Mleko migda艂owe to bia艂e mleko ro艣linne, kt贸re jest idealnym zamiennikiem mleka krowiego dla os贸b, kt贸re nie toleruj膮 laktozy, s膮 na diecie bezmlecznej oraz dla wegan. Jednak gdy si臋gniemy po mleko migda艂owe w sklepie i sprawdzimy jego sk艂ad, przekonamy si臋, jak ma艂o znajduje si臋 w nim migda艂贸w, a za to przedstawia poka藕n膮 list臋 stabilizator贸w, sztucznych substancji i cukru. Nic w tym nadzwyczajnego. Taki sam los spotka艂 sklepowe mleko krowie, mleko kokosowe i sojowe, a wynika to z faktu, by jak najd艂u偶ej produkty by艂y przydatne do spo偶ycia i wytrzyma艂y cz臋sto wielogodzinne transporty i magazynowanie.聽

Je艣li zatem chcemy spr贸bowa膰, jak smakuje najlepsze mleko migda艂owe, kt贸re nadaje si臋 do kawy, ciast i sprawi, 偶e p艂atki owsiane uzyskaj膮 orzechowy posmak, nie pozostaje nam nic innego jak zrobi膰 mleko migda艂owe samemu. Okazuje si臋, 偶e domowe mleko migda艂owe jest bardzo proste do przyrz膮dzenia, a liczne przepisy wega艅skie podpowiadaj膮 nam, jak mo偶na je wzbogaci膰 o liczne dodatki i dowolne przyprawy. By艣 nie musia艂 jednak przegl膮da膰 setek stron internetowych, przedstawiamy jeden ze sprawdzonych przepis贸w bazowych, kt贸ry na sta艂e zago艣ci w Twojej kuchni.

Sk艂adniki domowego mleka migda艂owego i jego warto艣ci

Domowe mleko migda艂owe nie jest kaloryczne. Poniewa偶 jego podstaw膮 s膮 migda艂y, jest tak偶e bogatym 藕r贸d艂em wapnia i bia艂ka, a tak偶e licznych witamin w tym B oraz E. Sprawdza si臋, u os贸b z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi sprawiaj膮c, 偶e nie musz膮 one rezygnowa膰 z tradycyjnych koktajli, zup czy przek膮sek. Jak zatem przyst膮pi膰 do jego wykonania? Poni偶ej przedstawiamy sk艂adniki i rzeczy niezb臋dne do „domowej produkcji”:

Sk艂adniki:

  • 1 szklanka migda艂贸w,
  • 4 szklanki wody – uwzgl臋dniona jest tu woda do namoczenia migda艂贸w (tak by przykry艂a je w ca艂o艣ci),
  • 3 艂y偶ki ksylitolu, miodu lub syropu klonowego,
  • Dobry i wytrzyma艂y blender lub malakser,
  • Gaza.

Spos贸b przygotowania mleka migda艂owego krok po kroku

Krok 1

Migda艂y w pierwszej kolejno艣ci nale偶y namoczy膰. W tym celu zalej je wod膮 (2 szklanki wody) i w艂贸偶 na noc do lod贸wki. Mo偶esz wykorzysta膰 migda艂y ze sk贸rk膮 lub bez sk贸rki. Nie b臋dzie to mia艂o wp艂ywu na kolor mleka. (Je艣li chcesz „obra膰” migda艂y ze sk贸rki, wcze艣niej zalej je wrz膮tkiem na 15 minut. Po tym czasie wylej wod臋 i przyst膮p do blanszowania z 艂upinek. Sk贸rka 艂adnie odejdzie, a ty uzyskasz idealnie bia艂y i obrany migda艂. Nast臋pnie post臋puj zgodnie z ka偶dym kolejnym krokiem, zaczynaj膮c od ca艂onocnego namaczania).

Krok 2

Namoczone migda艂y ods膮cz z wody (nale偶y je dok艂adnie odcisn膮膰) i prze艂贸偶 do wysokiego naczynia. Dodaj reszt臋 wody i za pomoc膮 blendera, dok艂adnie zblenduj ca艂o艣膰.

Krok 3

Dodaj dowolnie przygotowany s艂贸d i ponownie zblednduj w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji.

Krok 4

Na nowe, wysokie naczynie na艂贸偶 gaz臋 i przymocuj j膮 gumk膮 recepturk膮. Zlej mleko migda艂owe, tak by do nowego naczynia nie dosta艂y si臋 grudki.

Krok 5

Mleko jest gotowe! Otrzymane mleko trzymaj w lod贸wce maksymalnie do 3 dni.

Krok 6

Pami臋taj, 偶e nic nie mo偶e si臋 zmarnowa膰! Z resztek migda艂贸w mo偶esz przyrz膮dzi膰 inne potrawy w tym pasty i twaro偶ek. Wystarczy, 偶e do pozosta艂o艣ci dodasz odrobin臋 soku z cytryny, wanili臋 i syrop klonowy. Taki twaro偶ek nadaje si臋 do owsianek, koktajlu i jogurtu na drugie 艣niadanie.

Je艣li jednak stwierdzisz, 偶e Twoje mleko migda艂owe jest za bardzo esencjonalne, mo偶esz je rozwodni膰 wod膮, tak by uzyska膰 satysfakcjonuj膮c膮 Ci臋 konsystencj臋. Smacznego!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.