Domowy budyń kokosowy jest łatwy w wykonaniu, można szybko go przygotować
i zaserwować jako śniadanie czy deser – nie wymaga skomplikowanych składników
i większych kulinarnych umiejętności – każdy jest w stanie z łatwością przygotować to aromatyczne, smaczne i pożywne danie w zaledwie kilka minut.
Przepis na domowy budyń kokosowy
Oto przepis na szybki, aromatyczny deser z mleka kokosowego, który dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych.
W 100g mleka kokosowego znajdziesz 2.02g białka oraz cenne i łatwo przyswajalne tłuszcze – 21,33g, sporo błonnika, witamin (C, B6, E i K), oraz cennego wapnia, żelaza potasu i fosforu.
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml),
- 1/2 szklanki mleka zwierzęcego lub mleka kokosowego (100 ml),
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej – można więcej w zależności od oczekiwanej gęstości budyniu,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka masła.
Jeśli mamy mleko kokosowe w puszce o stałej konsystencji, to przekładamy je do garnka
i podgrzewamy, by zmieniło konsystencję na płynną.
Sposób wykonania
- Mleko zwierzęce wlewamy do miski, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną, cukier i jajka i mieszamy do połączenia składników – można to zrobić kuchenną rózgą lub mikserem.
- Mleko kokosowe wlać do garnuszka i zagotować razem z masłem.
- Do gotującego mleka kokosowego wlewamy cienkim strumieniem mleko zwierzęce wymieszane z mąką ziemniaczaną, jajkami i cukrem.
- Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki, aż do uzyskania gęstego budyniu.
- Zdjąć z ognia i rozlać do miseczek lub pucharków.
Prawda, że proste?
Domowy budyń kokosowy – jak podawać
To prosty deser można podawać na wiele sposobów, oto kilka z nich:
- do gotującego się na ogniu budyniu możemy dorzucić wiórki kokosowe, by budyń miał jeszcze bardziej intensywny smak,
- ilość mąki ziemniaczanej jest uzależniona od tego, jaki gęsty ma być budyń – sami o tym decydujemy,
- budyń można podawać samodzielnie lub polany sokiem malinowym lub innym, posypany owocami sezonowymi – maliny, borówki, truskawki, oraz z płatkami zbożowymi, nasionami chia,
- gotowy budyń możemy wzbogacić też o kawałki czekolady, pralinki, kokosowe ciasteczka, wiórki kokosowe, kolorowe posypki, bitą śmietaną wg uznania,
- zamiast budyń wykonywać na gotowym mleku kokosowym z puszki, polecamy samodzielnie wykonać takie mleko – to również proste – przepis poniżej.
Mleko kokosowe – przepis na pyszne, zdrowe mleko
Mleko kokosowe możemy z łatwością przygotować sami – to nie wymaga zbyt wielu zabiegów, a jest znacznie tańsze od kupnego i bez żadnych sztucznych dodatków – warto więc je wykonać samodzielnie, gdyż potrzebujemy jedynie wiórki kokosowe i wodę.
Sprawdzony przepis na mleko kokosowe domowej roboty
Potrzebujemy 2 składniki, czyli 200g wiórków kokosowych i 1,2 l wody:
- wiórki wsypujemy do garnka i zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc,
- na drugi dzień podgrzewamy wiórki do temperatury ok. 60 stopni,
- ciepłą masę blendujemy przez kilka minut,
- na sicie rozkładamy podwójnie złożoną gazę i odciskamy wiórki,
- gotowe mleko rozlać do buteleczek lub słoików,
- mleko kokosowe ma tendencję do rozwarstwiania się w butelce – trzeba je przed użyciem lekko wstrząsnąć, by znów połączyć składniki
Podsumowanie
Samodzielnie wykonany budyń to sposób na racjonalne, zdrowe danie bez zbędnych, sztucznych dodatków używanych w przemyśle spożywczym, a jeśli wykonamy je z dziećmi, we własnym domu,
z naturalnych składników, to zyskujemy w ten sposób zdrowie i pewność, że nic niepożądanego nie dostanie się do naszego organizmu – naprawdę warto!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.