Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez pysznego ciasta. Delektowanie się jego smakiem przy popołudniowej kawie jest dla nas formą relaksu i przyjemności. Kopiec kreta to jeden z najpopularniejszych deserów. Do jego przyrządzenia możemy użyć gotowej mieszanki dostępnej w niemal każdym sklepie spożywczym lub zaskoczyć wszystkich i zrobić je samemu. 

Przepis na kopiec kreta

Kopiec kreta z delikatnym kremem i dodatkiem bananów jest jednym z najpopularniejszych deserów, które większość z nas próbowała upiec. Oto sprawdzony przepis na domową wersję tego uwielbianego smakołyku:

Lista składników na czekoladowe ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (około 1,5 szklanki),
  • 150 g cukru (około 3/4 szklanki),
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • pół szklanki wody,
  • 3 łyżki oryginalnego kakaa,
  • 5 średnich jajek,
  • około pół szklanki drobnego cukru,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 750 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • około 3 łyżki cukru pudru,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Pozostałe składniki:

  • 4 banany,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Ciasto czekoladowe

Do małego garnka lub rondelka wlewamy 3/4 szklanki oleju i pół szklanki wody. Następnie wsypujemy 3 łyżki kakao oraz 3/4 szklanki cukru. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż do całkowitego połączenia (rozpuszczenia) składników. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy płyn będzie już całkowicie przestudzony, możemy rozpocząć ubijanie jajek z cukrem na puch. W tym celu należy do szklanego lub metalowego naczynia wbić 5 jajek oraz wsypać pół szklanki drobnego cukru, a następnie ubijać mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania puszystej masy. Proces ubijania może potrwać nawet 10 minut. Do puchu jajecznego wlewamy całą zawartość rondelka lub małego garnka i delikatnie łączymy obie masy (nie używamy miksera). Na koniec wsypujemy 1,5 szklanki przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Okrągłą formę smarujemy tłuszczem. Do tortownicy o średnicy 26 centymetrów wlewamy ciasto i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza na około 60 minut.

Upieczone i przestudzone ciasto wyciągamy z tortownicy na płaski talerz. Odcinamy wierzch na wysokości około 2 centymetrów, który kruszymy i odstawimy do miski. Używając małej łyżeczki lub nożyka usuwamy jeszcze odrobinę ciasta na głębokość około 0,5 centymetra, zostawiając brzeg o szerokości około 1 centymetra. W wydrążonym cieście rozkładamy skropione sokiem z cytryny banany.

Odcinanie wierzchu ciasta

Krem

Bardzo schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Całość miksujemy początkowo na najniższych obrotach, a gdy śmietanka zacznie gęstnieć, zwiększamy obroty do maksymalnych. Ubijamy, aż do momentu, gdy zacznie się robić sztywna. Może to potrwać minutę lub trochę dłużej. Do ubitej śmietany dodajemy startą na tarce czekoladę. Całość delikatnie mieszamy, używając szpatułki.

Ubitą na sztywno śmietanką wypełniamy wydrążony spód ciasta, pamiętając o wszystkich wolnych przestrzeniach między ciastem a bananami. Następnie tworzymy kopczyk. Pokruszonym ciastem posypujemy cały kopczyk, tak by nie było widać ubitej śmietany. Umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc.

Kopiec kreta – wersja na dużą blachę

Kopiec kreta w wersji na blachę smakuje równie dobrze, jak jego tradycyjny odpowiednik, ale jest nieco łatwiejszy w wykonaniu. 

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • szklanka cukru,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • 4 łyżki kakao,
  • 3 średniej wielkości jajka,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 20 dag czekolady mlecznej lub deserowej,
  • opakowanie galaretki cytrynowej,
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • 5 bananów.

Sposób wykonania:

  1. W większej misce umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta czekoladowego. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wlewamy do niej ciasto. Umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku i pieczemy około 40 minut.
  2. Opakowanie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia (ale nie może stężeć). Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy ostrożnie połowę ostudzonej galaretki oraz posiekaną czekoladę i całość mieszamy szpatułką do połączenia składników.
  3. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na mniej więcej dwa równe blaty. Na pierwszy z nich układamy przekrojone wzdłuż i posmarowane sokiem z cytryny banany. Następnie wylewamy na nie drugą połowę galaretki cytrynowej, równomiernie rozprowadzamy na powierzchni i nakładamy masę śmietanową.
  4. Drugi blat kruszymy w dłoniach i posypujemy pokruszonym ciastem warstwę kremu.
  5. Kopiec kreta chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Uproszczona wersja tego przepysznego deseru na pewno sprawdzi się, gdy będziemy szukali szybkiego przepisu na weekendowe co nieco.

Podsumowanie

Kopiec kreta cieszy się niesłabnącą popularnością. To pyszne ciasto można wykonać w tradycyjnej formie, czyli starannie uformowanej kopuły przypominającej kopczyk kreta lub ułatwić sobie nieco zadanie wybierając jego uproszczoną wersję. W sezonie letnim, aby nieco urozmaicić ten przepyszny deser, zamiast bananów możemy użyć borówek lub truskawek.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.