Wega艅ski smalec to r贸wnie pyszny, a znacznie zdrowszy zamiennik tradycyjnego smalcu. Ta pasta z fasoli ma podobny wygl膮d i spos贸b podania co tradycyjny smalec, a ma o wiele mniej t艂uszczu.聽 Co prawda w smaku jest subtelniejszy od smalcu zwierz臋cego, ale ma 6 razy mniej kalorii ni偶 „prawdziwy smalec” z cebulk膮 i skwarkami z boczku.聽

Zalety fasoli

Fasola jest doskona艂ym 藕r贸d艂em bia艂ka, b艂onnika i witamin: m. in. zawiera witamin臋 C, ryboflawin臋, niacyn臋, witamin臋 B6, kwas foliowy, witamin臋 A, E oraz tiamin臋, kt贸ra ma dzia艂anie antydepresyjne.聽 Ma niski indeks glikemiczny, wi臋c mo偶e by膰 spo偶ywana przez diabetyk贸w. Zawiera oligosacharydy, kt贸re korzystnie wp艂ywaj膮 na rozw贸j naturalnej flory jelitowej.聽 Cz臋ste spo偶ywanie fasoli, nie tylko bia艂ej, jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Warto聽 wymieni膰聽 tradycyjny smalec na smalec z fasoli, nie tylko wtedy, gdy chcemy zosta膰 wegetarianami.

Do czego pasuje smalec z fasoli?

Wegetaria艅ski smalec z fasoli to przepyszny spos贸b na kanapki, szczeg贸lnie z kiszonym og贸rkiem. Ta pasta sprawdzi si臋 nie tylko jako smarowid艂o na pieczywo, ale tak偶e jako dip do warzyw pokrojonych w s艂upki oraz pasta do wrap贸w.

smalec z bia艂ej fasoli

Sprawdzony przepis na wega艅ski smalec

Smalec z fasoli to nic innego jak zmiksowane str膮czki z dodatkiem cebuli, jab艂ek i przypraw. Sam czas przygotowania nie przekracza 30 minut, nie licz膮c namaczania fasoli i p贸藕niejszego 鈥瀘dstania鈥 smalcu.

Sk艂adniki

Aby przygotowa膰 smalec z bia艂ej fasoli, potrzebujemy tylko kilku sk艂adnik贸w:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (w osolonej wodzie), mo偶emy u偶y膰 bia艂ej fasoli z puszki,
  • 2 du偶e cebule,
  • du偶e, kwa艣ne jab艂ko,
  • 4 艂y偶ki sosu sojowego,
  • 1 艂y偶eczka pieprzu zio艂owego,
  • 3 li艣cie laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 0,5 艂y偶eczki majeranku,
  • s贸l i ewentualnie pieprz,
  • olej do sma偶enia.

Smalec z ugotowanej fasoli

Mo偶emy skorzysta膰 z fasoli suchej lub z puszki. Wa偶ny jest wyb贸r dobrej jako艣ciowo fasoli: mo偶e to by膰 sucha fasola Ja艣 albo inna bia艂a fasola. Je偶eli chcemy wykorzysta膰 ugotowan膮 fasol臋, to trzeba j膮 najpierw namoczy膰. Do miski wsyp such膮 fasol臋 i zalej zimn膮 wod膮. Zalewa powinna wystawa膰 nawet 10 cm ponad fasol臋. Fasola powinna moczy膰 si臋 przez ca艂膮 noc, ale nie d艂u偶ej ni偶 12 godzin. Po tym czasie wywar wyla膰 (ale zostawi膰 sobie kilka 艂y偶ek zalewy), nala膰 艣wie偶ej wody i nast臋pnie ugotowa膰 do mi臋kko艣ci. W zale偶no艣ci od wielko艣ci i rodzaju fasoli zajmie to od 2-3 godzin. W razie potrzeby uzupe艂nia膰 wod臋. Tak ugotowana fasola nie ma w艂a艣ciwo艣ci wzdymaj膮cych, dlatego warto przestrzega膰 zasad w艂a艣ciwego gotowania. R贸wnie偶 obecno艣膰 majeranku zapobiega problemom ze wzd臋ciami.

