Wielkanoc zbliża się już wielkimi krokami. Ciągle więc zastanawiamy się, jakie ciasta powinniśmy upiec, aby smakowały domownikom i gościom oraz były szybkie i proste. Na naszych stołach często gości mazurek wielkanocny czy też babka drożdżowa. A może w tym roku warto zaskoczyć gości też innymi, tradycyjnymi wypiekami… pascha, makowiec, domowy keks, sernik a może obłędne, innowacyjne babeczki majonezowe? Sprawdź najlepsze przepisy i zaskocz gości swoją pomysłowością i pysznym smakiem niebanalnych wypieków!

Wielkanocne ciasta

Obok tradycyjnych potraw wielkanocnych – które są nieodłącznym elementem naszego świątecznego stołu – nie może też zabraknąć słodkich wypieków. Możemy je przygotować na różne sposoby i w różnych odsłonach. Mamy tutaj ogromne pole do popisu. W myśl tradycji ciasta powinny być aromatyczne, nierzadko w lukrowej, białej polewie z bakaliami. Dekorujemy je również czekoladą, niekiedy oprószamy cukrem pudrem. Przedstawione słodkości rozpieszczą podniebienia domowników i na pewno będą gościć na waszym stole nie tylko w święta!

Pascha

pascha wielkanocna

 

Pascha – obok mazurka i babki – to tradycja sama w sobie. Paschę przygotowuje się najlepiej dzień wcześniej i pozostawia w lodówce na całą noc. Jest to niezwykle pyszne ciasto pochodzenia północno-rosyjskiego. Mleko i jajka – użyte do przyrządzenia – symbolizować mają odrodzenie przyrody, bakalie to dobrobyt a piramida, w jaką formujemy ciasto, symbolizować ma grób Jezusa. Znajdziesz tutaj niezwykle prosty i szybki sposób na przygotowanie paschy. W dodatku bez pieczenia!

Do przyrządzenia deseru potrzebujemy:

  • kilogram zwykłego twarogu (nie z wiaderka) zmielonego trzy razy,
  • kostkę masła (250 g),
  • szklankę cukru pudru,
  • całe opakowanie cukru wanilinowego,
  • garść startej skórki z cytryny i garść skórki z pomarańczy (można je wcześniej podsmażyć),
  • 5 żółtek,
  • orzechy włoskie, migdały, suszone morele, figi, rodzynki i inne (łącznie ok. 200 g),
  • duże sito o średnicy 20 cm lub formę do paschy.

Sposób wykonania:

Ser, masło oraz jajka doprowadzamy do temperatury pokojowej. Ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodajemy skórki pomarańczowe i cytrynowe. Ciągle mieszając – wbijamy powoli, po jednym żółtku. Następnie dodajemy zmielony twaróg i miksujemy całość do powstania jednolitej masy. Dodajemy orzechy oraz suszone owoce i najlepiej w tym momencie całość delikatnie połączyć mieszając łyżką. Sito należy wyścielić podwójną gazą, przelać powstałą masę, zawinąć brzegi gazy do wierzchu i obciążyć całość talerzem (można też użyć formy do paschy). Pascha powinna leżakować w lodówce minimum 12 godzin, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu wykładamy na paterę, usuwamy gazę i dekorujemy według uznania (możemy posypać np. rozdrobnionymi orzechami).

Wskazówki – co zrobić z białkami?

Z białek możemy zrobić małe beziki. Będą one przy okazji świetną dekoracją świątecznego stołu. Z przepisu wychodzi ok. 70-80 sztuk. Nic prostszego! Pięć białek ubijamy ze szczyptą soli na twardą pianę. Dodajemy stopniowo cukier (250 g). Gdy wszystko się połączy, a cukier rozpuści – przekładamy masę do rękawa cukierniczego (możemy wykonać go samodzielnie z papieru do pieczenia) i formujemy małe keksy. Pieczemy w temperaturze 110 stopni bez termoobiegu przez 100 minut lub do całkowitego wysuszenia. Jeżeli wkładamy do piekarnika dwie blachy, w połowie pieczenia warto zamienić je miejscami.

Keks

keks

 

Keks w swojej strukturze może przypominać babkę piaskową. Z racji, iż wypełniony jest on kolorowymi bakaliami i często polany lukrem, doskonale wpasuje się w zamysł ciast wielkanocnych. Do jego przygotowania będziemy potrzebować keksówki (ok. 30 cm na 11 cm) oraz:

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • szklankę cukru,
  • 5 jajek,
  • kostkę masła,
  • mieszankę keksową,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • dwie łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • garść smażonej skórki pomarańczowej,
  • tłuszcz oraz bułka tarta (potrzebna do wysmarowania formy).

Lukier:

  • 120 g cukru pudru,
  • 18 g soku z cytryny.

Przygotowanie:

Bakalie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5-10 minut. Odsączamy gdy napęcznieją i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo pięć żółtek. Białka ubijamy osobno, do powstania sztywnej piany. Delikatnie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy utartą masę z żółtek do piany i krótko mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy bakalie do mąki i po wymieszaniu, dodajemy do powstałego ciasta, delikatnie zagniatając. Formę smarujemy tłuszczem oraz obsypujemy bułką tartą, by ciasto się nie przykleiło. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu wykładamy na kratkę i studzimy. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do miseczki wsyp cukier puder – ciągle mieszając – dolewaj do niego zagotowany sok z cytryny aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przygotowaną polewą dekorujemy ciasto i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego!

