Muffinki to przepyszne wypieki, kt贸re bez w膮tpienia s膮 ulubionymi s艂odko艣ciami wielu smakoszy. Te niewielkie ciasteczka w kszta艂cie babeczki najcz臋艣ciej przyrz膮dzane z dodatkiem czekolady, rodzynek, owoc贸w, bakalii i orzech贸w. Popularne s膮 szczeg贸lnie w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, jednak w Polsce posiadaj膮 r贸wnie偶 wielu fan贸w. S膮 wilgotne, d艂ugo utrzymuj膮 艣wie偶o艣膰. Muffiny jogurtowe zachwycaj膮 nie tylko zniewalaj膮cym smakiem, lecz tak偶e estetycznym wygl膮dem. Bardzo cz臋sto dekorowane s膮 specjalnym kremem lub lukrem, a 艂atwy spos贸b przygotowania sprawia, 偶e upiec je mog膮 nawet dzieci. Jakie przepisy na muffinki jogurtowe s膮 najlepsze?

Babeczki jogurtowe

Sk艂adniki:

  • 鉃 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
  • 鉃 3 wielkie jajka,
  • 鉃 3 kubki m膮ki,
  • 鉃 1 kubek oleju,
  • 鉃 jogurt naturalny (180 g),
  • 鉃 ziarenka z 1 laski wanilii,
  • 鉃 1 kubek cukru trzcinowego.

 

Spos贸b przygotowania:

  1. Prze艂贸偶 jogurt do miski i na podstawie opakowania odmierzaj pozosta艂e sk艂adniki.
  2. Dodaj olej, jajka i cukier do jogurtu naturalnego i dok艂adnie wymieszaj wszystkie sk艂adniki.
  3. Dodaj do zawarto艣ci miski przesian膮 m膮k臋 z proszkiem do pieczenia oraz z ziarenkami wanilii i delikatnie wymieszaj.
  4. Nast臋pnie trzeba ciasto prze艂o偶y膰 do papilotek na muffinki (najlepiej do 3/4 wysoko艣ci) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza oko艂o 20 minut.

Wilgotne muffinki jogurtowe

Sk艂adniki:

  • 鉃 starta sk贸rka z jednej cytryny,
  • 鉃 3 jajka,
  • 鉃 3/4 艂y偶eczki sody,
  • 鉃 oko艂o 170 g jogurtu naturalnego,
  • 鉃 200 g m膮ki pszennej,
  • 鉃 100 g rozpuszczonego mas艂a,
  • 鉃 170 g drobnego cukru do wypiek贸w,
  • 鉃 szczypta soli.

 

Spos贸b przygotowania:

  1. Przygotowa膰 misk臋 i po艂膮czy膰 w niej suche sk艂adniki (cukier, sod臋, m膮k臋 i s贸l).
  2. W drugiej misce roztrzepa膰 jajko, doda膰 sk贸rk臋 z cytryny, rozpuszczone mas艂o i jogurt.
  3. Delikatnie wymiesza膰 ca艂o艣膰, a nast臋pnie po艂膮czy膰 obie masy za pomoc膮 艂y偶ki.
  4. Przela膰 mas臋 do formy na muffinki wy艂o偶onej papilotkami i w艂o偶y膰 do nagrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza). Czas pieczenia to oko艂o 25 minut.
  5. Gotowe muffinki pola膰 lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobin膮 soku z cytryny.

 

Babeczki jogurtowe z kawa艂kami czekolady

Sk艂adniki:

  • 鉃 2 艂y偶ki kakao,
  • 鉃 2 jajka,
  • 鉃 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 鉃 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 鉃 1,5 szklanki m膮ki,
  • 鉃 0,5 szklanki cukru,
  • 鉃 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
  • 鉃 1/3 szklanki oleju.

