Muffinki to przepyszne wypieki, które bez wątpienia są ulubionymi słodkościami wielu smakoszy. Te niewielkie ciasteczka w kształcie babeczki najczęściej przyrządzane z dodatkiem czekolady, rodzynek, owoców, bakalii i orzechów. Popularne są szczególnie w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, jednak w Polsce posiadają również wielu fanów. Są wilgotne, długo utrzymują świeżość. Muffiny jogurtowe zachwycają nie tylko zniewalającym smakiem, lecz także estetycznym wyglądem. Bardzo często dekorowane są specjalnym kremem lub lukrem, a łatwy sposób przygotowania sprawia, że upiec je mogą nawet dzieci. Jakie przepisy na muffinki jogurtowe są najlepsze?

Babeczki jogurtowe

Składniki:

  • ➜ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ➜ 3 wielkie jajka,
  • ➜ 3 kubki mąki,
  • ➜ 1 kubek oleju,
  • ➜ jogurt naturalny (180 g),
  • ➜ ziarenka z 1 laski wanilii,
  • ➜ 1 kubek cukru trzcinowego.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż jogurt do miski i na podstawie opakowania odmierzaj pozostałe składniki.
  2. Dodaj olej, jajka i cukier do jogurtu naturalnego i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Dodaj do zawartości miski przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z ziarenkami wanilii i delikatnie wymieszaj.
  4. Następnie trzeba ciasto przełożyć do papilotek na muffinki (najlepiej do 3/4 wysokości) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 20 minut.

Wilgotne muffinki jogurtowe

Składniki:

  • ➞ starta skórka z jednej cytryny,
  • ➞ 3 jajka,
  • ➞ 3/4 łyżeczki sody,
  • ➞ około 170 g jogurtu naturalnego,
  • ➞ 200 g mąki pszennej,
  • ➞ 100 g rozpuszczonego masła,
  • ➞ 170 g drobnego cukru do wypieków,
  • ➞ szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować miskę i połączyć w niej suche składniki (cukier, sodę, mąkę i sól).
  2. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać skórkę z cytryny, rozpuszczone masło i jogurt.
  3. Delikatnie wymieszać całość, a następnie połączyć obie masy za pomocą łyżki.
  4. Przelać masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i włożyć do nagrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza). Czas pieczenia to około 25 minut.
  5. Gotowe muffinki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiną soku z cytryny.

 

Babeczki jogurtowe z kawałkami czekolady

Składniki:

  • ➤ 2 łyżki kakao,
  • ➤ 2 jajka,
  • ➤ 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • ➤ 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • ➤ 1,5 szklanki mąki,
  • ➤ 0,5 szklanki cukru,
  • ➤ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ➤ 1/3 szklanki oleju.

 

Sposób przygotowania:

  1. Posiekać czekoladę na mniejsze kawałki.
  2. Kakao, proszek do pieczenia i mąkę wspólnie wymieszać.
  3. Dodać olej, jogurt naturalny i jajka.
  4. Na najniższych obrotach zmiksować całość, dodać kawałki czekolady.
  5. surowe ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości.
  6. Piec około 25 minut (temperatura pieczenia to 180 stopni Celsjusza).

 

Muffiny jogurtowe z malinami

Składniki:

  • ➣ 130 g cukru pudru,
  • ➣ 2 duże jajka,
  • ➣ 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego,
  • ➣ skórka starta z cytryny,
  • ➣ 300 g mrożonych malin,
  • ➣ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ➣ pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ➣ pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • ➣ 300 g mąki pszennej.

 

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą w jednym naczyniu olej, cukier puder, jaja, jogurt oraz skórkę z cytryny.
  2. Do składników dodaj przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
  3. Wymieszaj wszystko delikatnie, dodaj mrożone maliny.
  4. Przelej masę do papilotek i piecz wszystko około 25 minut w temperaturze około 175 stopni Celsjusza do tzw. „suchego patyczka”.
  5. Udekoruj babeczki jogurtowe cukrem cytrynowym (1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny).

 

Różowe babeczki jogurtowe

Składniki:

  • ➝ 20 g roztopionego masła,
  • ➝ duże jajo,
  • ➝ 3/4 szklanki jogurtu truskawkowego lub naturalnego,
  • ➝ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ➝ 1 szklanka mąki pszennej,
  • ➝ 1/4 szklanki drobnego cukru,
  • ➝ 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • ➝ 1 opakowanie budyniu truskawkowego lub barwnik różowy (opcjonalnie).

 

Sposób przygotowania:

  1. Grzejemy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyciągamy jajko oraz jogurt, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Ubijamy jajko z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy roztopione masło, jogurt, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a także odrobinę barwnika różowego (jeśli chcemy).
  3. Łączymy wszystko delikatnie za pomocą łyżki, można również zmiksować wszystkie składniki mikserem na bardzo małych obrotach.
  4. Przelewamy masę do 6 foremek i pieczemy maksymalnie 22 minuty. Można polukrować babeczki, a także na surowe ciasto ułożyć maliny lub wiśnie.

 

Przepis na lukier z białka:

  • ➤1 szklanka cukru pudru + białko z jednego jaja.

Wymieszać wszystkie składniki w miseczce i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem.

muffiny

Podsumowanie

Przepisów na babeczki jogurtowe jest wiele. Te wyśmienite słodkości bardzo często goszczą na polskich stołach podczas urodzin, wesel i różnego rodzaju uroczystości. Można do nich dodać różnego rodzaju owoce, a nawet warzywa. Warto jednak zaznaczyć, że muffinki jogurtowe są bardzo kaloryczne i nie należy spożywać ich zbyt często. Jednak od czasu do czasu warto pokusić się o taką przyjemność!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.