Puszyste muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady, które rozpływają się w ustach, to popularny deser, który bardzo łatwo jest samodzielnie przygotować – oto prosty przepis na pyszne muffinki z czekoladą. .
Przekonaj się, jak prosto i bez większego wysiłku upiec przepyszne, czekoladowe muffinki
z czekoladą w środku.
Muffinki z czekoladą – przepis – krok po kroku
Muffinki z czekoladą w środku.
Przygotowanie ciasta na muffinki trwa 15 min, pieczenie około 30 więc gotowe do spożycia będą dopiero po około godzinie.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25-30 min.
Ogólny czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 12 sztuk muffinek
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g),
- 1/2 szklanki cukru (100 g), może być brązowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można dodać opcjonalnie do proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej),
- 2 łyżki kakao,
- 2 średnie jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki oleju (100 ml),
- 1 szklanka mleka (250 g), może być roślinne,
- 100 g czekolady deserowej (może być biała, czekolada gorzka, lub pół na pół
z mleczną).
Sposób wykonania
- Jajka i mleko wyciągnij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową;
- wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao – wszystkie razem delikatnie mieszamy, by suche składniki się dokładnie wymieszały;
- do sypkich składników dodajemy wszystkie płynne składniki, czyli ekstrakt waniliowy, mleko, olej, jajka i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką, rózgą kuchenną lub mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy tak, by wszystkie składniki były dokładnie połączone;
- połowę tabliczki czekolady pokrój nożem na małe kwadraciki;
- dodaj kawałki czekolady do wymieszanego ciasta;
- przygotuj 12 sztuk papilotek (papilotki to papierowe foremki do muffinek, babeczek
z pergaminu lub sztywnej tekturki) oraz formę do pieczenia muffinek i babeczek, jeśli używasz pergaminowych papilotek; - do każdej papilotki nałóż łyżkę ciasta;
- na nałożone ciasto połóż pośrodku kostkę czekolady i nałóż resztę ciasta tak,
by ciasto wypełniało foremkę do 3/4 wysokości; - foremki z ciastem i czekoladą wkładamy do metalowej formy do pieczenia;
- nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (pieczenie góra/dół) i piecz muffinki przez ok 20-30 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem nakłuwając babeczkę, czy nie jest surowa w środku;
- po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika, po 10 minutach otwórz drzwi do połowy
a po upływie kolejnych 10 minut wyjmij pachnące muffiniki z piekarnika; - upieczone muffinki wyciągnij z piekarnika do ostygnięcia i ułóż na talerzu;
Muffinki z czekoladą – jak podawać – warianty smakowe
Powyższy przepis możemy traktować jako przepis podstawowy, bazowy, który możemy nieznacznie modyfikować w zależności od upodobań.
Co możesz zmienić – o czym mówią podobne przepisy
- Jeśli do ciasta nie dodamy sypkiego kakao, tylko cukier waniliowy, lub większą ilość ekstraktu waniliowego, to otrzymamy muffinki waniliowe.
- Jeśli zależy nam na bardzo kakaowym smaku i wyglądzie, to dodajmy jeszcze łyżkę kakao do podanego przepisu.
- Czekoladę dodajemy pokrojoną w kosteczkę, albo w postaci dużej kostki włożonej
do środka lub jak w naszym przepisie wszystko razem. - Jeśli pieczemy mocno kakaowe muffinki, do środka możemy włożyć dla kontrastu białą czekoladę.
- Gotowe muffinki możemy posypać cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową
(czekolada gorzka, mleczna lub biała), lukrem, kolorową posypką, lub polewą owocową (malinowa, wiśniowa) do smaku. - Przygotowując deser z muffinkami w roli głównej, możemy podać je na ciepło z gałką lodów śmietankowych czy waniliowych – rozpływająca się ciepła czekolada wraz
z zimnym lodem smakuje wybornie! - Na gotowe muffinki możemy położyć 2 łyżki bitej śmietany i posypać wiórkami czekolady lub owocami sezonowymi.
- Na ciasto o bardziej waniliowym charakterze możemy tuż przed wstawieniem do piekarnika ułożyć świeże bądź mrożone rozmrożone owoce – uzyskamy w ten sposób lekkie, orzeźwiające ciasto.
- Żeby muffinki były bardziej fit, możemy do mąki dodać nieco otrąb, a zamiast cukru dodać suszone śliwki, rodzynki czy daktyle.
- Możemy przygotować muffinki o wytrawnym smaku – wtedy nie dodajemy cukru, tylko sól i przyprawy typu pieprz, czy paprykę oraz zioła – wtedy podawać możemy do barszczyku czy sałatek.
- Jeśli zamiast papilotek lub podobnych foremek użyjemy keksówkę lub małą tortownicę, to uzyskamy ciasto czekoladowe lub zgrabny torcik – jednak w tej wersji należy piec nieco dłużej, by ciasto było dobrze wypieczone.
Podsumowanie
Dlaczego muffinki są tak chętnie pieczone zarówno przez doświadczonych cukierników jak
i zupełnie niewprawionych w kulinarnych zakamarkach nowicjuszy-amatorów czy dzieci (pod nadzorem dorosłych)?
Odpowiedź jest prosta – przepis jest banalnie prosty ot kilka składników niedbale wymieszanych ze sobą, a efekt zdumiewająco pyszny – wystarczy zaledwie parę kwadransów, by pachnące, aromatyczne muffinki zagościły na naszym stole.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.