 

Spos贸b przygotowania:

  1. Posieka膰 czekolad臋 na mniejsze kawa艂ki.
  2. Kakao, proszek do pieczenia i m膮k臋 wsp贸lnie wymiesza膰.
  3. Doda膰 olej, jogurt naturalny i jajka.
  4. Na najni偶szych obrotach zmiksowa膰 ca艂o艣膰, doda膰 kawa艂ki czekolady.
  5. surowe ciasto prze艂o偶y膰 do foremek do 3/4 wysoko艣ci.
  6. Piec oko艂o 25 minut (temperatura pieczenia to 180 stopni Celsjusza).

 

Muffiny jogurtowe z malinami

Sk艂adniki:

  • 鉃 130 g cukru pudru,
  • 鉃 2 du偶e jajka,
  • 鉃 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego,
  • 鉃 sk贸rka starta z cytryny,
  • 鉃 300 g mro偶onych malin,
  • 鉃 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
  • 鉃 p贸艂 艂y偶eczki sody oczyszczonej,
  • 鉃 p贸艂 szklanki oleju rzepakowego lub s艂onecznikowego,
  • 鉃 300 g m膮ki pszennej.

 

Spos贸b przygotowania:

  1. Po艂膮cz ze sob膮 w jednym naczyniu olej, cukier puder, jaja, jogurt oraz sk贸rk臋 z cytryny.
  2. Do sk艂adnik贸w dodaj przesian膮 m膮k臋 pszenn膮, sod臋 oczyszczon膮 oraz proszek do pieczenia.
  3. Wymieszaj wszystko delikatnie, dodaj mro偶one maliny.
  4. Przelej mas臋 do papilotek i piecz wszystko oko艂o 25 minut w temperaturze oko艂o 175 stopni Celsjusza do tzw. „suchego patyczka”.
  5. Udekoruj babeczki jogurtowe cukrem cytrynowym (1 szklanka cukru pudru, 3 艂y偶ki soku z cytryny).

 

R贸偶owe babeczki jogurtowe

Sk艂adniki:

  • 鉃 20 g roztopionego mas艂a,
  • 鉃 du偶e jajo,
  • 鉃 3/4 szklanki jogurtu truskawkowego lub naturalnego,
  • 鉃 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
  • 鉃 1 szklanka m膮ki pszennej,
  • 鉃 1/4 szklanki drobnego cukru,
  • 鉃 1 艂y偶ka cukru wanilinowego,
  • 鉃 1 opakowanie budyniu truskawkowego lub barwnik r贸偶owy (opcjonalnie).

 

Spos贸b przygotowania:

  1. Grzejemy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyci膮gamy jajko oraz jogurt, aby mia艂y temperatur臋 pokojow膮.
  2. Ubijamy jajko z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst膮 mas臋. Dodajemy roztopione mas艂o, jogurt, m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia, a tak偶e odrobin臋 barwnika r贸偶owego (je艣li chcemy).
  3. 艁膮czymy wszystko delikatnie za pomoc膮 艂y偶ki, mo偶na r贸wnie偶 zmiksowa膰 wszystkie sk艂adniki mikserem na bardzo ma艂ych obrotach.
  4. Przelewamy mas臋 do 6 foremek i pieczemy maksymalnie 22 minuty. Mo偶na polukrowa膰 babeczki, a tak偶e na surowe ciasto u艂o偶y膰 maliny lub wi艣nie.

 

Przepis na lukier z bia艂ka:

  • 鉃1 szklanka cukru pudru + bia艂ko z jednego jaja.

Wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki w miseczce i odstawi膰 na 12 godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem.

muffiny

Podsumowanie

Przepis贸w na babeczki jogurtowe jest wiele. Te wy艣mienite s艂odko艣ci bardzo cz臋sto goszcz膮 na polskich sto艂ach podczas urodzin, wesel i r贸偶nego rodzaju uroczysto艣ci. Mo偶na do nich doda膰 r贸偶nego rodzaju owoce, a nawet warzywa. Warto jednak zaznaczy膰, 偶e muffinki jogurtowe s膮 bardzo kaloryczne i nie nale偶y spo偶ywa膰 ich zbyt cz臋sto. Jednak od czasu do czasu warto pokusi膰 si臋 o tak膮 przyjemno艣膰!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.