Makowiec zamiast mazurka?

makowiec

 

Makowiec to ciasto często kojarzone z grudniowymi świętami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać jego wiosenną wersję. Pyszny, słodki mak, bakalie, kruche ciasto, lukier. Smakuje obłędnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Z racji, iż mazurki możemy wykonywać w różnych wariantach smakowych, może on zastąpić na stole tradycyjnego, wielkanocnego mazurka. Do przygotowania będziemy potrzebować:

  • masę makową (puszkę),
  • jedno jajko,
  • dwie łyżki miodu,
  • średnie jabłko,
  • dwie łyżki suszonej żurawiny,
  • kilka kropel aromatu migdałowego.

Spód ciasta:

  • półtorej szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • jajko i dodatkowo jedno żółtko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 130 g miękkiego masła,
  • dwie łyżki śmietany.

Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier puder i siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki, przeznaczone do wykonania spodu ciasta. Jeszcze chwilę siekamy i zagniatamy. Pozostawiamy w lodówce na pół godziny. W tym czasie możemy zająć się masą makową. Mak mielimy w dowolny sposób, możemy zrobić to w makutrze za pomocą wałka. Do maku wbijamy jajko, dodajemy miód, żurawinę i aromat. Jabłko ścieramy na grubych oczkach i również dodajemy do masy. Mieszamy i odstawiamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, 1/4 odkrawamy i tworzymy z niego ruloniki na wierzch ciasta. Resztę wałkujemy i układamy na spodzie blaszki. Na wierzch wykładamy masę makową i dekorujemy rulonikami w kształt kratki. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Ostudzony makowiec dekorujemy lukrem. Jak zrobić lukier znajdziesz w przepisie na keksa.

Sernik wiedeński

sernik wiedeński

Ten przepyszny deser gości na naszych stołach nie tylko od święta. Na pewno wszyscy znacie dużo różnych wariantów pysznego sernika. Jest miękki, wilgotny i zawiera dużo białka! Niektóre serniki są bardziej czasochłonne, a inne wykonasz w kilka minut. Jak zrobić szybki, tradycyjny sernik, który zagości na naszym wielkanocnym stole… a później trudno będzie się powstrzymać, aby nie upiec go przy każdej możliwej okazji? Oczywiście polecamy sprawdzić nasz przepis!

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 garści migdałów w płatkach,
  • 1 kg zmielonego twarogu w wiaderku dobrej jakości,
  • 8 jajek,
  • szczypta soli,
  • 250 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g śmietany minimum 18%,
  • 100 g kaszy manny,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 20 g skrobi ziemniaczanej.

 

Wykonanie:

Twaróg z wiaderka przekładamy do miseczki i miksujemy z cukrami. Dodajemy 8 żółtek. Następnie kroimy miękkie masło na mniejsze kawałki i również miksujemy z całością. Wsypujemy kaszę mannę, skrobię i wlewamy śmietanę – jeszcze chwilę miksujemy. Odstawiamy. W osobnym naczyniu  ubijamy białka ze szczyptą soli na twardą pianę. Całość delikatnie łączymy z masą serową za pomocą łyżki. Wlewamy do tortownicy (ok. 20 cm), którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 160 stopni na najniższym poziomie piekarnika. Jeżeli wierzch będzie się zbyt mocno rumienił, możemy również przykryć go papierem. Dobrym pomysłem jest umieszczenie na dnie piekarnika naczynia z wodą. Dzięki temu ciasto będzie znacznie bardziej wilgotne. W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady (możemy do niej dolać odrobinę mleka, by nie była zbyt gęsta). Polewę czekoladową wylewamy na ostudzony sernik i dekorujemy płatkami migdałów.

Wielkanocne babeczki majonezowe

babeczki majonezowe

Niecodzienną odmianą świątecznego ciasta mogą być nietuzinkowe wielkanocne babeczki majonezowe! Wypieki te wspaniale wkomponują się w świąteczny stół. Możemy udekorować je w najróżniejszy sposób. Dorobić zajęcze uszka, wykonać na wzór koszyczka wielkanocnego, baranka i innych. Możliwości jest mnóstwo. Tutaj przedstawimy standardowy przepis na babeczki, a fantazję dekoracyjną pozostawimy wam.

Potrzebujemy:

  • 75 g majonezu,
  • pół opakowania cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dwa jajka,
  • dwie łyżki cukru,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego (według uznania),
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dwie pszennej,
  • 250 ml śmietanki minimum 30%,
  • 30 g cukru pudru,
  • 200 g serka mascarpone,
  • bułka tarta do posypania foremek.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Białka ubij na sztywno, dodaj cukry i ubijaj do rozpuszczenia. Mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Do piany dodawaj powoli suche składniki i wymieszaj na najniższych obrotach miksera lub użyj łyżki. Teraz dodaj majonez oraz aromat. Całość jeszcze raz, krótko wymieszaj. Foremki na babeczki posmaruj tłuszczem oraz posyp bułką tartą, aby łatwiej było je później wyciągnąć. Napełnij foremki do połowy ciastem i piecz około 25 minut. Śmietankę ubij i delikatnie wymieszaj z cukrem pudrem i mascarpone. Odstaw do lodówki aż stężeje. Udekoruj babeczki śmietaną. Możesz użyć również ciasteczek, cukierków, draży, czekoladek czy lasek wanilii i innych, aby zrobić z babeczek np. zajączki. Miłej zabawy i smacznego!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.