Podczas spotkań towarzyskich, bez względu na okoliczności i okazję spotkania sałatki
i przekąski są doskonałym i nie kłopotliwym rozwiązaniem dla gości.

Kolorowe sałatki, szczególnie jeśli są ułożone na stole w przezroczystych, szklanych misach kuszą wyglądem i zapraszają do skosztowania – każdy uczestnik może samodzielnie sięgnąć po swoją porcję i delektować się jej smakiem.

Sałatki są doskonałym, niezawodnym i szybkim sposobem na poczęstunek – spróbujcie koniecznie poniższych przepisów – znajdziecie proste przepisy na sałatki, które staną się
z całą pewnością hitem imprezowym.

Sałatki na imprezę – przepisy

sałatki na imprezę

Poniżej przedstawiamy ranking sprawdzonych, najlepszych przepisów na sałatki z okazji urodzin, choć i z innych okazji sprawdzą się idealnie – również na urodzinowego grilla na świeżym powietrzu, na obiad, śniadanie i kolację, oraz z okazji świąt.

Znajdziecie tu przepisy na pyszne sałatki na imprezę – pamiętajcie, że możecie dowolnie je modyfikować według swojego gustu i rodzaju imprezy – bawcie się przepisami komponując coraz to inne smaki sałatki, a podane przepisy niech staną się bazą, inspiracją do coraz to nowych kulinarnych doznań.

I – Warstwowa sałatka z chipsami i kurczakiem

Zaskakująco pyszna sałatka, hit imprezowy, idealna na młodzieżowe spotkania i choć nie należy do fit sałatek gwarantujemy, że szybko zniknie ze stołu.

  • 400 g fileta z kurczaka,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 kawałek pora – tylko jasnozielona część,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • pęczek szczypiorku,
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej,
  • 100 g chipsów karbowanych paprykowych,
  • 1 czubata łyżka przyprawy gyros,
  • 3 łyżki oliwy.

Sos czosnkowo-ziołowy

  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ketchup pikantny,
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 3 łyżki majonezu.

 

  1. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i odstawić na pół godziny, po tym czasie podsmażyć i ostudzić.
  2. Pora pokroić na półplasterki i przelać wrzątkiem na sitku – ostudzony wrzucić do usmażonego kurczaka i wymieszać.
  3. Kapustę pekińską drobno poszatkować.
  4. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki na sos poza ketchupem wymieszać ze sobą.
  6. W dużej, przeźroczystej misce układać kolejno: połowę kapusty pekińskiej, połowę sosu, na to kurczaka z porem i polać pikantnym ketchupem. Następnie wyłożyć 5 łyżek kukurydzy, a na to pomidory, paprykę i ogórki konserwowe. Wylać pozostałą połowę sosu czosnkowego, a na to resztę kapusty pekińskiej. Na wierzch wysypać chipsy i posypać całość posiekanym szczypiorkiem. Odstawić sałatkę na ok. 30-40 minut do przegryzienia smaków.

 

II – Kolorowa sałatka z prażonym sezamem

Zdrowa, prosta w wykonaniu i bogata w wapń, przepyszna sałata fit.

  • 2 marchewki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 niewielka cukinia,
  • sałata rzymska,
  • pęczek natki z pietruszki,
  • 2 łyżki sezamu

Sos

  • 5-6 łyżek soku z cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • 3-4 cm startego korzenia imbiru,
  • sól, pieprz.

 

  1. Marchew, paprykę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  2. Sałatę rozerwać palcami na drobne kawałki.
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i ułożyć w szklanej misce.
  4. Sezam delikatnie podprażyć na suchej patelni, ostudzić.
  5. Składniki na sos wymieszać dokładnie ze sobą i polać sosem sałatę w misce.
  6. Całość posypać drobno posiekaną natką z pietruszki oraz sezamem.

 

III – Sałatka z szynką parmeńską

Szybka, pyszna sałatka na każdą okazję z dodatkiem pysznego sera Halloumi.

  • 200 g rukoli lub roszponki,
  • 300 g sałaty lodowej,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 80 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 100 g szynki parmeńskiej,
  • 100 g sera Halloumi lub mozzarelli,
  • oliwa.

 

  1. Ser Halloumi pokroić w plastry o gr. 0,5-1 cm, podsmażyć z obu stron do zrumienienia.
  2. Jeśli używamy sera mozzarellę, to kroimy go w dużą kostkę.
  3. Pomidorki kroimy na połówki a suszone w kostkę.
  4. Sałatę rozdrabniamy, układamy na dnie miski, na wierzch kładziemy połówki pomidorów i pomidory suszone.
  5. Ser Halloumi lub mozarellę układamy równomiernie na wierzchu sałaty i skrapiamy całość oliwą z oliwek.

 

IV – Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ananasem

Niepozorna z wyglądu, ale bardzo smaczna i pożywna sałatka.

  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 puszka ananasa,
  • szczypiorek lub dymka,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • przyprawa do gyrosa,
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%,
  • sól, pieprz.

