Podczas spotkań towarzyskich, bez względu na okoliczności i okazję spotkania sałatki
i przekąski są doskonałym i nie kłopotliwym rozwiązaniem dla gości.
Kolorowe sałatki, szczególnie jeśli są ułożone na stole w przezroczystych, szklanych misach kuszą wyglądem i zapraszają do skosztowania – każdy uczestnik może samodzielnie sięgnąć po swoją porcję i delektować się jej smakiem.
Sałatki są doskonałym, niezawodnym i szybkim sposobem na poczęstunek – spróbujcie koniecznie poniższych przepisów – znajdziecie proste przepisy na sałatki, które staną się
z całą pewnością hitem imprezowym.
Sałatki na imprezę – przepisy
Poniżej przedstawiamy ranking sprawdzonych, najlepszych przepisów na sałatki z okazji urodzin, choć i z innych okazji sprawdzą się idealnie – również na urodzinowego grilla na świeżym powietrzu, na obiad, śniadanie i kolację, oraz z okazji świąt.
Znajdziecie tu przepisy na pyszne sałatki na imprezę – pamiętajcie, że możecie dowolnie je modyfikować według swojego gustu i rodzaju imprezy – bawcie się przepisami komponując coraz to inne smaki sałatki, a podane przepisy niech staną się bazą, inspiracją do coraz to nowych kulinarnych doznań.
I – Warstwowa sałatka z chipsami i kurczakiem
Zaskakująco pyszna sałatka, hit imprezowy, idealna na młodzieżowe spotkania i choć nie należy do fit sałatek gwarantujemy, że szybko zniknie ze stołu.
- 400 g fileta z kurczaka,
- 1/2 kapusty pekińskiej,
- 1 pomidor malinowy,
- 1 czerwona papryka,
- 1 kawałek pora – tylko jasnozielona część,
- 3 ogórki konserwowe,
- pęczek szczypiorku,
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej,
- 100 g chipsów karbowanych paprykowych,
- 1 czubata łyżka przyprawy gyros,
- 3 łyżki oliwy.
Sos czosnkowo-ziołowy
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ketchup pikantny,
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
- 3 łyżki majonezu.
- Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i odstawić na pół godziny, po tym czasie podsmażyć i ostudzić.
- Pora pokroić na półplasterki i przelać wrzątkiem na sitku – ostudzony wrzucić do usmażonego kurczaka i wymieszać.
- Kapustę pekińską drobno poszatkować.
- Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki na sos poza ketchupem wymieszać ze sobą.
- W dużej, przeźroczystej misce układać kolejno: połowę kapusty pekińskiej, połowę sosu, na to kurczaka z porem i polać pikantnym ketchupem. Następnie wyłożyć 5 łyżek kukurydzy, a na to pomidory, paprykę i ogórki konserwowe. Wylać pozostałą połowę sosu czosnkowego, a na to resztę kapusty pekińskiej. Na wierzch wysypać chipsy i posypać całość posiekanym szczypiorkiem. Odstawić sałatkę na ok. 30-40 minut do przegryzienia smaków.
II – Kolorowa sałatka z prażonym sezamem
Zdrowa, prosta w wykonaniu i bogata w wapń, przepyszna sałata fit.
- 2 marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- 1 niewielka cukinia,
- sałata rzymska,
- pęczek natki z pietruszki,
- 2 łyżki sezamu
Sos
- 5-6 łyżek soku z cytryny,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 3-4 łyżki oliwy,
- 3-4 cm startego korzenia imbiru,
- sól, pieprz.
- Marchew, paprykę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Sałatę rozerwać palcami na drobne kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i ułożyć w szklanej misce.
- Sezam delikatnie podprażyć na suchej patelni, ostudzić.
- Składniki na sos wymieszać dokładnie ze sobą i polać sosem sałatę w misce.
- Całość posypać drobno posiekaną natką z pietruszki oraz sezamem.
III – Sałatka z szynką parmeńską
Szybka, pyszna sałatka na każdą okazję z dodatkiem pysznego sera Halloumi.
- 200 g rukoli lub roszponki,
- 300 g sałaty lodowej,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 80 g suszonych pomidorów w oleju,
- 100 g szynki parmeńskiej,
- 100 g sera Halloumi lub mozzarelli,
- oliwa.
- Ser Halloumi pokroić w plastry o gr. 0,5-1 cm, podsmażyć z obu stron do zrumienienia.
- Jeśli używamy sera mozzarellę, to kroimy go w dużą kostkę.
- Pomidorki kroimy na połówki a suszone w kostkę.
- Sałatę rozdrabniamy, układamy na dnie miski, na wierzch kładziemy połówki pomidorów i pomidory suszone.
- Ser Halloumi lub mozarellę układamy równomiernie na wierzchu sałaty i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
IV – Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i ananasem
Niepozorna z wyglądu, ale bardzo smaczna i pożywna sałatka.
- 200 g makaronu ryżowego,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 puszka ananasa,
- szczypiorek lub dymka,
- 1 łyżka musztardy,
- 3-4 łyżki majonezu,
- przyprawa do gyrosa,
- 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%,
- sól, pieprz.
