Krem sułtański to hit czasów PRL-u. Co więcej, mogliśmy go zobaczyć w kultowym filmie z tamtych lat „Dziewczyny do wzięcia”. Z całą pewnością starsze pokolenie doskonale zna ten film i kojarzy scenę z pysznym deserem.
Ale jak zrobić krem sułtański? To nic trudnego. Wykonanie tego deseru jest łatwe, szybkie, a w dodatku tanie. Z całą pewnością w książce kucharskiej wielu mam czy babć znajdzie się przepis na tradycyjny, pyszny krem sułtański.
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 50 ml rumu,
- 1 łyżeczka kakao,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki rodzynek,
- 5 dag małych bez,
- listek mięty.
Wykonanie
1.Śmietana z cukrem pudrem
Na sam początek należy do miski wlać śmietankę kremówkę. Ubij ją dobrze za pomocą miksera, dodając pod koniec cukier puder. Jeśli śmietanka jest już dobrze ubita na sztywną masę, podziel ją na dwie równe części.
2. Kakao i rum
Pierwszą część odstaw, zaś do drugiej dodaj kakao i rum. Całość dobrze wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły w jednolitą masę.
3. Rodzynki
Rodzynki najlepiej zalej rumem na ok. 30 minut, aby nabrały odpowiedniego aromatu. Po tym czasie dokładnie odcedź je.
4. Podanie
Ważne w przygotowywaniu deseru z okresu PRL-u, jest jego odpowiednie podanie. Krem sułtański powinien być wydawany w pucharkach, bądź w zwykłych przezroczystych szklankach, aby dobrze było widać warstwy deseru.
Na dna pucharków/szklanek połóż kilka małych bezików, zostawiając kilka na dekorację. Następnie umieść pierwszą warstwę bitej śmietany. Śmietankowy krem przekładaj na przemian z kakaowym kremem, aby cały deser estetycznie się prezentował. W pucharku powinno znajdować się łącznie 4 warstwy kremu. Na trzecią warstwę dodaj rodzynki.
Deser podawaj z pokruszonymi bezami na wierzchu. Dodatkowo dla dekoracji umieść na górze każdego kremu sułtańskiego listek mięty. Jeśli zostały Ci jeszcze rodzynki, możesz dać je również na wierzch deseru.
Przedstawiony przepis pozwala na przygotowanie kremu sułtańskiego w wersji dla dorosłych. Poprzez namaczanie rodzynek w rumie nabierają one intensywnego smaku oraz zapachu.
W wersji dla nieletnich łasuchów warto zanurzyć rodzynki w gorącej wodzie na ok. 10 minut. Krem sułtański wyjdzie wtedy równie dobry, jak w przypadku wersji dla dorosłych, jednak będzie on nieco słodszy.
Pamiętaj, że każdy przepis można modyfikować. Jeśli nie masz lub po prostu nie lubisz bezy, możesz ją zastąpić. Krem sułtański na biszkopcie będzie równie pyszny, jak ten z przepisu podanego powyżej. Zamiast rodzynek, możesz użyć świeżych owoców. Mogą to być borówki lub pokrojone w kosteczkę truskawki, mango, czy inny ulubiony owoc. Wierzch równie dobrze możesz posypać startą gorzką lub mleczną czekoladą.
Najważniejsze w tym deserze jest jednak odpowiednia technika ułożenia kremu. Urok kremu sułtańskiego tkwi w przekładaniu bitej śmietany na przemian z kremem kakaowym. Dlatego, aby prawidłowo wykonać ten prosty deser, potrzebna jest bita śmietana oraz krem z dodatkiem kakao.
A Ty, z czym go podasz?
Smacznego!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.