Sernik w historii polskiej kuchni by艂 znany ju偶 od wiek贸w, a przepisy za pomoc膮 ustnego przekazu i starych kucharskich ksi膮偶ek przekazywane by艂y z pokolenia na pokolenie. Mimo, 偶e czasy uleg艂y niew膮tpliwie ogromnej zmianie, przepisy zosta艂y ulepszone, to tak naprawd臋 sernik nadal jest kr贸lem na polskim stole, u艣wietniaj膮c uroczysto艣ci, 艣wi臋ta i kameralne imprezy. Jego ponadczasowo艣膰 i unikalny smak, przywo艂uj膮cy polskie tradycje naszych mam i bab膰, a ka偶dy jego k臋s zabiera nas w podr贸偶 wspomnieniami beztroskich lat dzieci艅stwa, kiedy na ka偶de 艣wi臋ta sernik by艂 przygotowywany najcz臋艣ciej przez nestork臋 rodu. Mimo up艂ywu czasu sernik nadal jest cieszy si臋 swoj膮 wysok膮 pozycj膮 w rankingu najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast, wystarczy odwiedzi膰 cukierni臋 za rogiem, aby przekona膰 si臋 o wyj膮tkowo艣ci tego niesamowitego ciasta. A mo偶e zamiast tego pokusisz si臋 o upieczenie sernika w domu? Poznaj nasze sposoby i przepis jak upiec pyszny sernik wiede艅ski, kt贸ry nie opada.

Dlaczego akurat wiede艅ski?

Na czym polega wyj膮tkowo艣膰 sernika wiede艅skiego? By膰 mo偶e zawdzi臋cza on sw贸j urok historii i niepowtarzalnej strukturze, gdy偶 jest to sernik, kt贸ry w oryginalnym przepisie nie ma spodu. Wed艂ug legend i opowie艣ci jakie kr膮偶膮 wok贸艂 ciasta, jakim jest sernik wiede艅ski wynika, 偶e jego przybycie do Polski, zawdzi臋czamy Janowi III Sobieskiemu, kt贸ry podobne ciasto przywi贸z艂, powracaj膮c z odsieczy wiede艅skiej. Zaskarbi艂o ono serca wszystkich mieszka艅c贸w dworu kr贸lewskiego, a tak偶e zwyk艂ych mieszka艅c贸w Krakowa. Z biegiem czasu zacz臋li oni udoskonala膰 pierwotn膮 wersj臋 przepisu i wkr贸tce wprowadzili wersj臋 z ciastem u g贸ry, b膮d藕 na dole. Wed艂ug klasycznego i pierwotnego przepisu na sernik, przede wszystkim nale偶y u偶y膰 dobrze zmielonego twarogu i du偶ej ilo艣ci bakalii. Najlepszy sernik wiede艅ski, to ten bez spodu. Dzieje si臋 tak, poniewa偶 czar masy serowej, pozwala uzyska膰 cudown膮 aksamitn膮 mi臋kko艣膰 i zachwyca nawet bez dodatk贸w ciasta. Nasz przepis pozwoli Ci uzyska膰 w艂a艣nie tak膮 wersj臋. Poznaj nasze triki, kt贸re pomog膮 Ci w upieczeniu aksamitnego sernika.

sernik wiede艅ski

 

Ciekawostka: Popularno艣膰 sernika jest tak ogromna, 偶e nawet doczeka艂 si臋 swojego dnia! 30 lipca jest w艂a艣nie mi臋dzynarodowym dniem sernika 馃檪

Przygotuj potrzebne produkty na sernik wiede艅ski

Przed rozpocz臋ciem pieczenia, upewnij si臋, 偶e masz wszystkie potrzebne produkty. Pami臋taj, 偶e powinny one by膰 bardzo dobrej jako艣ci, bo w nich le偶y klucz do uzyskania pysznego wypieku. Podstaw膮 sernika, jak sama nazwa wskazuje jest …ser. Nale偶y zadba膰 o to, aby by艂 to twar贸g t艂usty, gdy偶 gwarantuje odpowiedni膮 wilgotno艣膰 i mi臋kko艣膰 sernika, po za tym g艂贸wnymi sk艂adnikami wiede艅skiego specja艂u s膮: m膮ka pszenna, jajka, cukier, mas艂o i 艣rodek aromatyzuj膮cy (mo偶e to by膰 cukier waniliowy, ekstrakt 艣mietankowy lub sk贸rka pomara艅czowa) Wszystkie warunki spe艂nione? Zaczynamy!

Wysokiej jako艣ci produkty

Wiede艅ski przysmak – przepis

Sk艂adniki na mas臋 serow膮 : (tortownica o 艣rednicy 23-26 cm)

  • 1 kg twarogu t艂ustego (dobrej jako艣ci)
  • 8-9 jajek (potrzebne b臋d臋 偶贸艂tka i bia艂ka, nie rozdzielaj ich)
  • 200 g mas艂a
  • 30 g cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
  • 1 艂y偶ka m膮ki pszennej
  • oko艂o jednej szklanki drobnego cukru (Uwaga! Najlepiej u偶y膰 cukru drobno zmielonego, mo偶e to by膰 cukier puder, gdy偶 konsystencja masy serowej b臋dzie aksamitniejsza. S艂odzenie cukrem pudrem jest rekomendowane, gdy ser nie ma w sobie 偶adnych s艂odkich dodatk贸w, jak bywa np. w przypadku serk贸w z wiaderka.)

Przed rozpocz臋ciem przygotowywania masy serowej, nale偶y wszystkie sk艂adniki ogrza膰 do temperatury pokojowej, nast臋pnie zaopatrzy膰 si臋 w dobry mikser, maszynk臋 do mielenia i co najmniej dwie miski.

