Domowe wypieki o rozmaitych kombinacjach smakowych to nieodłączny element wielu rodzinnych spotkań czy przyjęć. Szczególnie wyjątkową okazją są urodziny, kiedy to zarówno goście jak i solenizant czekają na pyszny tort. Spośród wielu przepisów, jedną z popularnych propozycji może być pyszny tort egipski. Jak go wykonać? Jakie składniki przygotować? Przeczytaj nasz artykuł i zaskocz swoich gości tym wyjątkowym ciastem!

Tort egipski – wyjątkowe połączenie orzechów i karmelu

Tort egipski to ciasto, które nie tylko wyjątkowo smakuje, ale także wygląda obłędnie. Warstwy miękkiego ciasta przeplatane kremowymi masami w połączeniu z posiekanymi orzechami laskowymi i kryształkami karmelu tworzą nieziemsko smaczną całość o niezapomnianych wrażeniach smakowych.

Jak zrobić tort egipski?

Przed podjęciem się tego zadania warto mieć świadomość, że przygotowanie tortu egipskiego jest pracochłonne i wymaga czasu. Aby ułatwić sobie pracę, najlepiej cały proces podzielić na etapy. Blaty ciasta można upiec dzień wcześniej, natomiast w kolejnym dniu zająć się kremami i dekoracją. Ułatwieniem może być także kupienie gotowych produktów, takich jak np. prażone czy tarte orzechy laskowe. Tort jest dosyć słodki, dlatego osoby, które nie lubią bardzo słodkich ciast, powinny w trakcie jego przygotowania dodać mniejszą ilość cukru.

Potrzebne składniki

Poniżej znajdziesz listę niezbędnych składników podzielonych na najważniejsze elementy tortu egipskiego. Zacznijmy więc od zrobienia 3 miękkich, orzechowych blatów.

krem budyniowy

 Blaty ciasta

  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych

Na początku przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Na jej dnie połóż papier do pieczenia i zaciśnij obręcz. Piekarnik nastaw na temperaturę 170 stopni Celsjusza.

Pierwszym krokiem do upieczenia ciasta jest ubicie 2 białek (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Do piany należy stopniowo wsypywać 2 łyżki cukru, ciągle ją ubijając. Następnie dodaj pół łyżki przesianej mąki oraz 40 g orzechów laskowych i wszystko delikatnie wymieszaj przy użyciu szpatułki. Powstałą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni.

W ten sam sposób przygotuj kolejne dwa, orzechowe blaty.

Krem budyniowy

  • 6 żółtek,
  • 350 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • 30 g cukru waniliowego,
  • 80 g mąki pszennej.

Do przygotowania masy potrzebny będzie średniej wielkości garnek. Żółtka, cukier waniliowy, zwykły cukier, mąkę i część mleka umieść w garnku i miksuj. Ciągle mieszając, dolewaj stopniowo resztę mleka, aż uzyskasz gładką masę. Następnie umieść całość na palniku i zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając masę rózgą, do momentu aż zrobi się gęsta. 

Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia i przykryj go folią spożywczą. Folia powinna dotykać powierzchni budyniu, dzięki czemu nie utworzy się na nim kożuch. Tak przykrytą masę budyniową odstaw do wystygnięcia.

Gdy budyń będzie już chłodny, utrzyj masło na puszystą i gładką masę. Następnie, cały czas miksując, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.

Krem śmietankowy

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30%,
  • 120 g posiekanych i uprażonych orzechów laskowych,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki cukru pudru.

 Dodatki:

  • posiekane migdały lub płatki migdałowe

warstwa bitej śmietany

Krem śmietanowy zacznij od przygotowania orzechów laskowych oraz karmelu. Nastaw piekarnik na temperaturę 180°C w trybie góra-dół. Orzechy laskowe wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i włóż do piekarnika na około 5-10 minut. Blachę wyjmij, gdy skórka się przypiecze i zacznie odchodzić od orzechów. Poczekaj, aż orzechy ostygną, a następnie usuń z nich suche skórki. Tak obrane orzechy laskowe posiekaj na mniejsze kawałki nożem lub rozbij młotkiem. Orzechy można uprażyć także na suchej patelni.

Teraz można przejść do przygotowania karmelu. Patelnie z grubym dnem postaw na średnim ogniu i wsyp 200 g cukru. Gdy tylko cukier zacznie się topić, należy często potrząsać patelnią, ponieważ powstający karmel może szybko się przypalić. Gdy już cały cukier dokładnie się rozpuści, wylej całość na papier do pieczenia i rozsmaruj równomiernie szpatułką. Gdy warstwa karmelu będzie już twarda, połam ją na mniejsze kawałki np. za pomocą wałka. Warto zachować przy tym ostrożność, aby nie rozdrobnić karmelu zbyt mocno. Można tutaj zostawić kilka większych kawałków karmelu, które później posłużą jako dekoracja tortu.

Na koniec ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj do niej cukier puder. Tak ubitą śmietanę, mieszamy z przygotowanymi wcześniej orzechami laskowymi i karmelem. Cześć karmelu należy zostawić do dekoracji.

Złożenie tortu

Zanim przystąpimy do składania tortu, warto odłożyć część masy budyniowej do późniejszego posmarowania boków tortu.

Połóż na paterze pierwszy blat ciasta i posmaruj go kremem budyniowym (1/3 całej masy). Następnie budyń pokryj bitą śmietaną (również 1/3 masy). Na te warstwy połóż drugi blat i posmaruj kolejno połowami pozostałych mas. Ułóż trzeci balat i posmaruj go resztą mas. Na koniec posmaruj boki tortu odłożoną masą budyniową. Możesz je także ozdobić posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów. W podobny sposób dekorujemy również wierzch tortu.

Skończony tort egipski, przed podaniem najlepiej jest pozostawić na noc w lodówce.

Tort egipski – spróbuj!

Mam nadzieję, że mój przepis ułatwi Ci zrobienie tego pysznego ciasta. Gwarantuję, że nie tylko wygląda bajecznie, ale również obłędnie smakuje. Kremowe i delikatne masy świetnie kontrastują z fakturą i smakiem posiekanych orzechów laskowych oraz karmelem. Wykonanie tortu egipskiego może wydawać się skomplikowane, ale przy odpowiedniej organizacji pracy okazuje się nie być aż tak trudne. A gdy już spróbujesz pierwszego kawałka ciasta, z pewnością nie pożałujesz poświęconego mu czasu!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.