Muffinki to genialny pomysł na popołudniową przekąskę, goście chętnie je przekąszą na wieczornym przyjęciu, a dzieci wprost je uwielbiają. Ich słodki smak pozwala zaspokoić kubki smakowe, a niewielkie rozmiary umożliwiają pohamowanie apetytu. Ale prawdziwym hitem każdego przyjęcia okaże się tort muffinkowy.
Przygotowanie muffinków
Aby zrobić tort muffinkowy, należy przygotować odpowiednią ilość muffinków – im więcej ich upieczemy, tym większy tort uda nam się stworzyć. Oto przykładowy przepis na muffinki:
– mąka – 150 g.,
– cukier – 3/4 szklanki,
– soda oczyszczona – 1 łyżeczka,
– szczypta soli,
– 1 jajko,
– olej – 1/3 szklanki,
– mleko – 1/2 szklanki,
– jogurt naturalny – 1 mały kubeczek.
Składniki mieszamy w dwóch osobnych miskach: w jednej składniki suche, w drugiej – mokre, następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i delikatnie łączymy je ze sobą. Następnie ciasto przekładamy do foremek lub papilotek na muffinki i pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 20 – 30 minut.
A następnie…
Po ostudzeniu muffinek możemy przystąpić do stworzenia z nich tortu. Istnieje kilka możliwości:
– wykładamy muffinki na ozdobne naczynie, przestrzenie pomiędzy nimi wypełniamy masą i odkładamy do lodówki, by całość stężała i ładnie się połączyła,
– muffinki dowolnie dekorujemy, a następnie wykładamy na paterę do ciast i układamy pomiędzy nimi dekoracje: cukrowe kwiaty, serduszka, zwierzątka, itp. Dobór dekoracji zależy oczywiście od rodzaju uroczystości.
Tort muffinkowy sprawdzi się w każdej sytuacji, a jeśli potrafimy upiec muffinki – potrafimy także zrobić tort.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.