Dzięki flambirowaniu bezpodstawnie przygotowanie niektórych potraw można nazwać sztuką. Ogień w bezpośrednim połączeniu z żywnością przywodzi na myśl nietypowe, efektowne widowiska. Jednak proces ten nie jest do końca przeprowadzany z uwagi na efekty wizualne, ale ze względu na obróbkę kulinarną.

Czym jest i na czym polega flambirowanie? Czy tylko szef kuchni może je przeprowadzić? Jak flambirowanie wpływa na smak dań? Przeczytaj, a następnie znajdź odpowiedź na te i inne pytania!

Czym jest flambirowanie potraw

Pierwszym miejscem, gdzie flambirowano – była Azja. Proces był stosowany do obróbki cieplnej owoców morza, ryb i nie tylko, poprzez podpalanie tłuszczu, w którym się je przygotowywało. W Europie bardziej przyjęło się flambirowanie z wykorzystaniem alkoholu. Wiele szefów kuchni chętnie wykorzystuje tę technikę kulinarną do przygotowywania swoich dań. Co więcej, aktualnie wykorzystywany jest zarówno alkohol, jak i tłuszcz!

Co jednak konkretnie kryje się pod tą nazwą flambirowania? Otóż dwa pojęcia:

  • Podpalanie tłuszczu, na którym smaży się potrawa, a następnie ugaszenie go.
  • Podanie potrawy, która skroplona jest alkoholem, a następnie podpalenie jej przed podaniem.

Ogółem rzecz biorąc, flambirowanie polega na podpalaniu tłuszczu, bądź alkoholu dodanego do potrawy i ugaszeniu po krótkim czasie. Jeżeli chodzi o alkohol, należy wiedzieć, że najlepszy będzie ten, odznaczający się mocą około 40-60%. Stosując np. niskoprocentowe odmiany alkoholu, proces flambirowania może się nie udać, gdyż potrawa zwyczajnie się nie podpali.

Flambirowana potrawa na talerzuCo daje flambirowanie i po co je wykonywać – zmienia smak potrawy i nie tylko

Dzięki zastosowaniu omawianego procesu obróbki cieplnej – potrawy nabiorą niespotykanego dotąd smaku, jak i aromatu. Te dwie cechy uwydatniają się w wielu przypadkach właśnie dopiero po bezpośrednim kontakcie żywności z ogniem. Jeżeli flambirujemy np. z wykorzystaniem alkoholu, ten wyparowując, pozostawia na potrawie swój aromat.

Lepsze doznania smakowe są pierwszą kwestią, dla której wykonywane jest flambirowanie. Kolejną są doznania wizualne. Nikt nie zarzuci, że czynność ta nie jest prawdziwą ucztą dla oka. Szczególnie jeżeli w restauracji zostanie nam podane „płonące danie” prosto na stół bądź kucharz przy nas przeprowadzi flambirowanie.

Flambirowanie potraw – idealne dla owoców morza, bananów, dziczyzny i nie tylko

Flambirowanie jest sztuką kucharską, którą wykorzystać można praktycznie do wszystkiego. Wymienić można zatem:

  • różnego rodzaju mięsa,
  • ryby,
  • desery,
  • owoce,
  • warzywa,
  • owoce morza.

Nietypowy smak dania, bardzo szybko będzie można wyczuć podczas jego konsumpcji. Zanim jednak przejdziemy do nauki flambirowania, pora dowiedzieć się, jak łączyć ze sobą produkty, aby proces w pełni się powiódł. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji dotyczących tego, z jakimi alkoholami dobrze łączą się niektóre produkty żywieniowe.

Dobre połączenia, które możesz wypróbować w swojej kuchni

  • Banany idealnie połączą się z rumem.
  • Krwisty stek będzie świetny w połączeniu z whisky.
  • Dziczyzna idealnie skomponuje się z ginem.
  • Kurczak będzie bardzo dobrze pasował do koniaku.
  • Owoce morza, np. krewetki fantastycznie będą smakowały w połączeniu z brandy.

To tylko niektóre przykłady „idealnych” połączeń smakowych. W każdym z przypadków, potrawy nabiorą delikatnego aromatu trunku, z którym zostały połączone. Dzięki temu będzie można w prosty sposób zachwycić gości, jak i swoje podniebienie.

Kucharz przeprowadza flambirowanie na patelniW jaki sposób wykonuje się flambirowanie

Ciężko będzie nauczyć się flambirować na najwyższym światowym poziomie, aczkolwiek można potrafić wykonać dany proces na tyle, aby przeprowadzać go w domowym zaciszu.

Flambirowanie na patelni

Jeżeli chodzi o flambirowanie na patelni, nie powinno ono trwać dłużej niż około 30 sekund. Dlatego też podpalając np. tłuszcz na patelni, trzeba być bardzo uważnym i pilnować czasu. W odpowiednim momencie odcinamy dopływ tlenu, czyli np. przykryj patelnię pokrywką, dzięki czemu ogień gaśnie – to wszystko!

Flambirowanie na talerzu

Flambirowanie na talerzu z wykorzystaniem alkoholu wykonuje się podobnie. W tym przypadku jednak najważniejszym aspektem jest to, że alkohol przeciętnie będzie płonął około 1 minuty, zatem należy dobrze przemyśleć, w którym momencie go podpalić, aby móc w pełni zachwycić swoich gości! Istotne jest również to, że danie musi być odpowiednio gorące. Otóż dzięki temu, będziemy mogli w szybki sposób osiągnąć temperaturę wrzenia etanolu (wynosi lekko poniżej 80 stopni). Kiedy alkohol osiąga tę temperaturę, zaczyna parować i może nastąpić jego zapłon. Dlatego dopiero pod koniec przyrządzania potrawy, należy dodać do niej alkohol, podgrzać na patelni i podpalić.

Jeżeli chcesz zacząć flambirować potrawy, musisz pamiętać w pierwszej kolejności o bezpieczeństwie. Jeden niewłaściwy ruch zakończyć się może poparzeniem lub podpaleniem przedmiotów znajdujących się w pobliżu, a to jak wiadomo skończyć się może nawet pożarem. Zarówno jak tłuszcz, czy alkohol płonie należy zachować szczególną uwagę i ostrożność!

Podsumowanie

Jak widać, ta technika kulinarna jest idealną, aby odkryć nieznane dotąd smaki i aromaty. Wiele potraw, dzięki zastosowaniu flambirowania może smakować znacznie inaczej – lepiej! Płonący półmisek owoców morza, płonące banany na talerzu z czekoladą? Czy już wiesz jakie potrawy przygotujesz z wykorzystaniem flambirowania?

 

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.