Z czym Ci się kojarzą muffiny? Zapewne z czekoladą, kruszonką i owocami, czyli najprościej mówiąc, z deserem. Musimy przyznać, że słodkie muffinki są jedną z najlepszych przekąsek, którą kochają zarówno dzieci jak i dorośli. Jednak ich wytrawna odsłona, także może skraść niejedno serce. Przygotowane na drugie śniadanie, wieczorne party czy jako lekka przekąska sprawdzą się idealnie w stu procentach. Są doskonałą alternatywą dla osób które nie lubią słodyczy lub powinny ich unikać, patrząc na wskaźnik bezlitosnej wagi. Ale jak zrobić faktycznie smaczne wytrawne muffinki, których składniki będą idealnie ze sobą współgrać i harmonizować? Wśród licznych przepisów można natrafić na kombinację, która nie tylko będzie paskudna, ale i zrazi nas dożywotnio do wersji wytrawnej. By tego uniknąć i zagwarantować satysfakcję ze smaku babeczki, przedstawiamy 3 sprawdzone i wyselekcjonowane przez nas przepisy na muffinki wytrawne, które na stałe zagoszczą w Twoim przepiśniku.

Muffinki wytrawne – zasada podstawowa

Częstym problemem nietrafionego smaku muffinki, jest podejście, by wykorzystać do przepisu to, co akurat mamy w lodówce. Owszem, wiele przepisów jest niezwykle prosta i łatwa do przyrządzenia, a podstawowe składniki zazwyczaj znajdują się w naszej spiżarni. Jednak jeśli nie wypośrodkujemy takiego podejścia, możemy sprawić, że nasze wytrawne babeczki będą niszowe i „na jedno kopyto”. Dlatego zawsze zastanów się, na co konkretnie masz ochotę, co lubisz lub co lubią Twoi goście. Spraw, by wypieki były przemyślane, a to zagwarantuje Ci muffinkowy sukces.

Uwaga: Większość wytrawnych muffinek nie będzie wymagała proszku do pieczenia, ale w niektórych przepisach może być on niezbędny.

Muffiny jajeczne z warzywami

Idealne babeczki na śniadanie, które swoim wyglądem i smakiem zachęcą do zjedzenia nawet największego niejadka.

Składniki:

  • Jajka – 2 szt.
  • Papryka czerwona – 0,5 szt.
  • Cebula – 0,5 szt.
  • Natka pietruszki – pęczek
  • Ser żółty – zetrzeć 2 łyżki
  • Szynka – 8 plastrów
  • Śmietana – 12% – 100 ml
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Sól i pieprz dla smaku

 

Krok 1

Paprykę wraz z cebulą kroimy w drobną kostkę. Następnie posiekaj natkę pietruszki i w osobnym naczyniu wymieszaj z jajkami, śmietaną oraz dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż delikatnie paprykę wraz z cebulką. Odłóż do wystudzenia.

Krok 3

Foremki wysmaruj lekko oliwą i wyłóż plastrami szynki, po czym ułóż na blaszce do pieczenia.

Krok 4

Jajka z pietruszką dokładnie wymieszaj z pozostałymi warzywami. Farsz nałóż do foremek. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp wierzch babeczek.

Krok 5

Włóż muffiny do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piecz je przez około 12 minut, aż się zetną. Możesz podawać je na ciepło lub zimno. Gotowe!

Muffinki wytrawne „Babeczkowa pizza”

Jeśli jesteś wielbicielem pizzy, możesz ją zmniejszyć do babeczkowego formatu. Jak? Podążaj za nami krok po kroku 🙂

Składniki:

  • Mąka – 2 szklanki (około 500 g mąki)
  • Mleko – szklanka
  • Jajka – 2 szt.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masło – 150 g
  • Cebula – 2 szt.
  • Odrobina przyprawy do pizzy
  • Odrobina oregano
  • Papryka czerwona mielona – opcjonalnie, 2 łyżeczki
  • Szynka – 20 dag
  • Ser żółty – 15 dag
  • Pieczarki – 20 dag
  • Pieprz i sól lub vegeta
  • masło – 1 łyżka (plus masło do wysmarowania foremek)

 

Zaczynamy!

Krok 1

Wszystkie suche składniki wymieszaj razem tj. mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól i pieprz, przyprawę do pizzy, oregano. Odłóż na bok i rozgrzej piekarnik do 210 st.C.

Krok 2

Szynkę pokrój w małą kostkę i to samo zrób z żółtym serem – odłóż.

Krok 3

Cebulę pokrój na grubszą kostkę, podsmaż do zeszklenia się na oliwie, a po chwili dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Pod koniec smażenia wrzuć wędlinę i dopraw mieloną papryką.

Krok 4

Ser i podsmażone składniki, wymieszaj z suchymi składnikami. Odłóż na bok.

Krok 5

Jajka roztrzep z mlekiem, a następnie rozpuść masło w rondelu i wystudź. Masło dodaj do roztrzepanego mleka z jajkiem i porządnie wymieszaj.

Krok 6

Mokre składniki wymieszaj z suchymi i dokładnie mieszaj, aż konsystencja ciasta będzie przypominać gładką masę.

Krok 7

Formę do muffinek wysmaruj masłem, a następnie nałóż farsz do połowy. Ciasto ładnie urośnie, więc nie musisz nakładać po sam brzeg. Wierzch ciasta możesz posypać dodatkowo serem i dowolnymi ziołami, które podkręcą smak i spełnią rolę dekoracyjną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 st. C przez 20 minut. Mini pizza z serem, szynką i pieczarkami gotowa!

Muffinki wytrawne, czyli gdy szpinak pozna suszone pomidory

Zwane także włoskimi, muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami robią furorę na niejednym przyjęciu biznesowym. O co tyle hałasu? Przekonaj się sam!

Składniki:

  • Ser feta – 100 g
  • Szpinak typu baby – 90 g
  • Cebula – 1 szt
  • Żółty starty ser – parmezan lub inny, 150 g
  • Suszone pomidory – 100 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oregano – łyżka
  • Oliwa – 2 łyżki
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajka – 2 szt.
  • Zioła – dowolna włoska mieszanka tj. oregano, bazylia, rozmaryn.
  • Mleko – 1 szklanka
  • Sól i pieprz

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, a następnie smarujemy oliwą foremki do ciasta (muffinek).

Krok 2

W misce mieszamy pokrojoną wcześniej drobno cebulkę ze szpinakiem, serem feta, czosnkiem, suszonymi pomidorami, startym żółtym serem i odkładamy na bok.

Krok 3

Do drugiej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy – odkłądamy na bok.

Krok 4

W kolejnej misce mieszamy jajka, oliwę z oliwek i mleko. Dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Na koniec dodać warzywa wraz z ziołami i ponownie wymieszać.

Krok 5

Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut. Po tym czasie włóż patyczek do muffinki – jeśli będzie suchy, babeczki są gotowe.

Krok 6

Babeczki po upieczeniu susz na blaszce przez około 10 minut, dzięki temu muffiny nie opadną (co niekiedy się zdarza przy muffinach ze szpinakiem i fetą).

Wskazówka: Muffinki ze szpinakiem możesz zamrozić, albo przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni w lodówce.

Jak widzisz, pyszne muffinki na słono nie są trudne do wykonania. Możesz przyrządzić je i upiec w bardzo krótkim czasie, zyskując na talerzu efektywny wygląd idealnej przekąski. Na koniec nasza ostatnia porada: gwarantujemy, że Twoje muffinki szybko znikną ze stołu, dlatego warto upiec podwójne porcje 🙂

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.