Przepyszne i rozpływające się w ustach. Dla miłośników morelowych wypieków to doskonały pomysł nie tylko do przygotowania na święta, ale również na co dzień. Sprawdzi się jako znakomity dodatek do kawy. Ciasto możemy zrobić na dwa sposoby, jajko sadzone bez pieczenia lub w wersji tradycyjnej. Poniżej znajdziesz dwa przepisy. Wersja bez pieczenia będzie świetna dla wielbicieli sernika. Sprawdź koniecznie! Pozostaje więc tylko życzyć Ci smacznego!

Jajko sadzone bez pieczenia

Lekkie i orzeźwiające. To fenomenalne ciasto to nic innego jak sernik na zimno z morelami i galaretką. Z przepisu wychodzi około 16 porcji. Do przygotowania potrzebne będą:

  • 150 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
  • 500 g twarogu w wiaderku (może być też przemielony samodzielnie),
  • 250 g serka mascarpone,
  • 120 g cukru pudru i łyżka waniliowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku,
  • 200 g słodkiej śmietany minimum 30%,
  • duża puszka moreli,
  • 3 listki żelatyny (do galaretki).

Przygotowanie:

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia (średnica 24 cm) jeżeli mamy taką z odpinanym brzegiem będzie świetna, jeżeli nie – możemy użyć zwykłej.
  2. Odsączamy morele, sok zostawiamy (użyjemy go później).
  3. Żelatynę mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 10 minut do stężenia.
  4. W miseczce mieszamy twaróg z mascarpone. Do masy dodajemy sok z cytryny, cukier puder i wanilinowy – całość miksujemy.
  5. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i odstawiamy.
  6. Podgrzewamy gęstą już żelatynę (aż się rozpuści), ale nie dopuszczamy do jej zagotowania!
  7. Bardzo powoli dodajemy masę serową, ciągle mieszając.
  8. Całość mieszamy z uprzednio ubitą śmietaną.
  9. Jedną trzecią masy wykładamy na biszkopty, dokładnie pokrywając ich wierzch.
  10. Odkładamy 16 połówek moreli na bok, resztę układamy na wylanej masie serowej.
  11. Zalewamy ułożoną warstwę pozostałą częścią masy.
  12. Układamy odłożone 16 brzoskwiń w równych odległościach, wypukłą stroną do góry.
  13. Przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę, aby masa serowa stężała.
  14. W tym czasie przygotowujemy galaretkę: listki żelatyny zalewamy syropem z moreli, czekamy ok. 10 minut (aż stężeje) i podgrzewamy – ciągle mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
  15. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i pozostawiamy w lodówce na całą noc.

 

Pieczona wersja ciasta jajko sadzone:

Możemy też pokusić się o zrobienie wersji tradycyjnej. Wymaga ona pieczenia, ale krem budyniowy w połączeniu z kwaśną śmietaną i morelami wynagrodzi nam poświęcony czas!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • morele w puszce,
  • 3 listki żelatyny,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru do ciasta i 80 g do masy,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka do ciasta i 750 ml mleka do masy,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego niesłodzonego,
  • 500 ml śmietany minimum 30%.

 

Masa:

  1. Gotujemy 500 ml mleka i dodajemy do niego budynie i cukier – ciągle mieszając około minuty do czasu zgęstnienia.
  2. Przygotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia i pilnujemy, aby nie powstał kożuch (można przykryć lub od czasu do czasu mieszać).
  3. Mieszamy ostudzony budyń z ubitą śmietaną.

Ciasto:

  1. Miksujemy masło ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym i zwykłym.
  2. Miksując, powoli dodajemy jajka.
  3. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę oraz mleko do masła, ciągle mieszając do połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie ścięła!).
  5. Ciasto wylewamy do formy 30 na 40 cm (polecam wcześniej formę natłuścić i oprószyć mąką).
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut i zostawiamy do ostygnięcia.
  7. Odsączamy morele z syropu, a syrop pozostawiamy do galaretki.
  8. Na chłodne już ciasto wylewamy masę budyniową.
  9. Na wierzch układamy owoce (wypukłą stroną do wierzchu).
  10. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
  11. Teraz czas na galaretkę, robimy ją dokładnie tak samo jak w przepisie na ciasto jajko sadzone bez pieczenia.
  12. Wylewamy i pozostawiamy do ostygnięcia, całość wkładamy do lodówki na całą noc.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.