Tradycyjne polskie ciasto, które składa się z dwóch blatów ciasta parzonego i kremu budyniowego — przychodzi Wam coś do głowy? Jeżeli nie, dodajmy, że wypiek ten na wierzchu posypuje się cukrem pudrem. Chodzi o ciasto karpatka, które jest uwielbiane nie tylko w naszym kraju.

W tym poradniku przedstawimy przepis na idealną karpatkę, którą w łatwy sposób można przyrządzić samemu w domu i zaskoczyć wszystkich, którzy je kosztują. Przeczytaj i wypróbuj przepis na karpatkę już teraz!

Ciasto karpatka, czyli pyszny wypiek z ciasta parzonego — dowiedz się o nim więcej

Zanim przejdziemy do przedstawienia przepisu krok po kroku, sprawdźmy nieco więcej informacji na temat ciasta karpatka. Otóż, choć deser ten jest niezwykle popularny, zapewne mało kto wie, skąd się wziął i jak ewoluował od czasu jego powstania.

Pierwszą wzmiankę o karpatce można znaleźć w skryptach studentów filologii polskiej, które pochodzą z 1972 roku. Chodziło wówczas o ciasteczka, którymi w tamtych czasach zajadano się. W podobnym okresie powstał podręcznik dla uczniów technikum przemysłu spożywczego o nazwie „Wyroby ciastkarskie”, gdzie znajdował się przepis. Z biegiem lat, przepis niewiele się zmienił, lecz już od samego początku zaczął podbijać serca wszystkich, którzy tego deseru spróbowali. Ciekawostką jest fakt, że karpatka należy do szczególnie popularnych deserów w Wadowicach, gdzie spotkać ją można w każdej cukierni i kawiarni. 

Chociaż aktualne przepisy niewiele zmieniły się od pierwowzoru, zaznaczyć należy, że spotkać się można z różnymi interpretacjami danego wypieku. Każdy z nich jednak łączy w sobie charakterystyczne ciasto i puszysty krem. Wymienić można różne wersje wypieku, do których poza tradycyjną zaliczają się m.in.:

  • karpatka kakaowa,
  • karpatka z kruszonką,
  • karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym,
  • karpatka z kremem i galaretką,
  • karpatka z kremem i owocami,
  • karpatka o smaku waniliowym,

czy chociażby z dodatkiem bitej śmietany. Chociaż, jak widać, istnieje wiele wersji deseru, to ciasto karpatka w wersji klasycznej jest najbardziej lubiane i cenione. Dlatego poniżej przedstawiamy przepis na ten pyszny wypiek!

karpatka

Ciasto parzone, krem budyniowy, trzy szklanki mleka i nie tylko — przepis na karpatkę

Zanim zabierzemy się za przygotowanie, należy wpierw zgromadzić wszystkie niezbędne składniki. Poniżej przedstawiamy ich listę dla przygotowania ciasta, jak i kremu.

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła,
  • 5 jajek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka wody.

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (chętni mogą spróbować przygotować samodzielnie budyń domowy),
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mleka — około 750 ml,
  • 200 g masła (najlepiej wykorzystać miękkie masło),
  • szczypta soli.

Dodatkowo warto przygotować odrobinę mąki pszennej i masła do formy, a także cukier puder w celu dekoracji gotowego ciasta.

Ciasto parzone

Przygotowanie rozpoczynamy od roztopienia w garnku masła. Kiedy będzie roztopione, dodajemy wodę i zagotowujemy. Kolejno trzeba wsypać mąkę i ucierać jakiś czas np. drewnianą łyżką, do momentu, aż otrzymamy gęstą, gładką konsystencję masy.

Przygotowaną masę przekładamy do miski i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy się to stanie, dodajemy wszystkie jajka i łyżeczkę proszku do pieczenia, a następnie całość miksujemy na gładką masę. Można zrobić to ręcznie, lecz czynność będzie wymagała poświęcenia znacznie większej ilości czasu. Gdy ciasto będzie gotowe, dzielimy je na dwie części.

Następnym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 200 stopni (najlepiej w opcji góra-dół z termoobiegiem). Kolejno przygotowujemy formę do pieczenia, smarujemy ją masłem i lekko posypujemy mąką. Blachę wyłożyć można także papierem do pieczenia.

Jedną z przygotowanych części ciasta wykładamy na blachę i za pomocą łopatki, równomiernie po niej rozprowadzamy. W celu uniknięcia się przyklejania ciasta do łopatki tę co jakiś czas warto namoczyć w ciepłej wodzie.

Tak przygotowane ciasto pieczemy na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 20-25 minut, do czasu lekkiego zbrązowienia ciasta (ciasto może wymagać różnego czasu pieczenia, względem wielkości zastosowanej formy — podany czas odnosi się do foremki około 25 × 35 centymetrów). Warto pamiętać, że w trakcie pieczenia, nie powinno się otwierać piekarnika, gdyż ciasto może opaść.

Kiedy ciasto zostanie upieczone, wyjmujemy je z piekarnika, czekamy kilka minut i zdejmujemy z blachy. Foremkę myjemy, gdyż będzie potrzebna do upieczenia drugiej części ciasta. W podobny sposób, jak podany, musimy upiec drugą część ciasta. Finalnie powinniśmy mieć dwa blaty ciasta parzonego.

Ciastko karpatka z kremem

Krem budyniowy i wykończenie

Najpierw należy ugotować budyń. W pół szklanki mleka wymieszaj proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko należy zagotować. Kiedy tak się stanie, wlewamy do niego mleko z proszkiem budyniowym i cukrem — całość mieszamy do czasu otrzymania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie dodać można szczyptę soli dla podkręcenia smaku.

Budyń gotujemy około 2 minut, do czasu aż ten zacznie bulgotać. Wówczas wtedy, należy zdjąć go z ognia i odstawić do ostudzenia. Podczas studzenia, budyń co jakiś czas mieszamy, aby nie dopuścić do powstania kożucha.

Następny krok to ubicie miękkiego masła za pomocą miksera. Ubijamy około 2 minut, do czasu, aż to stanie się nieco bardziej puszyste. Następnie dodajemy do niego ostudzony budyń i ubijamy dalej, do czasu osiągnięcia puszystej masy o jasnym kolorze.

Tak przygotowaną masę budyniową rozsmarowujemy na jeden upieczony wcześniej płat ciasta. Należy pamiętać, że gęsty budyń w formie kremu nakładamy na pofalowaną stronę ciasta. Natomiast, jako spód ciasta najlepiej wybrać blat, który nie ma tylu wypukłych kształtów.

Kiedy krem jest nałożony na jedną część ciasta, przykrywamy go drugą — należy wykorzystać drugi blat ciasta. Następnie deser odstawiamy bez przykrycia w chłodne miejsce na około godzinę. Po tym czasie dekorujemy go cukrem pudrem i ciasto karpatka jest gotowe do podania!

Podsumowanie

Jak widać, przygotowanie pysznej karpatki w domowym zaciszu wcale nie jest taką trudną czynnością. Zapewne poradzi sobie z nią każdy. Efekt jest godny poświęcenia czasu. Wykorzystaj przepis i przygotuj pyszne ciasto karpatka dla swoich bliskich!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.