Muffinki to przepyszne wypieki, które bez wątpienia są ulubionymi słodkościami wielu smakoszy. Te niewielkie ciasteczka w kształcie babeczki najczęściej przyrządzane z dodatkiem czekolady, rodzynek, owoców, bakalii i orzechów. Popularne są szczególnie w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, jednak w Polsce posiadają również wielu fanów. Są wilgotne, długo utrzymują świeżość. Muffiny jogurtowe zachwycają nie tylko zniewalającym smakiem, lecz także estetycznym wyglądem. Bardzo często dekorowane są specjalnym kremem lub lukrem, a łatwy sposób przygotowania sprawia, że upiec je mogą nawet dzieci. Jakie przepisy na muffinki jogurtowe są najlepsze?
Babeczki jogurtowe
Składniki:
- ➜ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ➜ 3 wielkie jajka,
- ➜ 3 kubki mąki,
- ➜ 1 kubek oleju,
- ➜ jogurt naturalny (180 g),
- ➜ ziarenka z 1 laski wanilii,
- ➜ 1 kubek cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
- Przełóż jogurt do miski i na podstawie opakowania odmierzaj pozostałe składniki.
- Dodaj olej, jajka i cukier do jogurtu naturalnego i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Dodaj do zawartości miski przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z ziarenkami wanilii i delikatnie wymieszaj.
- Następnie trzeba ciasto przełożyć do papilotek na muffinki (najlepiej do 3/4 wysokości) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 20 minut.
Wilgotne muffinki jogurtowe
Składniki:
- ➞ starta skórka z jednej cytryny,
- ➞ 3 jajka,
- ➞ 3/4 łyżeczki sody,
- ➞ około 170 g jogurtu naturalnego,
- ➞ 200 g mąki pszennej,
- ➞ 100 g rozpuszczonego masła,
- ➞ 170 g drobnego cukru do wypieków,
- ➞ szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Przygotować miskę i połączyć w niej suche składniki (cukier, sodę, mąkę i sól).
- W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać skórkę z cytryny, rozpuszczone masło i jogurt.
- Delikatnie wymieszać całość, a następnie połączyć obie masy za pomocą łyżki.
- Przelać masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i włożyć do nagrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza). Czas pieczenia to około 25 minut.
- Gotowe muffinki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiną soku z cytryny.
Babeczki jogurtowe z kawałkami czekolady
Składniki:
- ➤ 2 łyżki kakao,
- ➤ 2 jajka,
- ➤ 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- ➤ 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
- ➤ 1,5 szklanki mąki,
- ➤ 0,5 szklanki cukru,
- ➤ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ➤ 1/3 szklanki oleju.
Sposób przygotowania:
- Posiekać czekoladę na mniejsze kawałki.
- Kakao, proszek do pieczenia i mąkę wspólnie wymieszać.
- Dodać olej, jogurt naturalny i jajka.
- Na najniższych obrotach zmiksować całość, dodać kawałki czekolady.
- surowe ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości.
- Piec około 25 minut (temperatura pieczenia to 180 stopni Celsjusza).
Muffiny jogurtowe z malinami
Składniki:
- ➣ 130 g cukru pudru,
- ➣ 2 duże jajka,
- ➣ 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego,
- ➣ skórka starta z cytryny,
- ➣ 300 g mrożonych malin,
- ➣ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ➣ pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- ➣ pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- ➣ 300 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą w jednym naczyniu olej, cukier puder, jaja, jogurt oraz skórkę z cytryny.
- Do składników dodaj przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
- Wymieszaj wszystko delikatnie, dodaj mrożone maliny.
- Przelej masę do papilotek i piecz wszystko około 25 minut w temperaturze około 175 stopni Celsjusza do tzw. „suchego patyczka”.
- Udekoruj babeczki jogurtowe cukrem cytrynowym (1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny).
Różowe babeczki jogurtowe
Składniki:
- ➝ 20 g roztopionego masła,
- ➝ duże jajo,
- ➝ 3/4 szklanki jogurtu truskawkowego lub naturalnego,
- ➝ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ➝ 1 szklanka mąki pszennej,
- ➝ 1/4 szklanki drobnego cukru,
- ➝ 1 łyżka cukru wanilinowego,
- ➝ 1 opakowanie budyniu truskawkowego lub barwnik różowy (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Grzejemy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyciągamy jajko oraz jogurt, aby miały temperaturę pokojową.
- Ubijamy jajko z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy roztopione masło, jogurt, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a także odrobinę barwnika różowego (jeśli chcemy).
- Łączymy wszystko delikatnie za pomocą łyżki, można również zmiksować wszystkie składniki mikserem na bardzo małych obrotach.
- Przelewamy masę do 6 foremek i pieczemy maksymalnie 22 minuty. Można polukrować babeczki, a także na surowe ciasto ułożyć maliny lub wiśnie.
Przepis na lukier z białka:
- ➤1 szklanka cukru pudru + białko z jednego jaja.
Wymieszać wszystkie składniki w miseczce i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem.
Podsumowanie
Przepisów na babeczki jogurtowe jest wiele. Te wyśmienite słodkości bardzo często goszczą na polskich stołach podczas urodzin, wesel i różnego rodzaju uroczystości. Można do nich dodać różnego rodzaju owoce, a nawet warzywa. Warto jednak zaznaczyć, że muffinki jogurtowe są bardzo kaloryczne i nie należy spożywać ich zbyt często. Jednak od czasu do czasu warto pokusić się o taką przyjemność!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.