- Mięso kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, skrapiamy oliwą i pozostawiamy na ok. godzinę w lodówce – następnie smażymy na złoty kolor, studzimy.
- Makaron gotujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu, studzimy.
- Osączonego ananasa z zalewy kroimy w kostkę.
- Majonez, musztardę i śmietanę łączymy ze sobą, doprawiamy i łączymy ze wszystkimi składnikami w misce.
- Drobno pokrojonym szczypiorkiem posypujemy gotową sałatkę.
V – Sałatka z tortellini i kurczakowym curry
Sałatka, która idealnie sprawdzi się na urodzinowego grilla i od święta.
- 500 g piersi z kurczaka,
- 250 g tortellini,
- 1 por,
- 1 papryka czerwona,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 4 łyżki jogurtu,
- 3 łyzki majonezu,
- sól, pieprz oraz 1 łyżka curry.
- Pierś kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni z przyprawami, dodając pod koniec jogurt, studzimy.
- Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.
- Łączymy w misce mięso, tortellini, kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę.
- Mieszamy z majonezem i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
VI – Sałatka z bobem
Pyszna sałatka na imprezę z niecodziennych składników, jak i szybki dodatek do obiadu.
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu,
- mieszanka sałat,
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 jajka,
- grzanki z pieczywa pokrojone w kostkę,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 3 łyżki oliwy,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżeczki miodu,
- sól i pieprz.
- Obrane awokado pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo lub w koszulkach.
- Na sałatę układać bób, awokado, jajka, posypać startym parmezanem.
- Wymieszać oliwę, przyprawy, cytrynę i miód i polać tym dressingiem sałatkę.
- Na wierzchu poukładać małe grzanki z pieczywa.
VII – Sałatka zielona
Szybka, zdrowa sałatka fit, idealna również do pracy.
- zielona sałata lub mix sałatek,
- 1 awokado,
- 1-2 zielone ogórki,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- oliwa,
- sól, pieprz.
- Sałatę porwać na kawałki, ułożyć na płaskim talerzu.
- Na sałatę nałożyć pokrojone w kostkę ogórki razem ze skórką i obrane awokado pokrojone w plastry.
- Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać i polać sałatkę.
VIII – Sałatka z ananasem i orzechowym dressingiem
Pyszne połączenie owoców i ostrej chili – dobra również na śniadania lub kolację.
- 1 ananas,
- 2 awokado,
- pęczek dymki,
- 1 op. rukoli,
- 1 papryczka chili,
- 60 g orzeszków ziemnych,
- 1/2 limonki,
- 2-4 łyżeczki miodu,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz.
- Obranego ananasa kroimy na paski, awokado w kostkę.
- Orzechy kroimy w kawałki.
- Na płaskim talerzu układamy rukolę, na nią ananasa, awokado, papryczkę i pokrojoną drobno dymkę.
- Mieszamy ze sobą limonkę, orzechy, miód, olej i przyprawy i polewamy sosem sałatkę.
IX -Sałatka Cobb prosto z Ameryki
Sałatka, która jest hitem imprezowym na różne okazje, lub na pożywny obiad.
- sałata lodowa lub mix sałat,
- 1 pierś z kurczaka,
- 25 dag surowego boczku wędzonego,
- 1 awokado,
- sok z połowy cytryny,
- 2-3 pomidory,
- ser pleśniowy,
- 3 jajka,
- 1 czerwona cebula.
Sos:
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu winnego,
- 3 łyżki sosu worcestershire,
- 2 łyżeczki musztardy miodowe,
- 1 ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę)
- sól, pieprz.
- Kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oliwie, w sosie sojowym ,miodzie i wędzonej papryce przez ok. godzinę, po czym smażymy na złoty kolor.
- Boczek pokrojony w plastry smażymy na patelni z obu stron i studzimy na ręczniku papierowym.
- Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki.
- Awokado kroimy to w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos, czyli oliwę, miód, przyprawy.
- Na dużym półmisku układamy sałatę, polewamy ją sosem, w rzędach obok siebie układamy pokrojone w kostki pomidory, jajka, ser pleśniowy, plastry kurczaka, boczek i awokado.
- Całość posypujemy plastrami cebuli.
X – Sałatka z selerem naciowym oraz szynką
Doskonała, zaskakująco prosta i szybka sałatka na każdą imprezę oraz na kolację czy śniadanie, którą wykonasz w kilka minut.
- 1 seler naciowy,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- kostka twarogu,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki jogurtu,
- sól, pieprz.
- Selera, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i łączymy z białym serem.
- Majonez, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą i mieszamy z masą serową.
- W wersji imprezowej sałatki możemy z wytworzonej masy ( jeśli dodamy więcej majonezu lub jogurtu) możemy utworzyć niewielkie kulki i ułożyć na liściach sałaty.
Podsumowanie
Powyższe przepisy na sałatki możesz modyfikować wedle uznania używając nieco innych składników – możesz zamienić boczek na szynkę, makaron na ryż, majonez na jogurt, dodawać więcej ulubionych warzyw czy owoców, możesz tworzyć własne kulinarne pomysły i przepisy.
Ważne, by bawić się w kuchni, tworzyć, inspirować innych, a jeśli robimy to w dobrym towarzystwie, to kulinarny sukces murowany!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.