Każdy z nas ma czasem ochotę na małe co nieco. Pieguski z czekoladą są niesamowicie kruche i słodkie, dlatego spełnią oczekiwania nawet największych łasuchów.

Ciastka pieguski

Te kruche maślane ciasteczka z kawałkami czekolady cieszą się popularnością wśród ciastek na całym świecie. Największą zaletą tych ciasteczek jest niewątpliwie prostota, która zawsze się obroni. Połączenie kruchego, maślanego ciasta z kawałkami czekolady, bądź innych dodatków, to łatwo osiągalny raj dla podniebienia.

Milka Pieguski – ciastka z czekoladą i orzechami

Pieguski Milka to ciasteczka znane ze sklepowych półek. Jest to przekąska dla tych, którzy nie mają czasu lub zwyczajnie nie lubią piec. Jednak dla osób gotowych poświęcić 15 minut w kuchni te ciastka mogą pozostać jedynie inspiracją.

Jeśli do tej pory ratowałeś się słodyczami ze sklepu, następnym razem wypróbuj poniższy przepis. Zdecydowanie polecam opcję domową, ponieważ w krótkim czasie jesteśmy w stanie wyczarować pyszne ciastka z domowych składników, bez zbędnych chemicznych dodatków.

kruche ciastka

Kruche ciastka z czekoladą

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (musi być miękkie)
  • 60 g cukru
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60-80 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.

Czekoladę kroimy na kawałeczki.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem, a następnie dodajemy jajko i kontynuujemy ubijanie, aż uzyskamy puszystą masę.

Stopniowo wsypujemy wcześniej wymieszane suche składniki i miksujemy na mniejszych obrotach.

Na sam koniec wsypujemy drobinki czekolady i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników.

Z powstałego ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce i spłaszczamy dłonią.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 15 minut.

ciasteczka z czekoladą

Podobne przepisy

Ciastka kruche, wbrew pozorom, dają całkiem spore pole do popisu. Za każdym razem pieguski mogą być inne. Dlatego polecam eksperymentować, w kuchni chodzi również o zabawę!

Domowe pieguski to mogą być kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady mlecznej, deserowej lub białej. Przepis śmiało można urozmaicić rodzynkami, orzechami lub innymi dodatkami. Amatorom niekonwencjonalnych smaków na pewno spodoba się pomysł „doprawienia” ciastek grubą solą morską.

Jeśli jednak jesteś ostrożny i chcesz, żeby domowe pieguski na pewno się udały, możesz skorzystać z drugiego przepisu, który jest zmodyfikowaną wersją tego podstawowego.

Ciastka kruche z dodatkiem białej czekolady

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 70 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 60 ml mleka
  • 200 g czekolady białej

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 160 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę kroimy na małe kawałki.

Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.

W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i ucieramy dalej.

Następnie stopniowo wsypujemy wcześniej wymieszane suche składniki, ciągle miksując. Na koniec wlewamy mleko i mieszamy ciasto ręką lub dużą łyżką, ponieważ jest gęste. Dodajemy czekoladę i mieszamy dalej do połączenia się składników.

Powstałe ciasto nabieramy łyżeczką lub łyżką i staramy się uformować kulki, które układamy na blaszce w odstępie 2-3 cm. Delikatnie spłaszczamy palcem.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 13-15 minut.

 kruche ciasteczka kakaowe

Jak przechowywać?

Kruche ciastka nie lubią niskiej temperatury, bo szybko twardnieją i robią się niesmaczne. Tego typu słodycze przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Aby słodka przekąska była zawsze w zasięgu ręki domowników, trzymajmy ją na naszym stole w dużym, eleganckim słoju lub na paterze z kloszem.

Jeśli lubisz mieć coś w zanadrzu na wypadek niespodziewanych gości, gorąco polecam zamrożenie surowego ciasta. Ciasteczka niczym nie będą się różnić w smaku od tych przygotowanych ze świeżo przygotowanego ciasta.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.