Zapowiada się impreza ze znajomymi? Spotkanie z psiapsiółkami? Skoro tak, na ich przyjście warto coś przygotować. Niektórzy stawiają na klasyczne dania lub desery, a nawet banalnie proste przekąski w postaci paluszków, czy antipasti. Jeżeli jednak chcesz przygotować coś pysznego i niebanalnego możesz zrobić to w prosty sposób!

Przygotuj na imprezę ze znajomymi pizzerinki! Jeżeli chcesz poznać przepis na te wspaniałą przekąskę, czytaj dalej!

Klasyczna pizza, a pizzerinki

Obok pizzy nie sposób przejść obojętnie. I chociaż czasami do prawdziwej włoskiej pizzy daleko niektórym rodzimym pizzeriom, pizza w Polsce uchodzi za jedno z najsmaczniejszych dań kuchni włoskiej.  Jak wiadomo, na pizzy mogą pojawiać się różnorodne dodatki, pewnie każdy z nas ma swoją ulubioną. Jedni lubią pizzę z salami, inni z samym serem, jeszcze inni z ananasem!

Bacząc właśnie na takie kwestie, można sugerować się nimi przy zrobieniu własnych pizzerinek! Możemy nawet przygotować kilka rodzajów, aby każdy przybyły gość znalazł idealną dla siebie!

Pizzerinki – czym są?

Jest to nic innego jak mini wersja pizzy, taką, jaką znamy, lub lubimy. Zanim przejdziemy do przepisu odnośnie pizzerinek, kilka słów na temat tego gdzie jeszcze możemy użyć danych przekąsek. Otóż impreza to nie jedyna okazja do zjedzenia pizzerinek. Z powodzeniem możemy je zrobić dla dzieci, np. na przyjęcie urodzinowe. 

Można je zrobić jako przekąskę na wieczór – do filmu. Jest to na pewno lepsze rozwiązanie, aniżeli chipsy. Tym bardziej, że jeżeli omawianą przekąskę przyrządzimy sami, mamy pewność co do świeżości, jak i jakości użytych składników. W zasadzie pizzerinki mogą znaleźć zastosowanie w przypadku każdej okazji! Są poręczne, łatwe w jedzeniu, nie trzeba używać sztućców, czy nawet talerzyka. Jest to fantastyczna forma przekąski!

Przepis na pyszne pizzerinki 

Przepis na mini pizze jest naprawdę prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Zanim będziemy przyrządzać pizzerinki, dobrze jest zastanowić się jakich dodatków chcemy użyć. Najlepiej posiłkować się przepisem na klasyczną pizzę i na jego podstawie dobrać składniki na swoje mini pizze.

Jeżeli wiemy już, jakich dodatków użyjemy, czas, aby należycie przygotować się do przyrządzania. 

Jak przygotować ciasto na pizzerki?

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki mleka (najlepiej ciepłego), opcjonalnie można użyć ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oleju.

Oto opcjonalne składniki:

  • 150 g szynki (najlepiej w kawałku),
  • 1 cebula,
  • 100 g mozzarelli,
  • około 5 pieczarek,
  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego, lub sosu pomidorowego,
  • zioła,
  • czosnek,
  • pieprz.

Dobór dodatków tak naprawdę jest kwestią indywidualną, może dodać np. salami, paprykę, ananas, pomidorki koktajlowe, oliwki, itp.

Będziemy potrzebować także naczynia, tarkę, papier do pieczenia, blaszkę.

