Kotlety mielone, lub sznycle, gdy偶 i tak bywaj膮 nazywane, to smaczna mieszanka mielonego mi臋sa, cz臋sto wieprzowego z kark贸wki oraz dodatk贸w w postaci surowego jajka, tartej bu艂ki lub czerstwej bu艂ki namoczonej wcze艣niej w mleku oraz soli, pieprzu i surowej albo sma偶onej cebuli lub czosnku.

Mas臋 mi臋sn膮 formuje si臋 w niewielkie kotleciki i sma偶y na t艂uszczu na patelni – to klasyk goszcz膮cy na sto艂ach.

Smak tradycyjnego kotleta mielonego jest uwielbiany przez szerokie grono os贸b, dlatego mi艂o艣nicy zdrowego stylu 偶ycia szukaj膮 nieustannie zdrowych alternatyw, aby m贸c bez wyrzut贸w sumienia delektowa膰 si臋 pysznymi sznyclami.

Kotlet mielony w wersji niskokalorycznej – czy to w og贸le mo偶liwe? Oczywi艣cie! W tym poradniku pomo偶emy Ci przygotowa膰 tradycyjne mielone, kt贸re wpisz膮 si臋 w kanon zdrowego od偶ywiania!.

Zdrowe kotlety mielone z piekarnika

zdrowe kotlety mielone

Oto przepis na pyszne, dietetyczne, zdrowe kotlety mielone, kt贸rymi mog膮 zainteresowa膰 si臋 osoby licz膮ce kalorie oraz te na diecie bezglutenowej – to sama kwintesencja smaku, bez zb臋dnych, kalorycznych dodatk贸w.

Poza tym ich przygotowanie jest niezwykle 艂atwe, proste i o niebo zdrowsze ni偶 ich klasyczna wersja z wieprzowiny.

Sk艂adniki na 2 porcje

  • 250 g wo艂owego mi臋sa mielonego,
  • gar艣膰 oliwek zielonych i/lub czarnych,
  • s贸l,
  • pieprz.

Wykonanie

  1. Oliwki posieka膰 i doda膰 do mi臋sa -doprawi膰 sol膮, pieprzem i dok艂adnie wymiesza膰.
  2. Z masy uformowa膰 wilgotnymi d艂o艅mi kotlety.
  3. Kotlety u艂o偶y膰 na formie wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni oko艂o 15 -20 minut.聽

 

Fit kotlety mielone z cukini膮 pieczone w piekarniku

kotlety mielone pieczone w piekarniku

Kotlety z piekarnika s膮 doskona艂膮 alternatyw膮 do tych sma偶onych w g艂臋bokim t艂uszczu na patelni – nie tylko s膮 zdrowsze, ale dzi臋ki pieczeniu bez dodatkowego t艂uszczu zyskuj膮 dodatkowy atut, jakim jest niezwyk艂y smak i aromat wydobyty z mi臋sa pieczonego w wysokiej temperaturze.

Sk艂adniki na 8 porcji

  • 500 g mielonego mi臋sa z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki startej na tarce cukinii,
  • 0,5 szklanki bu艂ki tartej,
  • 1 艂y偶eczka 艣wie偶ego lub 0,5 艂y偶eczki suszonego oregano,
  • 1 z膮bek czosnku przeci艣ni臋ty przez prask臋,
  • s贸l,
  • pieprz.

Wykonanie

  1. Piekarnik nale偶y rozgrza膰 do 180掳C.
  2. Blach臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia.
  3. 聽W du偶ej misce mieszamy wszystkie sk艂adniki, najlepiej r臋kami.
  4. Z masy toczymy 8 kul – ka偶d膮 lekko sp艂aszczamy, formuj膮c owalne kotleciki.聽
  5. Na blasze do pieczenia uk艂adamy kotlety i pieczemy 30 minut lub do momentu, a偶 艣rodek b臋dzie zwi臋z艂y, a soki b臋d膮 przezroczyste.

Uwaga

Kotlety mo偶emy upiec w panierce, je艣li taka wersja bardziej nam odpowiada – oto przepis na panierk臋.

  • 0,5 szklanki tartej bu艂ki,
  • 4 艂y偶ki startego parmezanu.

W wymieszanych sk艂adnikach obtaczamy kotlety i pieczemy w piekarniku.

Tradycyjne kotlety mielone z piekarnika

mielone z piekarnika

Oto przepis dla tych, kt贸rym ci臋偶ko by艂oby zrzec si臋 tradycyjnego smaku na rzecz dietetycznej wersji – jedyna r贸偶nica w nich tkwi w zamianie sma偶enia na pieczenie – oto klasyczny przepis na najlepsze kotlety mielone.

Sk艂adniki na 8 porcji

  • 1 kg dowolnego mi臋sa mielonego (najlepsza kark贸wka wieprzowa),
  • 1 cebula,
  • 2 z膮bki czosnku,
  • 2 jajka,
  • bu艂ka tarta lub czerstwa bu艂ka moczona w mleku,
  • s贸l,
  • pieprz,
  • mielona s艂odka papryka,
  • 2 艂y偶ki oleju.

Wykonanie

  1. Obran膮 cebul臋 i czosnek pokroi膰 w drobn膮 kostk臋 i podsma偶y膰 na z艂oto na patelni z 艂y偶k膮 mas艂a lub oleju.
  2. Do miski w艂o偶y膰 mi臋so mielone, podsma偶on膮 cebul臋 z czosnkiem, doda膰 jajka, ods膮czon膮 z mleka bu艂k臋 oraz przyprawy.
  3. Wszystko dok艂adnie wymiesza膰 d艂oni膮, a偶 masa stanie si臋 kleista.
  4. Blach臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.
  5. Formowa膰 wilgotnymi d艂o艅mi niewielkie kotleciki, obtoczy膰 w bu艂ce tartej i uk艂ada膰 je na papierze do pieczenia.
  6. Rozgrza膰 piekarnik do 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut.

 

Z czym kotlety mielone smakuj膮 najlepiej

zdrowe alternatywy mielonego kotleta

Kotlety mielone mo偶na je艣膰 na r贸偶ne sposoby, oto niekt贸re z nich:

  • jako dodatek do obiadu – np. klasycznie z ziemniakami, batatami, frytkami i sur贸wkami,
  • jako dodatek do kanapek, hot dog贸w, hamburger贸w,
  • jako osobne danie wraz z sur贸wk膮 (przy diecie rozdzielnej),
  • jako zimna przystawka – zamiast formowa膰 kotlety, mo偶emy wy艂o偶y膰 mas臋 mi臋sn膮 do foremki i zapiec w ca艂o艣ci),
  • jako kotleciki w formie kulek聽 -z masy mi臋snej formuje si臋 niewielkie kulki i po upieczeniu podaje si臋 z sosem grzybowym, pomidorowym i pyzami oraz sur贸wkami.

 

Podsumowanie

Pieczone kotlety mielone smakiem nie ust臋puj膮 tym tradycyjnym, z patelni, a s膮 zdrow膮 alternatyw膮 dla niezdrowego sma偶enia w g艂臋bokim t艂uszczu.

Dzi臋ki procesowi pieczenia w wysokiej temperaturze, potrawy s膮 mniej kaloryczne i 艂atwiej przyswajalne dla organizmu.

Warto wi臋c wypr贸bowa膰 zapiekanie mielonych w piekarniku.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.