Ciasto 鈥瀞zachownica鈥 jest popularn膮 wersj膮 metrowca, przez wielu uwa偶an膮 za trudn膮 do upieczenia. Poni偶ej przedstawi臋 dwa przepisy na upieczenie tego ciekawego ciasta.

Ciasto szachownica z ponczem

Sk艂adniki do blaszki o wymiarach 22 x 35 cm.

Biszkopt:

  • 8 du偶ych jajek,
  • 1,5 szklanki m膮ki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 10 艂y偶ek oleju,
  • 3 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
  • 3 艂y偶ki kakao.聽

 

Masa:

  • 3 艂y偶ki cukru pudru,
  • 4-5 艂y偶ek powide艂 艣liwkowych (ja u偶ywa艂am powide艂 domowych).

 

Dodatkowo: 1 litr 艣mietany 36%, 2 艣mietan-fixy, mleczna czekolada do posypania ciasta.

Poncz: 0,5 szklanki wody, 4 艂y偶ki w贸dki, 1 艂y偶ka cukru, sok z cytryny.

Biszkopty najlepiej upiec dzie艅 wcze艣niej 鈥 b臋d膮 艂atwiejsze w krojeniu oraz nie b臋d膮 si臋 kruszy膰. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie ciasta

Na pocz膮tek bia艂ka oddzielamy od 偶贸艂tek. Nast臋pnie same bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋, dodaj膮c powoli cukier. Miksujemy chwileczk臋 i dodajemy stopniowo 偶贸艂tka. Nast臋pnie dok艂adamy m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i kakao, i zmniejszamy obroty miksera. Na koniec dodajemy olej i ponownie delikatnie miksujemy.

przygotowanie ciasta

Do suchego patyczka

Wylewamy ciasto do uprzednio przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika 鈥 nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez oko艂o 20 minut 鈥 sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Przygotowanie ponczu

Mieszamy ze sob膮 wszystkie sk艂adniki.

Sk艂adanie ciasta

Biszkopt studzimy i dzielimy na dwie cz臋艣ci 鈥 cie艅sz膮 i grubsz膮 cz臋艣膰 biszkopta. Cieniutk膮 cz臋艣膰 wk艂adamy do formy i ponczujemy. Nast臋pnie nak艂adamy cienk膮 warstw臋 powide艂 domowych. Ka偶dy biszkopt kroimy na 11 r贸wnych pas贸w (ta sama szeroko艣膰 鈥 naj艂atwiej b臋dzie u偶ywa膰 linijki do mierzenia). Uk艂adamy je delikatnie na posmarowanym spodzie (nie przyciskamy!), i wyjmujemy co drugi 鈥 wtedy te paski, kt贸re zosta艂y, przyciskamy delikatnie aby przyklei艂y si臋 do powide艂. Ponownie ponczujemy. Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubijamy z cukrem (opcjonalnie dodajemy 艣mietan-fixy) na sztywny krem i umieszczamy go w szparach pomi臋dzy paskami ciasta. Nast臋pnie pozosta艂e paski k艂adziemy na 艣mietanie, tak aby by艂y ustawione sko艣nie do pierwszych pask贸w. Nast臋pnie znowu ponczujemy i w szpary dajemy 艣mietan臋. Ca艂e ciasto smarujemy cienko reszt膮 艣mietany i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez oko艂o 1 godzin臋.

Posypujemy start膮 czekolad膮

starta czekolada

Ciasto szachownica z dw贸ch biszkopt贸w

Sk艂adniki (do foremki o wymiarach 25 x 30 cm) na biszkopt jasny:

  • 3 du偶e jajka,
  • 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml),
  • 1 szklanka m膮ki pszennej tortowej,
  • 6 艂y偶ek oleju,
  • 6 艂y偶ek ciep艂ej wody,
  • 16g cukru wanilinowego (1 opakowanie),
  • 1 pe艂na 艂y偶ka proszku do pieczenia,

Aby upiec biszkopt ciemny, wystarczy doda膰 jeszcze 2 艂y偶ki kakao.

