Muffinki to jedne z nielicznych wypieków, które zawsze wychodzą wspaniałe. Na ich wyjątkowość składa się kształt, który zawsze jest uroczy oraz miękkość i puszystość ciasta, wręcz rozpływająca się w ustach. Nie powinno więc dziwić, że jestem bez pamięci zakochana w muffinkach. Babeczki nigdy nie zawiodą, na przyjęciach pięknie się prezentują, a w szare dni naprawdę potrafią poprawić humor. Co najważniejsze, bardzo szybko można je wykonać dlatego świetnie się sprawdzają podczas niezapowiedzianych odwiedzin.
Jeżeli macie dziś ochotę na słodki deser, to koniecznie musicie spróbować muffinek o smaku brownie. Próbowałam już setek babeczek, więc uwierzcie mi, że lepszych od tych nie ma!
Składniki na ciasto Brownie:
- 150 g masła,
- 60g kakao,
- 120 g cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- 4 łyżki konfitury wiśniowej,
- 150g przesianej mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę serniczkową:
- 300 g twarogu,
- 3 łyżki cukru (kryształ lub cukier puder),
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- 1-2 białka jajka, zależnie od konsystencji serka,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- konfitura wiśniowa lub wiśnie z syropu,
Przygotowanie:
Na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao i mieszać do rozpuszczenia. Po zagotowaniu odstawić z kuchenki, do jeszcze gorącej masy dodać cukier, jajka, konfiturę, mąkę i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
Twaróg zmielić lub zblendować, wymieszać z białkami, cukrami i mąką ziemniaczaną.
Do papilotek nakładać ciasto Brownie, następnie masę serniczkową i łyżeczkę konfitury wiśniowej lub wiśnię z syropu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 25 minut.
SMACZNEGO!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.