Deser kukułka to ciasto warstwowe dla osób dorosłych, gdyż jego oryginalny smak wynika z dodatku alkoholu. Ciasto kukułka przyrządza się bardzo łatwo. Najpierw należy przygotować jasny i ciemny biszkopt, następnie poncz i krem śmietankowy. Na koniec łączymy ze sobą całość, układając je warstwami. Ten sprawdzony przepis krok po kroku pozwoli Wam na wykonanie pysznego deseru na każdą okazję.
Ciasto kukułka — składniki
Aby przygotować ciasto kukułka, potrzebne będą takie składniki jak:
- jajka 10 szt.
- mąka pszenna 200 g
- proszek do pieczenia 10 g
- cukier 385 g
- gorzkie kakao 20 g
- mąka ziemniaczana 80 g
- śmietana 30% 1 l
- żelatyna 30 g
- kawa rozpuszczalna 20 g
- cukier puder 60 g
- woda 410 ml
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- wódka 120 ml
Niezbędne przygotowania do upieczenia ciasta
Zanim zaczniemy piec ciasto kukułka, najpierw musimy poczynić odpowiednie przygotowania. W tym celu wyjmujemy jajka z lodówki, tak aby były one w temperaturze pokojowej. Ponadto wykładamy formę o wymiarach 38 × 22 cm papierem do pieczenia oraz rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Pamiętaj także, żeby wcześniej czekoladę posiekać.
Biszkopt ciemny
Aby przygotować biszkopt kakaowy, najpierw oddzielamy białka 6 jaj od żółtek. Następnie przesiewamy 140 g mąki pszennej wraz z kakao, a potem dodajemy do tego 6 g proszku do pieczenia. Całość mieszamy. Kolejnym krokiem będzie ubicie białek na sztywną pianę. Warto wiedzieć, że możemy dodać szczyptę soli, która dodatkowo ustabilizuje pianę. Ubitą pianę wrzucamy do miski razem ze szklanką drobnego białego cukru, co sprawi, że piana będzie błyszcząca. Następnie powoli i stopniowo dodajemy do piany żółtka, a na koniec łączymy powstałą masę z suchymi składnikami za pomocą szpatułki.
Całość wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy biszkopt w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez 5-10 minut, a następnie studzimy na blacie kuchennym i wyjmujemy z blaszki.
Jak przygotować biszkopt jasny?
Kolejnym etapem jest upieczenie jasnego biszkoptu. W tym celu podobnie jak przy ciemnym biszkopcie najpierw należy oddzielić żółtka od białek z 4 jaj. W osobnej misce należy przesiać 70 g mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej i 4 g proszku do pieczenia. Następnie oddzielone białka ubić na sztywną pianę i dodać do niej 150 g cukru oraz zmiksować tak jak w przypadku ciemnego biszkoptu. Kolejnym krokiem będzie dodanie pojedynczo żółtek do powstałej piany. Ostatnim etapem jest dosypanie suchych składników i wymieszanie całości. Jasny biszkopt pieczemy tak samo jak ciemny. Jeśli ogranicza nas czas, możemy tę warstwę zastąpić gotowymi już biszkoptami.
Poncz
Aby przygotować poncz, najpierw zaparzamy kawę rozpuszczalną w 250 ml gorącej wody, a potem wlewamy do niewielkiego garnuszka. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) oraz 35 g cukru. Całość podgrzewamy do momentu, w którym wszystkie składniki się roztopią. Zdejmujemy garnek z palnika i czekamy, aż zawartość przestygnie. Następnie dolewamy do ponczu wódkę.
Krem śmietankowy
Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu śmietankowego. W tym celu rozrabiamy żelatynę w 160 ml gorącej, ale nie wrzącej, wody. Dokładnie mieszamy roztwór, tak aby proszek się rozpuścił i odstawiamy do ostudzenia. Następnie należy śmietanę ubić z cukrem pudrem. Warto pamiętać, iż jeśli chcemy uzyskać puszysty krem, śmietanka powinna być schłodzona. W momencie, gdy śmietanka jest sztywna, wlewamy do niej ostudzoną żelatynę.
Łączenie wszystkiego w jedną całość
Ostatnim etapem jest połączenie wszystkich elementów w jedno ciasto „kukułka”. Biszkopt kakaowy dzielimy na dwa blaty — warto to robić po całkowitym ostygnięciu. Następnie kładziemy jeden blat na dno prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy na nim połowę kremu śmietankowego. Potem łamiemy śmietankowy biszkopt na niewielkie kawałki i układamy je ciasno na warstwie kremu, które zalewamy ponczem i pokrywamy resztą kremu. Następnie całość należy przykryć drugim blatem kakaowym.
Podanie
Po połączeniu wszystkich elementów należy ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin — do całkowitego ostygnięcia. Na wierzch ciasta możemy dodać nieco bitej śmietany, cukru pudru lub krem śmietanowy, jeśli jeszcze nieco go zostało. Możemy także wykończyć go polewą czekoladową lub posypkami — świetnie sprawdzi się cukrowa posypka.
Podsumowanie
Ciasto „Kukułka” to nie tylko deser dla dorosłych, ale prawdziwa uczta dla zmysłów. Jego delikatność, słodycz, a także wyrazisty smak alkoholu oraz łatwość wykonania sprawiają, że jest to doskonały wybór na różne okazje, zadowalając każdego smakosza.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.