Proces przygotowywania

  1. Pierwszym krokiem jest wymieszanie 1,5 łyżki mąki w naczyniu, wraz z cukrem i solą. Kolejno dodajemy do składników olej. Drożdże rozpuszczamy, najlepiej w ciepłym mleku, lecz można również rozpuścić je w ciepłej wodzie. Ważne, aby nie dodawać ani zbyt gorącego mleka, ani zbyt gorącej wody. Całość należy wlać do miski z pozostałymi składnikami, aby móc wyrobić ciasto. Następnie wyrabiamy ciasto i je odstawiamy.
  2. Gdy ciasto urośnie, odrywamy kawałek i przechodzimy do uformowania go, bądź rozwałkowania. Ważne, aby uzyskać kształt okręgu. Brzegi rozwałkowanego ciasta należy zagiąć jak w tradycyjnej pizzy. Kolejno umieszczamy placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Czas zająć się dodatkami. Będziemy używać teraz tarki. Szynkę i ser  trzemy na grubych oczkach. Cebulę należy pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki.
  4. Nasze mini pizze smarujemy sosem pomidorowym, lub koncentratem. Następnie posypujemy je przyprawami. Czas, aby ułożyć dodatki. Możemy zrobić to wedle uznania.
  5. Czas na proces pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 210 stopni Celsjusza i pieczemy pizzerinki około 10-15 minut. To wszystko!

Jak widać, proces przygotowania składa się z kilku prostych, a zarazem krótkich kroków.

Na koniec ciekawostka, czy wiecie jak wymyślono pizze? 

Krótka historia pizzy – ciasto drożdżowe z sosem pomidorowym podbiło świat

Zanim przejdziemy do omówienia tego jak robi się pizzerinki, warto przystanąć na moment i dowiedzieć się kilku kwestii na temat samej pizzy.

Warto wiedzieć, że w Neapolu w 1889 roku narodziła się Vera Pizza Napoletana, czyli po polsku ,,prawdziwa pizza neapolitańska”. Danie to stworzył Rafael Esposito na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Imię Małgorzata po Włosku brzmi Margherita. Domyślacie się już pewnie jak Rafael Esposito nazwał swoją pierwszą pizzę, prawda? Pizza Margherita jest znana do dzisiaj.

Jest bardzo prostym daniem, otóż na placku drożdżowym znajdują się tylko trzy składniki. Sos pomidorowy, ser mozzarella i bazylia. Pomimo że te trzy składniki brzmią banalnie, to ich połączenie jest idealne. Czy widzicie podobieństwo trzech kolorów wymienionych składników z Włoską flagą? No właśnie.

Wielu mieszkańców Neapolu twierdzi także, że w zasadzie istnieją jedynie dwa rodzaje pizzy. Jest to wymieniona już Margherita, jak i Marinara. Warto wiedzieć, że Marinara jest starszą siostrą Margherity. Otóż pizza ta, również jest bardzo prosta. Na drożdżowym cieście znajdziemy pomidory, oregano, czosnek, bazylię, oraz oliwę z oliwek. Wydawać by się mogło, że zgodnie z nazwą, znaleźć można na niej ryby, lub owoce morza. Nic bardziej mylnego. Nazwa wzięła się od słowa Marino, czyli marynarz. Historia głosi, że wielu marynarzy po długim czasie spędzonym na morzu, z dala od domu, posiłkując się jedynie rybami, po powrocie na ląd wspomniana pizza była ich pierwszym normalnym posiłkiem niezawierającym owoców morza.Z czasem zaczęto dodawać inne składniki. 

Kolebką pizzy są zatem Włochy i nie można temu zaprzeczyć. Warto także wspomnieć nieco na temat pizzy amerykańskiej, która również posiada wielu zwolenników. Główna różnica pomiędzy tymi dwoma daniami leży w cieście. Otóż pizza włoska, charakteryzuje się cienkim, często chrupiącym ciastem. Pizza amerykańska natomiast ma grube puszyste ciasto i charakteryzuje się dużą ilością ciągnącego się sera, często ma również o wiele więcej dodatków niż włoska.

 

Podsumowanie

Pyszne pizzerinki z pewnością zrobią wrażenie na gościach! Pamiętaj, że możesz użyć takich składników, jakie lubisz. Ba, możesz nawet samodzielnie wykonać sos pomidorowy! Składniki sosu i proces jego przygotowania znajdziesz np. w sieci. Zaskocz znajomych i poczęstuj ich mini pizzą w Twoim wykonaniu!

Artykuł powstał przy współpracy z https://radpak.eu/fingerfood/.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.