Falafel jest potrawą wywodzącą się z kuchni arabskiej. To w pełni wegetariańskie, wysokobiałkowe, pyszne kotleciki z ciecierzycy. Mimo że najczęściej są smażone na głębokim tłuszczu, można również włożyć je do piekarnika na kilka minut, a dzięki temu uzyskamy idealny falafel w znacznie zdrowszej wersji. Jak przyrządzić to przepyszne danie? Jakich składników użyć? Z czym podawać? Sprawdź koniecznie nasz przepis!

Falafele – przepis

Aby zrobić kotleciki z ciecierzycy, potrzebujemy tylko kilku składników. Ciecierzycę najlepiej zostawić na noc w wodzie, a czas przygotowania będzie wynosił wtedy jedynie 30 minut! Jeżeli nie chcesz używać surowej ciecierzycy i tracić czasu na jej moczenie i gotowanie – dobrze sprawdzi się także ciecierzyca z puszki.

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy namoczonej przez noc w zimnej wodzie lub puszka cieciorki,
  • 2 ząbki czosnku (aby był bardziej wyczuwalny, możemy dać 3 ząbki),
  • oliwa lub olej do smażenia (2 łyżki i 1 łyżeczka do podsmażenia cebuli),
  • 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 średnia cebula.

Przyprawy:

  • kmin rzymski mielony – 1 łyżeczka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki zmielonego kardamonu i tyle samo cynamonu,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta chili,
  • można dodać do smaku odrobinę przyprawy do kebaba.

falafele

Przygotowanie: 

Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu, po uprzednim nocnym moczeniu. Jeżeli używasz ciecierzycy z puszki, pomiń ten krok. Cebulę pokrój w kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni należy rozegrzać olej i smażyć cebulę do zeszklenia. Następnie cebulę, czosnek i 400 g ciecierzycy przełóż do kielicha blendera i zblenduj na gładką masę (można również użyć  maszynki do mielenia, falafel będzie się wtedy łatwiej formował). 

Przypraw kminem, solą, kolendrą, kardamonem, cynamonem. Następnie do masy dodaj sodę oraz natkę pietruszki. Soda sprawi, że kotleciki będą się szybciej smażyć, a masa będzie pulchniejsza.

Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczki. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub oleju, jednak niezbyt dużo, aby całość była zwarta, a ściśnięta w ręce dobrze się sklejała. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy lub oleju. Następnie należy uformować falafele (formuj kulki nieco mniejsze od kotlecików mielonych) i smaż z każdej strony, aż będą chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Z tej porcji powinno wyjść ok. 30 falafeli. Możesz użyć widelca do sprawdzenia konsystencji.

Idealny falafel – wskazówka

Jeżeli chcesz, aby falafele nie były zbyt suche, usmaż je na głębokim oleju lub przygotuj specjalny sos, który w połączeniu z kotlecikami zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Falafele możesz także upiec. Uformowane kotlety przełóż na blaszkę, delikatnie posmaruj olejem i piecz w piekarniku przez 10 min w 180 stopniach. Następnie przewróć każdy na drugą stronę i włóż do piekarnika jeszcze na 5 min. Podawaj z sosem tahini, pieczonymi burakami i odrobiną cytryny.

Sos tahini

Tahini to nic innego jak pasta ze zmielonych, podprażonych ziaren sezamu. To bliskowschodnia kuchnia specjalizuje się w wyrobie najlepszych past tego typu oraz hummusów, bo to właśnie stamtąd pochodzą te niezwykle aromatyczne dodatki do potraw. Azja natomiast swoje dipy tworzy z niełuskanych ziaren sezamu, dlatego są bardziej gorzkie. Falafele nieziemsko smakują z sosem tahini lub hummusem. Wypróbuj koniecznie przepisy na te pyszne dodatki  i podawaj je wraz z falafelem!

Składniki na pastę:

  • 200 g sezamu (możesz użyć również czarnego),
  • 1 łyżka cytryny,
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego.

pasta tahini z czarnego sezamu

Przepis: Sezam prażymy na patelni do smażenia bez tłuszczu, aż do zarumienienia, jednak należy ciągle doglądać ziaren, aby się nie spaliły. Prażone ziarna mielimy z dodatkiem cytryny i olejem, aż do uzyskania gęstej pasty. Możemy wykorzystać do tego malakser lub młynek do kawy. Całość przekładamy do zamkniętego opakowania i możemy trzymać w lodówce nawet do miesiąca. Taka pasta będzie świetną podstawą sosu oraz hummusu.

Hummus:

  • ciecierzyca – odsączona z zalewy cała puszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki pasty tahini (przygotowanej z powyższego przepisu),
  • łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżeczki dobrej jakości oliwy,
  • szczypta przyprawy chili,
  • sól do smaku.

hummus

Przygotowanie: Ciecierzycę, rozgnieciony przez praskę czosnek, tahini oraz sok z cytryny, oliwę, chili i sól blendujemy na jednolitą masę. Jeżeli otrzymana konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę wody. Przed podaniem dekorujemy słodką papryką w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek. Przygotowany wcześniej falafel podajemy z hummusem i pieczoną na ostro marchewką.

Sos:

  • pół szklanki wcześniej przygotowanej pasty sezamowej,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • cytryna – połówka,
  • sól, 
  • ostra papryka,
  • odrobina świeżo ściętej natki pietruszki.

Przygotowanie: Utrzyj pastę sezamową z czosnkiem, wyciśnij cytrynę, dodaj jogurt naturalny i mieszaj do powstania konsystencji gęstej śmietany. Całość można również zblendować. Dopraw do smaku solą, papryką oraz pietruszką. Przed podaniem skrop oliwą. Falafel podawaj z przygotowanym sosem oraz świeżymi warzywami np. papryką i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.