Pierogi – kt贸偶 z nas nie lubi domowych pierog贸w wed艂ug przepisu ukochanej babci? Na sam膮 my艣l o nich cieknie nam 艣linka i cho膰 pewnie nie raz pr贸bowa艂e艣, idealnego smaku dzieci艅stwa odwzorowa膰 nie potrafisz… W poni偶szym wpisie podpowiem Ci jednak jak do mistrzostwa si臋 zbli偶y膰 na wyci膮gni臋cie r臋ki a mo偶e nawet zdoby膰 puchar 馃槈 Jak zrobi膰 idealne ciasto na pierogi i rozp艂ywaj膮cy si臋 w ustach farsz? Oto przepis na najlepsze pierogi ruskie prosto od mojej babci 鉂わ笍.
Sk艂adniki:
Ciasto na pierogi ruskie:
- 500 g m膮ki pszennej,
- 1 szklanka gor膮cej wody lub mocno ciep艂ej,
- 2 艂y偶ki oleju,
- p贸艂 艂y偶eczki soli,
- 聽opcjonalnie jajko.
Farsz do pierog贸w:
- 500 g ziemniak贸w,
- 500 g twarogu – p贸艂t艂ustego lub t艂ustego,
- 1 du偶a cebula,
- s贸l, pieprz,
- mas艂o klarowane do sma偶enia.
Pierogi ruskie – Spos贸b przygotowania:
Przygotowujemy farsz:
- Ziemniaki obra膰 i ugotowa膰 w osolonej wodzie, do momentu a偶 b臋d膮 mi臋kkie. Po ugotowaniu (jeszcze ciep艂e) rozgnie艣膰 t艂uczkiem. W zale偶no艣ci od preferencji ugotowane ziemniaki rozgnie艣膰 dok艂adnie lub pozostawi膰 ma艂e kawa艂ki – osobi艣cie wol臋 dok艂adnie rozgnie艣膰 ziemniaki. Jeszcze ciep艂e przepuszczam przez maszynk臋, aby pozby膰 si臋 wszelkich grudek. Pozostawiamy do ostygni臋cia.
- Bierzemy ser i drobno rozkruszamy go r臋k膮 lub podobnie do ziemniak贸w przepuszczamy przez maszynk臋.
- Drobno kroimy cebul臋 i podsma偶amy j膮 na ma艣le klarowanym (oko艂o dwie 艂y偶ki), do sma偶enia mo偶esz doda膰 tak偶e oliw臋 z oliwek lub odrobin臋 oleju ro艣linnego. Cebul臋 sma偶ymy do momentu zeszklenia.
- Wszystkie sk艂adniki tj. mas臋 z ugotowanych ziemniak贸w 艂膮czymy z serem, podsma偶on膮 cebulk膮 w jednej misce, a偶 do powstania jednolitego farszu.
- Doprawiamy do smaku pieprzem i sol膮 – farsz gotowy.
Przygotowanie ciasta na ruskie pierogi:
- Do miski przesiewamy m膮k臋 pszenn膮. Do m膮ki dodajemy s贸l (p贸艂 艂y偶eczki), 2 艂y偶ki oleju powoli, stopniowo wlewamy ciep艂膮 lub gor膮c膮 wod臋. Opcjonalnie dodajemy jajka (1-2) w zale偶no艣ci od preferencji – jajka sprawi膮, 偶e ciasto na pierogi b臋dzie nieco twardsze.
- Wyrabiamy a偶 uzyskamy mi臋kkie i elastyczne ciasto .
- Wyrobione ciasto na pierogi przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy na oko艂o 30-15 minut. Sprawi to, 偶e nie b臋dzie ono si臋 kruszy膰 podczas wa艂kowania.
- Po up艂ywie 30 min, odkrywamy i dzielimy je na 3 cz臋艣ci.
- Bierzemy jedn膮 cz臋艣膰 i cie艅 rozwa艂kowujemy j膮 na stolnicy opr贸szonej m膮k膮.
- Przy pomocy wykrawaczki lub po prostu wi臋kszej szklanki wykrawamy z ciasta okr膮g艂e placki, z kt贸rych b臋dziemy lepi膰 pierogi ruskie.
- Na 艣rodku placka dodajemy nadzienie (proponuje doda膰 go dosy膰 sporo tak, aby pierogi by艂y pe艂ne i pulchne).
- Pierogi sk艂adamy na p贸艂, tworz膮c 艂贸deczk臋 wok贸艂 farszu i dok艂adnie sklejamy ciasto po bokach.
- Aby pierogi ruskie pi臋knie si臋 prezentowa艂y polecam na cz臋艣ci sklejonej wykona膰 fa艂dki.
- Sklejone pierogi uk艂adamy obok siebie na tacce i przykrywamy 艣ciereczk膮.
Gotowanie pierog贸w ruskich:
- Do garnka wlewamy wod臋, solimy i zagotowujemy.
- 聽Pierogi wrzucamy do wrz膮cej wody. Mieszamy delikatnie drewnian膮 艂y偶k膮, aby nie przywar艂y do dna.
- Gotujemy do momentu ich wyp艂yni臋cia na powierzchni臋.
Gotowe pierogi ruskie polewam roztopionym mas艂em klarowanym z zeszklon膮 cebulk膮.
SMACZNEGO!
Dobre rady:
- Pierogi ruskie mo偶na mrozi膰! Mo偶esz mrozi膰 zar贸wno surowe pierogi przed ugotowaniem, jak i te ju偶 ugotowane.
- Wyrobione ciasto lub zlepione pierogi zawsze przykrywaj szmatk膮, by ciasto nie obsycha艂o.
- Pierogi ruskie mo偶na je艣膰 z mas艂em i cebulk膮, s艂odk膮 lub kwa艣n膮 艣mietank膮.
Przetestowa艂am ju偶 r贸偶ne sposoby na wykonanie ciasta na pierogi, to jednak z powy偶szego przepisu smakuje mi najlepiej. Idealne ciasto na pierogi jest mi臋kkie i elastyczne, a dzi臋ki temu 艂atwo si臋 wyrabia.pis
Sprawd藕 inne podobne przepisy!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.