek. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Bierzemy ser i drobno rozkruszamy go ręką lub podobnie do ziemniaków przepuszczamy przez maszynkę.
  3. Drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją na maśle klarowanym (około dwie łyżki), do smażenia możesz dodać także oliwę z oliwek lub odrobinę oleju roślinnego. Cebulę smażymy do momentu zeszklenia.
  4. Wszystkie składniki tj. masę z ugotowanych ziemniaków łączymy z serem, podsmażoną cebulką w jednej misce, aż do powstania jednolitego farszu.
  5. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą – farsz gotowy.

Przygotowanie ciasta na ruskie pierogi:

  1. Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Do mąki dodajemy sól (pół łyżeczki), 2 łyżki oleju powoli, stopniowo wlewamy ciepłą lub gorącą wodę. Opcjonalnie dodajemy jajka (1-2) w zależności od preferencji – jajka sprawią, że ciasto na pierogi będzie nieco twardsze.
  2. Wyrabiamy aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto .
  3. Wyrobione ciasto na pierogi przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30-15 minut. Sprawi to, że nie będzie ono się kruszyć podczas wałkowania.
  4. Po upływie 30 min, odkrywamy i dzielimy je na 3 części.
  5. Bierzemy jedną część i cień rozwałkowujemy ją na stolnicy oprószonej mąką.
  6. Przy pomocy wykrawaczki lub po prostu większej szklanki wykrawamy z ciasta okrągłe placki, z których będziemy lepić pierogi ruskie.
  7. Na środku placka dodajemy nadzienie (proponuje dodać go dosyć sporo tak, aby pierogi były pełne i pulchne).
  8. Pierogi składamy na pół, tworząc łódeczkę wokół farszu i dokładnie sklejamy ciasto po bokach.
  9. Aby pierogi ruskie pięknie się prezentowały polecam na części sklejonej wykonać fałdki.
  10. Sklejone pierogi układamy obok siebie na tacce i przykrywamy ściereczką.

 

ciasto na pierogi

zlepianie pierogów

 

Gotowanie pierogów ruskich:

  1. Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy.
  2.  Pierogi wrzucamy do wrzącej wody. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.
  3. Gotujemy do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

 

Gotowe pierogi ruskie polewam roztopionym masłem klarowanym z zeszkloną cebulką.

 

SMACZNEGO!

Dobre rady:
  • Pierogi ruskie można mrozić! Możesz mrozić zarówno surowe pierogi przed ugotowaniem, jak i te już ugotowane.
  • Wyrobione ciasto lub zlepione pierogi zawsze przykrywaj szmatką, by ciasto nie obsychało.
  • Pierogi ruskie można jeść z masłem i cebulką, słodką lub kwaśną śmietanką.

Przetestowałam już różne sposoby na wykonanie ciasta na pierogi, to jednak z powyższego przepisu smakuje mi najlepiej. Idealne ciasto na pierogi jest miękkie i elastyczne, a dzięki temu łatwo się wyrabia.pis

Sprawdź inne podobne przepisy!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.