Bezglutenowe ciasteczka to doskonała, zdrowa alternatywa dla słodyczy kupowanych w sklepach. Możemy sami dobierać składniki, eliminując inne, poza glutenem, alergeny. Dzięki temu nawet osoby z licznymi alergiami mogą pozwolić sobie na ich chrupanie. Oto podstawowy przepis na ciasteczka bezglutenowe i kilka praktycznych porad.
Składniki
Składniki na ciasteczka bezglutenowe musimy wybrać z wielką starannością. Wybierzmy się do sklepiku ze zdrową, ekologiczną żywnością. Jeśli takiego w najbliższej okolicy nie ma produkty potrzebne do wykonania ciastek bez glutenu możemy zamówić w sklepie internetowym, np. Taste Of Life.
Produkty powinny być opatrzone znaczkiem potwierdzającym brak zawartości w nich glutenu. Znak ten przedstawia przekreślony kłos zboża – tak oznaczony produkt jest bezpieczny nawet dla osób chorych na celiakię.
Oto lista składników:
– mąka jaglana – 250 g,
– mąka kukurydziana – 150 g,
– wiórki kokosowe – 200 g,
– orzechy – 200 g, mogą to być zarówno orzechy nerkowca, jak i orzechy włoskie – wybór zależy od gustu,
– mąka ziemniaczana – 4 łyżki,
– margaryna, masło lub olej kokosowy – 250 g,
– jogurt naturalny – 150 g,
– bezglutenowy proszek do pieczenia lub soda – 1 łyżeczka,
– cukier puder do dekoracji.
Jak zapewne zauważyliście – produkty potrzebne do upieczenia ciasteczek są z założenia bezglutenowe. Pamiętajcie jednak o tym, iż w czasie cyklu produkcyjnego może się do nich przedostawać gluten z innych używanych w zakładzie produktów. Dlatego tak istotny jest wybór składników z certyfikatem.
Składniki możecie także w pewnym stopniu modyfikować – jogurt naturalny zamienić na sojowy, orzechy na suszoną żurawinę lub wiśnię. Wszystko zależy od Waszego smaku i ewentualnych alergii.
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciastek jest szalenie proste: jeśli macie dobry malakser, po prostu wszystkie składniki wrzućcie do jego misy i zmielcie na gładką masę. Jeśli nie – posiekajcie orzechy, a potem dodajcie do nich resztę składników i wymieszajcie dokładnie.
Masę na ciasteczka włóżcie do woreczka i umieśćcie w lodówce na około 20 – 30 minut. Przygotujcie blachę i połóżcie na niej papier do pieczenia wysmarowany tłuszczem – ciasteczka nie przykleją się do niego.
Masę podzielcie na części, każdą z nich uformujcie w kuleczkę. Kuleczki rozłóżcie na blasze w sporych odstępach, a następnie delikatnie je rozgniećcie na płaskie placki. Na tym etapie możecie wykonać na ciasteczkach wzorki – widelcem, łyżką lub stempelkiem.
Blaszkę należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Wyciągnąć, gdy uzyskają złocisty kolor, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut na blasze. Następnie delikatnie zdjąć z blachy i studzić na kratce. Gdy będą „zimne”, posypać cukrem pudrem.
Tak przygotowane ciasteczka są nie tylko zdrowe, ale też chrupiące i pyszne. Możemy jeść je prawie bez ograniczeń, a przepis łatwo dostosować do naszych upodobań i smaków.
SMACZNEGO!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.