Ciasto „szachownica” jest popularną wersją metrowca, przez wielu uważaną za trudną do upieczenia. Poniżej przedstawię dwa przepisy na upieczenie tego ciekawego ciasta.

Ciasto szachownica z ponczem

Składniki do blaszki o wymiarach 22 x 35 cm.

Biszkopt:

  • 8 dużych jajek,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 10 łyżek oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao. 

 

Masa:

  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych (ja używałam powideł domowych).

 

Dodatkowo: 1 litr śmietany 36%, 2 śmietan-fixy, mleczna czekolada do posypania ciasta.

Poncz: 0,5 szklanki wody, 4 łyżki wódki, 1 łyżka cukru, sok z cytryny.

Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej – będą łatwiejsze w krojeniu oraz nie będą się kruszyć. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie ciasta

Na początek białka oddzielamy od żółtek. Następnie same białka ubijamy na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Miksujemy chwileczkę i dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, i zmniejszamy obroty miksera. Na koniec dodajemy olej i ponownie delikatnie miksujemy.

przygotowanie ciasta

Do suchego patyczka

Wylewamy ciasto do uprzednio przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika – nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około 20 minut – sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Przygotowanie ponczu

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Składanie ciasta

Biszkopt studzimy i dzielimy na dwie części – cieńszą i grubszą część biszkopta. Cieniutką część wkładamy do formy i ponczujemy. Następnie nakładamy cienką warstwę powideł domowych. Każdy biszkopt kroimy na 11 równych pasów (ta sama szerokość – najłatwiej będzie używać linijki do mierzenia). Układamy je delikatnie na posmarowanym spodzie (nie przyciskamy!), i wyjmujemy co drugi – wtedy te paski, które zostały, przyciskamy delikatnie aby przykleiły się do powideł. Ponownie ponczujemy. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem (opcjonalnie dodajemy śmietan-fixy) na sztywny krem i umieszczamy go w szparach pomiędzy paskami ciasta. Następnie pozostałe paski kładziemy na śmietanie, tak aby były ustawione skośnie do pierwszych pasków. Następnie znowu ponczujemy i w szpary dajemy śmietanę. Całe ciasto smarujemy cienko resztą śmietany i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Posypujemy startą czekoladą

starta czekolada

Ciasto szachownica z dwóch biszkoptów

Składniki (do foremki o wymiarach 25 x 30 cm) na biszkopt jasny:

  • 3 duże jajka,
  • 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml),
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 łyżek ciepłej wody,
  • 16g cukru wanilinowego (1 opakowanie),
  • 1 pełna łyżka proszku do pieczenia,

Aby upiec biszkopt ciemny, wystarczy dodać jeszcze 2 łyżki kakao.

Masa:

  • 1 litr mleka,
  • 10 łyżek cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g miękkiego masła.

 

Polewa:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki kakao,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany.

Przygotowanie biszkoptu

Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na najwyższych obrotach miksera na jasną puszystą masę, potem dodajemy wodę oraz olej, cały czas miksując, do momentu całkowitego połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (i kakao jeżeli robimy biszkopt kakaowy) i miksujemy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Ciasto przelewamy do blaszki (pamiętajmy, żeby uprzednio ją przygotować i wyłożyć papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika – pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

biszkopt

 

Przygotowanie masy

Mąkę miksujemy ze szklanką mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, mieszając tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mączną i gotujemy do momentu, aż wyjdzie masa o konsystencji gęstego budyniu. Przekładamy go na naczynia, przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy do niego stopniowo po łyżce zimnego budyniu – miksujemy do chwili, gdy powstanie gładki krem.

Zabawa paskami ciasta

Jeżeli których z biszkoptów wyjdzie wyższy, delikatnie ścinamy wierzch, aby były równe. Oba biszkopty kroimy na paski takiej samej szerokości (tutaj możemy użyć linijki). Krem dzielimy na 4 części, ostatnią odkładamy na później – posmarujemy nią wierzch i boki ciasta. Nakładamy krem na bok pierwszego paska i stykamy go z paskiem przeciwnego koloru. Delikatnie dociskamy i smarujemy kremem wolną krawędź dołożonego paska. Po połączeniu 4 części nakładamy krem na wierzch powstałego spodu i ponawiamy układanie pasków, zachowując naprzemienność kolorów. Na sam koniec smarujemy ciasto z każdej strony i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (masa musi ostygnąć).

 

Nakładanie polewy

Wszystkie składniki polewy wkładamy do naczynia, które podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszamy tak długo, aż utworzy się gładka, błyszcząca polewa. Na koniec zimne ciasto oblewamy  ostygniętą polewą czekoladową. Ważne! Nie nakładamy na wierzch ciasta gorącej polewy – może ona rozpuścić masę.

Aby ułatwić sobie krojenie ciasta, polecamy użycie długiego noża zamoczonego wcześniej w gorącej wodzie. Ciasto szachownica najłatwiej kroić po skosie – pozwoli na to ładniejsze zaprezentowanie przekroju.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.