Przygotowanie krok po kroku

  1. Dno tortownicy prosz臋 najpierw wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia, a nast臋pnie wysmarowa膰 t艂uszczem. Z papieru do pieczenia najlepiej jest wyci膮膰 wy偶sze boki, poniewa偶 偶e sernik wiede艅skie w trakcie pieczenia ro艣nie.
  2. Dobrze jest wcze艣niej roztopi膰 mas艂o, np. w k膮pieli wodnej lub w garnku, a nast臋pnie postawi膰 do przestudzenia.
  3. Zaczynamy proces mielenia sera, najlepiej jest zmieli膰 go trzykrotnie. Czasem zdarza si臋, 偶e twar贸g jest tak t艂usty, i偶 wystarczy zmieli膰 go dwukrotnie. Je艣li chodzi o twarogi z kube艂ka, najlepiej wybra膰 najt艂ustszy.
  4. Do przygotowanego twarogu dodaj 艂y偶k臋 m膮ki ziemniaczanej, 艂y偶k臋 m膮ki pszennej i ulubiony ekstrakt.
  5. Teraz jest czas na dodanie roztopionego i przestudzonego wcze艣niej mas艂a.
  6. Ustaw na swoim mikserze niskie obroty i rozpocznij miksowanie masy.
  7. Kiedy mas臋 serow膮 mamy ju偶 za sob膮, musimy upora膰 si臋 z mas膮 jajeczn膮. Do miski wbij ca艂e jajka (偶贸艂tka i bia艂ka), nast臋pnie dodaj szklank臋 cukru i zacznij miksowa膰. W przypadku jajek z cukrem rekomenduje si臋 miksowanie na najwy偶szych obrotach. Konsystencja masy powinna ca艂y czas si臋 zmienia膰, nabieraj膮c obj臋to艣ci i puszystej struktury.
  8. Kiedy drugi krem jest ju偶 gotowy, dodaj go do masy z sera, ale musisz to zrobi膰 w kilku cz臋艣ciach, nie dodawaj na raz ca艂ego kremu.
  9. Gotow膮 mas臋 wylej teraz do przygotowanej i zagruntowanej wcze艣niej tortownicy, nast臋pnie umie艣膰 sw贸j sernik w piekarniku z opcj膮 grzania g贸ra – d贸艂, najlepiej na 艣rodkowej p贸艂ce. Wa偶ne jest to, aby piekarnik by艂 nagrzany do temperatury 150-160 stopni, nie wi臋cej. Jest to optymalna temperatura do perfekcyjnego upieczenia, jakiej wymaga sernik wiede艅ski.
  10. Nie zmieniaj temperatury pieczenia, gdy w 艣rodku znajduje si臋 sernik, nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Sernik wyrasta stopniowo i r贸wno.
  11. Czas pieczenia sernika jest r贸wny 90-100 minut. Pami臋taj, aby po upieczeniu nie wyjmowa膰 sernika z piekarnika, przez oko艂o 60 minut.
  12. Kiedy艣 w trakcie pieczenia umieszczano na dole piekarnika pojemnik z wrz膮tkiem, aby zminimalizowa膰 ryzyko p臋kania sernika. Je艣li jednak do jego wypieku zosta艂 u偶yty t艂usty twar贸g, nie trzeba si臋 niepokoi膰.

Kiedy sernik wiede艅ski b臋dzie ju偶 przestudzony, mo偶esz 艣ci膮gn膮膰 obr臋cze tortownicy i odklei膰 paski z papieru do pieczenia. Najsmaczniejszy sernik, to ten sch艂odzony. Opcjonalnie mo偶esz u偶y膰 cukru pudru przed podaniem, lub pola膰 go polew膮 czekoladow膮 i pola膰 sernik wiede艅ski. Obydwie opcje s膮 艣wietne, a wyb贸r jednej z nich nale偶y ju偶 do Ciebie.

Je艣li zastanawiasz si臋 nad przepisem na pyszn膮 polew臋 czekolad膮, mo偶esz skorzysta膰 z naszego sprawdzonego rozwi膮zania. Przygotuj oko艂o 100 g mas艂a, 100 g cukru pudru, 4-5 艂y偶ek kakao i oko艂o 50 ml 艣mietany krem贸wki. Sk艂adniki umie艣膰 w garnku, do mas艂a dodaj cukier puder, mieszaj, nast臋pnie kakao i 艣mietan臋, podgrzewaj na wolnym ogniu do po艂膮czenia si臋 wszystkich sk艂adnik贸w, przez kilka minut, a nast臋pnie polej sernik.

gotowe ciasto

Sernik jest bardzo popularnym ciastem, a szacuje si臋, 偶e jego rodzaj贸w mo偶e by膰 nawet oko艂o 1000! Jego wersje r贸偶ni膮 si臋 rodzajem sera, spodem, lub jego brakiem, kolorem ciasta i podaniem na ciep艂o lub zimno, cukrem pudrem, z polew膮, z kr贸wk膮, z ciastem na g贸rze… Sernik wiede艅ski jest jednak podstaw膮 tych serowych modyfikacji. Je艣li zastanawiasz si臋 czy masz na tyle umiej臋tno艣ci, aby go upiec, nie wahaj si臋! Si臋gnij po nasz przepis na sernik wiede艅ski, kt贸ry zosta艂 sprawdzony i dopracowany. Wszystko na pocz膮tku wydaje si臋 by膰 skomplikowane, ale zmienisz zdanie, gdy ju偶 spr贸bujesz upiec sernik. Przepis jest, sk艂adniki s膮, wi臋c do dzie艂a!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.