Mo偶na je przygotowa膰 na s艂odko, wytrawnie, z bakaliami, z owocami, z twarogiem, a tak偶e z nadzieniem – mowa o muffinkach, czyli ma艂ych babeczkach, kt贸re s膮 bardzo popularne w ka偶dym kraju.

Babeczki swoj膮 nazw臋 bior膮 od s艂owa „muffe” lub „moufflet”. „Muffe” to rodzaj ciasta pochodz膮cego z Niemiec, a „Moufflet” jest francuskim s艂owem oznaczaj膮cym mi臋kki chleb. Muffinki zazwyczaj podawane s膮 w specjalnych papierowych foremkach lub specjalnej formie. Serwuje si臋 je na zimno albo ciep艂o.

Rozr贸偶niamy dwa rodzaje muffin – angielskie i ameryka艅skie.聽

 

Angielskie wygl膮daj膮 jak ma艂e okr膮g艂e chlebki i nie s膮 tak bardzo popularne jak Ameryka艅skie. To Amerykanie uczynili muffink臋 tak膮, jak膮 znamy aktualnie. By艂y one od pocz膮tku pieczone w pojedynczych foremkach oraz przybiera艂y znany nam kszta艂t. Bardzo szybko w kraju za wielk膮 wod膮 sta艂y si臋 one niesamowicie popularne i zarazem lubiane nawet do tego stopnia, 偶e niekt贸re stany traktuj膮 muffinki jako sw贸j kulinarny symbol np. Massachusetts s艂ynie z muffinek kukurydzianych, a Minnesota szczyci si臋 muffinkami z jagodami.

Muffiny posiadaj膮 wiele odmian i zazwyczaj to, co je charakteryzuje to w艂a艣nie jeden specjalny sk艂adnik np. owocowe dodatki, kremowe nadzienie, nadzienie z d偶emem albo serem.聽

Wi臋c mo偶e babeczki serowe? Na nich si臋 dzisiaj skupmy.

Babeczki serowe – krok po kroku

Aby przygotowa膰 babeczki serowe potrzebowa膰 b臋dziemy nast臋puj膮ce sk艂adniki:

  • 2 jajka,
  • 1 偶贸艂tko,
  • 2 i 1/2 szklanki m膮ki pszennej,
  • 250 g sera twarogowego,
  • 100 g mas艂a,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 15 g cukru waniliowego (najlepiej z prawdziw膮 wanili膮),
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,

Przygotowanie w trzech prostych krokach

Krok 1

Suche sk艂adniki nale偶y wymiesza膰 razem w jednym naczyniu (cukier, m膮k臋, proszek do pieczenia, 1 艂y偶eczka cukru waniliowego). W drugim naczyniu wymiesza膰 mokre sk艂adniki (rozpuszczone wcze艣niej mas艂o, jajka, mleko). Zawarto艣膰 naczynia z mokrymi sk艂adnikami doda膰 do miski ze sk艂adnikami suchymi i miesza膰 do momentu dok艂adnego po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.

przygotowywanie ciasta

Krok 2

呕贸艂tko mieszamy z serem twarogowym oraz reszt膮 cukru waniliowego. Je偶eli po spr贸bowaniu smak jest kwaskowy, mo偶na dos艂odzi膰 zwyk艂ym cukrem.

ser twarogowy i jajka

Krok 3

Foremki na babeczki serowe nale偶y wy艂o偶y膰 papilotkami i nak艂ada膰 do nich naprzemiennie po 艂y偶ce wcze艣niej przygotowanego ciasta, 艂y偶ce sera i nast臋pnie ciasta. Zawsze trzeba pami臋ta膰 o tym, 偶e na wierzchu babeczki powinno by膰 ciasto. Foremki najlepiej wype艂ni膰 do oko艂o ich 3/4 pojemno艣ci, aby mog艂y spokojnie wyrosn膮膰 podczas pieczenia. Dzi臋ki temu r贸wnie偶 ciasto nie wydostanie si臋 poza foremk臋.聽 Piec nale偶y oko艂o 25 minut, niekiedy do 30 minut w temperaturze 170 stopni C.

foremki na muffinki

 

Babeczki serowe s膮 gotowe! Prawda, 偶e ich przygotowanie jest proste? Smacznego!

Podobne przepisy

Dla 艂asuch贸w bez trudu mo偶na poleci膰 opcj臋 z czekolad膮 i nadzieniem malinowym albo z brzoskwiniami. Je偶eli jednak nie na s艂odko to nie ma problemu, bo mo偶na zrobi膰 na wytrawnie. Z kurczakiem, warzywami lub nawet grzybami, szczypta soli, pieprzu do smaku i tadammmm… 艣wietna przek膮ska na wiecz贸r gotowa. Podobne przepisy na babeczki bez trudu mo偶na znale藕膰 w sieci. Spos贸b przygotowania wi臋kszo艣ci b臋dzie prosty, wi臋c ka偶dy sobie z tym poradzi.

Podsumowanie

Muffinki s膮 naprawd臋 proste w przygotowaniu i na pewno ka偶demu zasmakuj膮 z uwagi na swoj膮 r贸偶norodno艣膰. Co najlepsze mo偶na je zrobi膰 ze sk艂adnik贸w, kt贸re bez trudu znajduj膮 si臋 w ka偶dym domu. Po przygotowaniu mamy na pewno jedn膮 gwarancj臋 – znikn膮 ze sto艂u szybciej ni偶 potrzebny by艂 czas na ich przygotowanie.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.