Domowy budyń kokosowy jest łatwy w wykonaniu, można szybko go przygotować
i zaserwować jako śniadanie czy deser – nie wymaga skomplikowanych składników
i większych kulinarnych umiejętności – każdy jest w stanie z łatwością przygotować to aromatyczne, smaczne i pożywne danie w zaledwie kilka minut.

Przepis na domowy budyń kokosowy

Oto przepis na szybki, aromatyczny deser z mleka kokosowego, który dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych.

W 100g mleka kokosowego znajdziesz 2.02g białka oraz cenne i łatwo przyswajalne tłuszcze – 21,33g, sporo błonnika, witamin (C, B6, E i K), oraz cennego wapnia, żelaza potasu i fosforu.

budyń kokosowy domowej roboty

Czas przygotowania: 5 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml),
  • 1/2 szklanki mleka zwierzęcego lub mleka kokosowego (100 ml),
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej – można więcej w zależności od oczekiwanej gęstości budyniu,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka masła.

 

Jeśli mamy mleko kokosowe w puszce o stałej konsystencji, to przekładamy je do garnka

i podgrzewamy, by zmieniło konsystencję na płynną.

  • Sposób wykonania

  1. Mleko zwierzęce wlewamy do miski, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną, cukier i jajka i mieszamy do połączenia składników – można to zrobić kuchenną rózgą lub mikserem.
  2. Mleko kokosowe wlać do garnuszka i zagotować razem z masłem.
  3. Do gotującego mleka kokosowego wlewamy cienkim strumieniem mleko zwierzęce wymieszane z mąką ziemniaczaną, jajkami i cukrem.
  4. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki, aż do uzyskania gęstego budyniu.
  5. Zdjąć z ognia i rozlać do miseczek lub pucharków.

Prawda, że proste?

Domowy budyń kokosowy – jak podawać

budyń kokosowy na wiele sposobów

To prosty deser można podawać na wiele sposobów, oto kilka z nich:

  • do gotującego się na ogniu budyniu możemy dorzucić wiórki kokosowe, by budyń miał jeszcze bardziej intensywny smak,
  • ilość mąki ziemniaczanej jest uzależniona od tego, jaki gęsty ma być budyń – sami o tym decydujemy,
  • budyń można podawać samodzielnie lub polany sokiem malinowym lub innym, posypany owocami sezonowymi – maliny, borówki, truskawki, oraz z płatkami zbożowymi,  nasionami chia,
  • gotowy budyń możemy wzbogacić też o kawałki czekolady, pralinki, kokosowe ciasteczka, wiórki kokosowe, kolorowe posypki, bitą śmietaną wg uznania,
  • zamiast budyń wykonywać na gotowym mleku kokosowym z puszki, polecamy samodzielnie wykonać takie mleko – to również proste – przepis poniżej.

 

Mleko kokosowe – przepis na pyszne, zdrowe mleko

Mleko kokosowe możemy z łatwością przygotować sami – to nie wymaga zbyt wielu zabiegów, a jest znacznie tańsze od kupnego i bez żadnych sztucznych dodatków – warto więc je wykonać samodzielnie, gdyż potrzebujemy jedynie wiórki kokosowe i wodę.

Sprawdzony przepis na mleko kokosowe domowej roboty

Potrzebujemy 2 składniki, czyli 200g wiórków kokosowych i 1,2 l wody:

  • wiórki wsypujemy do garnka i zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc,
  • na drugi dzień podgrzewamy wiórki do temperatury ok. 60 stopni,
  • ciepłą masę blendujemy przez kilka minut,
  • na sicie rozkładamy podwójnie złożoną gazę i odciskamy wiórki,
  • gotowe mleko rozlać do buteleczek lub słoików,
  • mleko kokosowe ma tendencję do rozwarstwiania się w butelce – trzeba je przed użyciem lekko wstrząsnąć, by znów połączyć składniki

Podsumowanie

Samodzielnie wykonany budyń to sposób na racjonalne, zdrowe danie bez zbędnych, sztucznych dodatków używanych w przemyśle spożywczym, a jeśli wykonamy je z dziećmi, we własnym domu,

z naturalnych składników, to zyskujemy w ten sposób zdrowie i pewność, że nic niepożądanego nie dostanie się do naszego organizmu – naprawdę warto!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.