Spos贸b przygotowania:

Cebul臋 obra膰 z 艂upinek i pokroi膰 w drobn膮 kosteczk臋. Jab艂ko obra膰, wyci膮膰 gniazda nasienne i utrze膰 na tarce o du偶ych oczkach. Na patelni rozgrza膰 olej, doda膰 li艣膰 laurowi i ziele angielskie. Nast臋pnie do艂o偶y膰 cebul臋 oraz jab艂ka i dusi膰 je na ma艂ym ogniu do mi臋kko艣ci. Potem z podsma偶onej cebuli i jab艂ka wyj膮膰 li艣cie i ziele i odstawi膰 patelni臋 do ostudzenia.

Uprzednio przygotowan膮 fasol臋 miksujemy, ale nie na g艂adk膮 mas臋 – pozostawmy ma艂e kawa艂ki fasoli, gdy偶 w przeciwnym razie jest ryzyko powstania „pa膰ki”. Gdyby pasta wysz艂a za sucha, mo偶emy doda膰 kilka 艂y偶ek zalewy. Dodajemy do zmiksowanej fasoli jab艂ko, cebul臋, pieprz zio艂owy, sos sojowy oraz majeranek i wszystko miksujemy (ale tak samo staramy si臋 nie zblendowa膰 na g艂adk膮 past臋 – lepiej jak sk艂adniki s膮 wyczuwalne).

Je偶eli fasoli smalec nie jest s艂ony, mo偶emy doda膰 szczypt臋 soli do smaku (mo偶emy te偶 doprawi膰 pieprzem w zale偶no艣ci od preferencji), ale warto z tym poczeka膰 do nast臋pnego dnia, a偶 sk艂adniki si臋 wymieszaj膮.

Smalec z fasoli najlepiej smakuje po sch艂odzeniu w lod贸wce.

Tak przygotowany smalec z fasoli mo偶emy przechowywa膰 w lod贸wce do 3-4 dni, najlepiej do tego si臋 nada zakr臋cany s艂oiczek lub szczelnie zamykany pojemnik na 偶ywno艣膰.

Dodatki

Tak przygotowany smalczyk ro艣linny podajemy ze 艣wie偶ym pieczywem (najlepiej jeszcze ciep艂ym) i z og贸rkiem kiszonym.

Czosnek r贸wnie偶 b臋dzie ciekawym dodatkiem – przeciskamy przez prask臋 i dodajemy go do cebulki po oko艂o 8 minutach podsma偶ania. Je偶eli chodzi o przyprawy to mo偶emy eksperymentowa膰: mo偶na doda膰 w臋dzon膮 papryk臋, cz膮ber czy tymianek.

Smalec z fasoli mo偶emy tak偶e urozmaici膰 poprzez dodanie suszonych 艣liwek lub moreli. Nadadz膮 one pa艣cie s艂odki smak. Pasuj膮 r贸wnie偶 pra偶one orzechy i migda艂y.

Skwarki

Aby nada膰 smaku, mo偶emy tak偶e doda膰 do wega艅skiego smalcu podsma偶on膮 cebulk臋 i zdrowe skwarki: wystarczy na patelni podpra偶y膰 s艂onecznik lub kasz臋 gryczan膮 z dodatkiem przypraw (np. w臋dzonej papryki).

Je偶eli chcemy grubsze skwarki, mo偶emy podsma偶y膰 na suchej patelni ma艂e kostki tofu (mo偶e by膰 naturalne lub w臋dzone) z dodatkiem przypraw. Takimi skwarkami mo偶na posypa膰 chleb lub zmiesza膰 z gotow膮 ju偶 past膮.

Porady

Mo偶emy nie podsma偶a膰 jab艂ek na patelni – sprawi膮, 偶e smalec z fasoli b臋dzie mia艂 艣wie偶y i kwaskowaty posmak.

Jest jeszcze jeden spos贸b na przygotowanie alternatywy dla prawdziwego smalcu – smalec wega艅ski z oleju kokosowego, jednak te偶 jest bardziej kaloryczny i mniej zdrowy ni偶 fasoli smalec.

Ka偶dy blog kulinarny na podobne przepisy na smalec z bia艂ej fasoli – przyrz膮dzenie go zale偶y od naszych ulubionych smak贸w. Mam nadziej臋, 偶e i Wasz smalec z fasoli wyszed艂 pyszny.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.