Pasztet z cieciorki to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu z mięsa – to również dobre urozmaicenie dla osób jedzących mięso oraz dla tych, którzy mięsa nie jadają
w ogóle.

Smakowicie wygląda, wybornie smakuje, jest źródłem wielu odżywczych składników i jest bardzo prosty do wykonania, a jego rosnąca popularność powoduje, że wciąż pojawiają się coraz to nowe, ulepszone wersje.

Dziś przyjrzymy się podstawowej wersji pasztetu, która może ulegać ciągłym modyfikacjom w zależności od naszych preferencji kulinarnych – zachęcamy do kulinarnych eksperymentów i tworzenia nowych, smacznych przepisów.

Zanim przedstawimy bazowy przepis, poznaj niezwykłe właściwości odżywcze głównego składnika pasztetu, czyli ciecierzycy lub cieciorki (stosowane są zamiennie).

Ciecierzyca, cieciorka – wartość dla zdrowia

ciecierzyca, cieciorka

 

Często spotkać można obiegową opinię, że ciecierzyca i cieciorka to jest ta sama roślina – jednak jest to błędem. Pomimo podobnej nazwy i bardzo zbliżonego kształtu, znacząco różnią się od siebie.

Obydwie należą do roślin strączkowych, bobowatych, zwanych grochem włoskim, lecz ciecierzyca i cieciorka to dwa odrębne gatunki.

Ciecierzyca – jej nasiona posiadają nieregularne kształty, są chropowate i matowe, są nieco większe od nasion cieciorki.

Cieciorka – jej nasiona mają równy kształt, są gładkie i błyszczące.

Obydwa gatunki są źródłem:

  • białka,
  • witamin C, B6, K, A,
  • kwasu foliowego,
  • tiaminy,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • cynku,
  • potasu,
  • magnezu,
  • fosforu.

 

Obydwa gatunki są nieocenione w:

  • regulowaniu cholesterolu, czyli są pomocne w chorobach serca, chorobie wieńcowej,
  • zapobieganiu zawałom serca,
  • regulowaniu ciśnienie krwi,
  • zapobieganiu anemii,
  • tonowaniu układu nerwowego,
  • łagodzeniu zaparć,
  • problemach jelitowych i trawiennych.

 

Obydwa gatunki grochu włoskiego są najbardziej cenione za dużą zawartość białka (w 100g ok. 8,86 g) i błonnika (w 100g ok. 7,6 g)

Pasztet z ciecierzycy – przygotowanie składników

Pasztet z ciecierzycy – dziś zaprezentujemy wam przepis z tego składnika, choć jak wskazaliśmy powyżej, możemy zastosować w nim również cieciorkę – krok po kroku pokażemy, jak należy go wykonać.

pasztet z ciecierzycy

Etap I – gotowanie ciecierzycy

  • jeśli planujemy wykonać pasztet z gotowanej ciecierzycy, to dzień wcześniej należy 250 g suchej ciecierzycy zalać letnią, przegotowaną wodą i odstawić na noc – woda powinna być w takiej ilości, by ok. 10 cm była powyżej nasion. By była bardziej przystępna do trawienia i szybciej się ugotowała, możemy dołożyć 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • na drugi dzień dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości – gotować na małym ogniu przez ok. 1-1.5 godziny,
  • możesz ten etap pominąć stosując soczewicę z puszki – 500 g,
  • odcedzamy przez sito – wody nie wylewamy, gdyż może nam się przydać, jeśli masa na pasztet będzie zbyt gęsta;
  • po ostygnięciu mielimy nasiona w maszynce z warzywami na gładką masę.

Etap II – przygotowanie warzyw

  • obieramy warzywa: cebulę, czosnek, por, pieczarki, korzeń selera, pietruszki i marchew, ścieramy na tarce na grubych oczkach,
  • przygotowujemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę, kmin rzymski, gałkę muszkatałową, kurkumę oraz inne wg naszego gustu.