Masa:

  • 1 litr mleka,
  • 10 艂y偶ek cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 5 艂y偶ek m膮ki pszennej,
  • 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej,
  • 250 g mi臋kkiego mas艂a.

 

Polewa:

  • 3 艂y偶ki mas艂a,
  • 3 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany,
  • 3 艂y偶ki kakao,
  • 5 艂y偶ek kwa艣nej 艣mietany.

Przygotowanie biszkoptu

Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na najwy偶szych obrotach miksera na jasn膮 puszyst膮 mas臋, potem dodajemy wod臋 oraz olej, ca艂y czas miksuj膮c, do momentu ca艂kowitego po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Nast臋pnie dodajemy m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia (i kakao je偶eli robimy biszkopt kakaowy) i miksujemy tak d艂ugo, a偶 ciasto b臋dzie mia艂o jednolit膮 konsystencj臋. Ciasto przelewamy do blaszki (pami臋tajmy, 偶eby uprzednio j膮 przygotowa膰 i wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika 鈥 pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

biszkopt

 

Przygotowanie masy

M膮k臋 miksujemy ze szklank膮 mleka, a pozosta艂e mleko zagotowujemy z cukrem, mieszaj膮c tak, aby cukier ca艂kowicie si臋 rozpu艣ci艂. Gdy mleko zacznie si臋 gotowa膰, wlewamy mieszank臋 m膮czn膮 i gotujemy do momentu, a偶 wyjdzie masa o konsystencji g臋stego budyniu. Przek艂adamy go na naczynia, przykrywamy i odstawiamy do wystygni臋cia. Mi臋kkie mas艂o miksujemy na puszyst膮 mas臋 i dodajemy do niego stopniowo po 艂y偶ce zimnego budyniu 鈥 miksujemy do chwili, gdy powstanie g艂adki krem.

Zabawa paskami ciasta

Je偶eli kt贸rych z biszkopt贸w wyjdzie wy偶szy, delikatnie 艣cinamy wierzch, aby by艂y r贸wne. Oba biszkopty kroimy na paski takiej samej szeroko艣ci (tutaj mo偶emy u偶y膰 linijki). Krem dzielimy na 4 cz臋艣ci, ostatni膮 odk艂adamy na p贸藕niej 鈥 posmarujemy ni膮 wierzch i boki ciasta. Nak艂adamy krem na bok pierwszego paska i stykamy go z paskiem przeciwnego koloru. Delikatnie dociskamy i smarujemy kremem woln膮 kraw臋d藕 do艂o偶onego paska. Po po艂膮czeniu 4 cz臋艣ci nak艂adamy krem na wierzch powsta艂ego spodu i ponawiamy uk艂adanie pask贸w, zachowuj膮c naprzemienno艣膰 kolor贸w. Na sam koniec smarujemy ciasto z ka偶dej strony i wstawiamy do lod贸wki na co najmniej 2 godziny (masa musi ostygn膮膰).

 

Nak艂adanie polewy

Wszystkie sk艂adniki polewy wk艂adamy do naczynia, kt贸re podgrzewamy w k膮pieli wodnej i mieszamy tak d艂ugo, a偶 utworzy si臋 g艂adka, b艂yszcz膮ca polewa. Na koniec zimne ciasto oblewamy聽 ostygni臋t膮 polew膮 czekoladow膮. Wa偶ne! Nie nak艂adamy na wierzch ciasta gor膮cej polewy 鈥 mo偶e ona rozpu艣ci膰 mas臋.

Aby u艂atwi膰 sobie krojenie ciasta, polecamy u偶ycie d艂ugiego no偶a zamoczonego wcze艣niej w gor膮cej wodzie. Ciasto szachownica naj艂atwiej kroi膰 po skosie 鈥 pozwoli na to 艂adniejsze zaprezentowanie przekroju.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.