 

  1. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, skrapiamy oliwą i pozostawiamy na ok. godzinę w lodówce – następnie smażymy na złoty kolor, studzimy.
  2. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu, studzimy.
  3. Osączonego ananasa z zalewy kroimy w kostkę.
  4. Majonez, musztardę i śmietanę łączymy ze sobą, doprawiamy i łączymy ze wszystkimi składnikami w misce.
  5. Drobno pokrojonym szczypiorkiem posypujemy gotową sałatkę.

 

V – Sałatka z tortellini i kurczakowym curry

Sałatka, która idealnie sprawdzi się na urodzinowego grilla i od święta.

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 250 g tortellini,
  • 1 por,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 4 łyżki jogurtu,
  • 3 łyzki majonezu,
  • sól, pieprz oraz 1 łyżka curry.

 

  1. Pierś kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni z przyprawami, dodając pod koniec jogurt, studzimy.
  2. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.
  3. Łączymy w misce mięso, tortellini, kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę.
  4. Mieszamy z majonezem i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

 

VI – Sałatka z bobem

Pyszna sałatka na imprezę z niecodziennych składników, jak i szybki dodatek do obiadu.

  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu,
  • mieszanka sałat,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 jajka,
  • grzanki z pieczywa pokrojone w kostkę,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz.

 

  1. Obrane awokado pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo lub w koszulkach.
  3. Na sałatę układać bób, awokado, jajka, posypać startym parmezanem.
  4. Wymieszać oliwę, przyprawy, cytrynę i miód i polać tym dressingiem sałatkę.
  5. Na wierzchu poukładać małe grzanki z pieczywa.

 

VII – Sałatka zielona

zdrowa sałatka

Szybka, zdrowa sałatka fit, idealna również do pracy.

  • zielona sałata lub mix sałatek,
  • 1 awokado,
  • 1-2 zielone ogórki,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.
  1. Sałatę porwać na kawałki, ułożyć na płaskim talerzu.
  2. Na sałatę nałożyć pokrojone w kostkę ogórki razem ze skórką i obrane awokado pokrojone w plastry.
  3. Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać i polać sałatkę.

 

VIII – Sałatka z ananasem i orzechowym dressingiem

Pyszne połączenie owoców i ostrej chili – dobra również na śniadania lub kolację.

  • 1 ananas,
  • 2 awokado,
  • pęczek dymki,
  • 1 op. rukoli,
  • 1 papryczka chili,
  • 60 g orzeszków ziemnych,
  • 1/2 limonki,
  • 2-4 łyżeczki miodu,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz.

 

  1. Obranego ananasa kroimy na paski, awokado w kostkę.
  2. Orzechy kroimy w kawałki.
  3. Na płaskim talerzu układamy rukolę, na nią ananasa, awokado, papryczkę i pokrojoną drobno dymkę.
  4. Mieszamy ze sobą limonkę, orzechy, miód, olej i przyprawy i polewamy sosem sałatkę.

 

IX -Sałatka Cobb prosto z Ameryki

Sałatka, która jest hitem imprezowym na różne okazje, lub na pożywny obiad.

  • sałata lodowa lub mix sałat,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 25 dag surowego boczku wędzonego,
  • 1 awokado,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2-3 pomidory,
  • ser pleśniowy,
  • 3 jajka,
  • 1 czerwona cebula.

 

Sos:

  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 3 łyżki sosu worcestershire,
  • 2 łyżeczki musztardy miodowe,
  • 1 ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę)
  • sól, pieprz.

 

  1. Kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oliwie, w sosie sojowym ,miodzie i wędzonej papryce przez ok. godzinę, po czym smażymy na złoty kolor.
  2. Boczek pokrojony w plastry smażymy na patelni z obu stron i studzimy na ręczniku papierowym.
  3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki.
  4. Awokado kroimy to w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. 
  5. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos, czyli oliwę, miód, przyprawy.
  6. Na dużym półmisku układamy sałatę, polewamy ją sosem, w rzędach obok siebie układamy pokrojone w kostki pomidory, jajka, ser pleśniowy, plastry kurczaka, boczek i awokado.
  7. Całość posypujemy plastrami cebuli.

 

X – Sałatka z selerem naciowym oraz szynką

Doskonała, zaskakująco prosta i szybka sałatka na każdą imprezę oraz na kolację czy śniadanie, którą wykonasz w kilka minut.

  • 1 seler naciowy,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • kostka twarogu,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki jogurtu,
  • sól, pieprz.

 

  1. Selera, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i łączymy z białym serem.
  2. Majonez, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą i mieszamy z masą serową.
  3. W wersji imprezowej sałatki możemy z wytworzonej masy ( jeśli dodamy więcej majonezu lub jogurtu) możemy utworzyć niewielkie kulki i ułożyć na liściach sałaty.

 

Podsumowanie

sałatki na imprezę urodzinową

Powyższe przepisy na sałatki możesz modyfikować wedle uznania używając nieco innych składników – możesz zamienić boczek na szynkę, makaron na ryż, majonez na jogurt, dodawać więcej ulubionych warzyw czy owoców, możesz tworzyć własne kulinarne pomysły i przepisy.

Ważne, by bawić się w kuchni, tworzyć, inspirować innych, a jeśli robimy to w dobrym towarzystwie, to kulinarny sukces murowany!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.