 

Etap III -duszenie warzyw

  • na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek,
  • do podsmażonych, zeszklonych składników dodajemy pokrojone pieczarki, a gdy „puszczą” wodę, dodajemy starte na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i pozostałe warzywa – dodajemy ½ szklanki wody,
  • na koniec należy wszystko doprawić solą i pieprzem oraz innymi przyprawami wg gustu,
  • dusimy pod przykryciem ok. 30 min,
  • odstawiamy do ostygnięcia,
  • po ostygnięciu mielimy warzywa wraz z ostygniętą, ugotowaną ciecierzycą lub ciecierzycą z puszki na gładką masę.

 

Pyszny pasztet z soczewicy – przepis podstawowy

pasztet z soczewicy

 

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (2 puszki);
  • 2 marchewki średniej wielkości (ok.200 g),
  • 2 pietruszki średniej wielkości ( ok. 250 g),
  • 1/3 pora (ok. 50g),
  • 200 g selera,
  • 1 cebula (ok. 150 g),
  • 3 ząbki czosnku (ok. 15 g),
  • 6 pieczarek (ok. 300 g),
  • 1/4 szklanki wody lub zalewy z puszki,
  • 2-3 łyżki tartej bułki (na diecie bezglutenowej pomijamy ten składnik, ale dodajemy np. nasiona chia),
  • 2 średnie jajka,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • przyprawy do smaku – 1 łyżeczka soli. pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki kminu rzymskiego, startą gałkę muszkatałową, oraz pozostałe wg uznania.

 

Pasztet z ciecierzycy – wykonanie

Czas przygotowania: 1 godzina

Czas pieczenia: 1 godzina

  1. Do masy z warzyw i ciecierzycy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy nieco wody z ciecierzycy.
  2. Dodajemy przyprawy.
  3. Dno formy do pieczenia (keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, boki możemy posmarować masłem, podsypujemy bułką tartą i wykładamy masę.
  4. Wyrównujemy powierzchnię i możemy posypać kminkiem, sezamem, dynią lub słonecznikiem.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wkładamy do gorącego foremkę (grzanie góra/dół).
  6. Piec ok. 50-60 minut – gotowy pasztet powinien być lekko zarumieniony i odstawać od foremki.
  7. Po upieczeniu od razu wyjmujemy foremkę z piekarnika, ale pozostawiamy w niej pasztet do ostygnięcia.
  8. Po ostygnięciu wyciągamy delikatnie gotowy pasztet z foremki i wkładamy go do lodówki.

 

Pasztet z ciecierzycy – wariacje kulinarne

pasztet z soczewicy

 

Podstawowy przepis na pasztet możemy dowolnie modyfikować i raz za razem mieć nieco inny smak.

Zmieloną na gładką masę ciecierzycę możemy łączyć z suszonymi grzybami, możemy dodać nasiona słonecznika, dyni, sezam, żurawinę, czerwone bądź żółte papryki, brokuła, pomidory lub przecier pomidorowy (wtedy lepiej się rozsmarowuje na kanapkach).

Dobrym pomysłem będzie również dodanie nieco pasty sezamowej tahini (2 łyżki), co dodatkowo wzbogaci pasztet o dobrze przyswajalne białko i nieco orientalny smak.

Z czym jeść pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy świetnie pasuje jako dodatek do kanapek (doskonale się rozsmarowuje na nich), możemy stosować go na grzanki pokrojony w plastry, natomiast pokrojony
w kostkę może stanowić jeden ze składników koreczków prócz żółtego sera, wędliny, oliwki czy papryki. Na kanapkach świetnie smakuje z musztardą, ketchupem, majonezem czy sosem czosnkowo-jogurtowym.

Możemy również polać grube plastry sosem borowikowym, pieczarkowym lub posmarować plastry pesto z rukoli, pietruszki czy bazyliowym.

Świetnie smakuje również z konfiturą żurawinową a masa warzywno-ciecierzycowa może być być stosowana jako farsz do naleśników, krokietów czy nawet pierogów.

Pasztet z ciecierzycy jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy, toteż stosujmy go na wiele kulinarnych sposobów – za każdym razem za sprawą różnorodnych składników otrzymamy nowy smak – spożywajmy go na zdrowie jak najczęściej.

 

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.