Puszyste, aromatyczne ciasteczka w formie babeczek, w dodatku o smaku cytrynowym — brzmi dobrze, prawda? Takie wypieki fantastycznie sprawdzą się jako przekąska na imprezach, przyjęciach, czy nawet jako podwieczorek lub deser. Ciastka pięknie prezentują się na tacy i zaskoczą wiele osób!

Okazuje się, że ich przygotowanie jest bardzo proste i bez problemu możesz zrobić je w domu! W tym poradniku przedstawimy przepis na babeczki cytrynowe! Przeczytaj!

Babeczki cytrynowe — podstawowe informacje

Przepis na te pyszności zawiera jedynie kilka składników. Cytrynowe babeczki można podawać zarówno na zimno, jak i gorąco. Smakołyk ten idealnie sprawdzi się na wielu okazjach! Muffinki i ich przygotowanie (w tym czas pieczenia) nie zajmuje więcej niż godzinę!

Cytrynowe babeczki — przepis

Przepis jest bardzo prosty, nie potrzebujesz też wielu składników.

Potrzebne składniki — miękkie masło, cytryna i nie tylko

  • 3 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • proszek do pieczenia (użyjemy około 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia),
  • około 120 g masła (najlepiej, jeżeli będzie to miękkie masło, bo szybciej się rozpuści),
  • 150 g cukru,
  • cukier puder (w tym przepisie cukru pudru użyjemy do dekoracji)
  • cytryna,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • 250 ml jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru.


Składniki do przygotowania ciasta

 

Sposób przygotowania

Zanim zaczniemy proces przygotowywania ciasta na babeczki cytrynowe, musimy zadbać, aby składniki, z których zostaną wykonane muffinki, godzinę przed przygotowaniem spędziły w temperaturze pokojowej.
Udekorowana muffinka. Babeczka z dodatkami

 

Najpierw foremki na babeczki cytrynowe wykładamy jednorazowymi papilotkami lub odpowiednio dociętym papierem do pieczenia. Można już także ustawić piekarnik na 190 stopni, aby zdążył się nagrzać, kiedy międzyczasie będziemy przygotowywać ciasto.

Kolejnym krokiem jest sparzenie cytryny, następnie wysuszenie i starcie jej skórki. Z pozostałej części owocu należy wycisnąć sok (soku z cytryny używa się do przygotowania ciasta i jako składnik do lukru). Należy uważać, aby podczas wyciskania do soku nie wpadły pestki.

Można w zasadzie przejść do robienia ciasta. Najpierw do jednej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczeniacałość przesiewamy. Kolejno po wymieszaniu dodajemy cukier, sól, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i ponownie wszystko mieszamy.

W drugiej misce przygotujemy mokre składniki. Mieszamy razem jajka z jogurtem/kefirem/maślanką. Następnie do całości dodajemy roztopione i ostudzone masło (opcjonalnie można użyć oleju roślinnego), dodajemy także wyciśnięty sok z cytryny.

Czas, aby wymieszać wszystkie składniki na puszystą masę. Do sypkich dodajemy mokre i całość dokładnie, lecz delikatnie mieszamy. Dążymy do idealnego połączenia składników — kiedy stworzy się jednolita masa, mamy gotowe ciasto.

Tak przygotowane ciasto wykładamy do przygotowanych wcześniej foremek i pieczemy około 20 minut! W czasie pieczenia można zrobić test suchego patyczka i w razie potrzeby przetrzymać babeczki w piekarniku kilka minut dłużej.

Udekoruj cukrem pudrem i nie tylko

Upieczone babeczki cytrynowe można udekorować np. cukrem pudrem itp. Chętni mogą użyć do dekoracji nawet rękawa cukierniczego i w ten sposób np. kremem cytrynowym (tzw. lemon curd) udekorować babeczki.

Jednak świetnym pomysłem jest dekoracja cytrynowym lukrem. Aby przygotować cytrynowy lukier, wystarczy cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, aż do osiągnięcia gęstej masy (lukru). Taki lukier urozmaicić można startą skórką z cytryny! To wszystko!

Czy muffinki cytrynowe można podawać z dodatkami?

Okazuje się, że muffinki cytrynowe świetnie komponują się z niektórymi dodatkami. Bardzo ciekawym pomysłem jest dodanie na wierzch lub do środka czekolady. Cytrynowe muffinki z takim dodatkiem będą świetnie smakować!

Poleca się także używania sezonowych owoców. Komponowanie smaków owocowych, np. cytryny i malin to zawsze dobre połączenie, a przy okazji bomba witaminowa!

Upieczone babeczki w foremkach na tacy

Podsumowanie

Muffinki cytrynowe są idealnym smakołykiem na wiele okazji. Zasmakują szczególnie dzieciom z uwagi na puszyste i delikatnie ciasto. Bez problemu również takim wypiekiem pozytywnie zaskoczymy znajomych. Czas przygotowania jest krótki, a sam proces nie należy do trudnych, zatem wypróbuj ten świetny przepis w swoim domu!

 

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.