Ciasto do pizzy bez drożdży – wypróbuj koniecznie

Pizza jest daniem, które lubi chyba każdy. Nie zawsze trzeba kupować ją w pizzerii, gdyż można zrobić samemu! Tradycyjne przepisy na ciasto do pizzy zawierają drożdże, przez co przygotowanie wiąże się z oczekiwaniem, aż ono urośnie. Dlatego w tym poradniku przedstawimy przepis na ciasto na pizzę bez drożdży, które przygotowuje się bardzo szybko!

Ekspresowa pizza bez drożdży przygotowywana w domowym zaciszu to pyszne danie, którym zaskoczysz swoich bliskich. Koniecznie wypróbuj!

Podstawowe informacje

Czas przygotowania ciasta na pizzę bez użycia drożdży wynosi około zaledwie 20 minut. Natomiast czas pieczenia pizzy, tylko około 10 minut! Przedstawione składniki są wystarczające na jedną pizzę, czyli około 8 kawałków. Być może od czasu wypróbowania tego przepisu numerem 1 będzie właśnie wersja domowa. Pizzę jest naprawdę prosto przygotować!

Składniki na ciasto

  • jedna pełna szklanka mąki tortowej – około 180 g,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego – około 150 g,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • około 1/3 łyżeczki soli.

Ulubione dodatki i sos pomidorowy użyj wedle uznania!

Zanim przejdziemy do przygotowania ciasta, kilka słów na temat sosu pomidorowego i dodatków. Otóż można pójść na łatwiznę i kupić gotowy sos do pizzy w sklepie, aczkolwiek poleca się zrobić go samemu. Nie jest to trudne zadanie, a na pewno przełoży się na doznania smakowe i na zdrowie!

Dodatki najlepiej zastosować te, które się najbardziej lubi. Panuje tutaj zdecydowana dowolność, zatem można przygotować pizzę, z szynką i serem, z samym serem, ananasem, a całość posypać oregano, bazylią lub innymi ziołami!

Ciasto na pizzę bez drożdży – przepis

Najpierw należy przygotować naczynie (najlepiej, jeżeli składniki będziemy przygotowywać w dużej misce). Zaczynamy od wsypania do naczynia jednej szklanki mąki tortowej (około 180 g). Ewentualnym zamiennikiem może być klasyczna mąka lub użyć można mąkę do pizzy typu 00.

Kolejnym krokiem jest dodanie do mąki jogurtu naturalnego (ważne, aby ten był w temperaturze pokojowej, nie może być zimny). Jogurt ewentualnie można zastąpić kefirem, maślanką, lecz należy zadbać o odpowiednią temperaturę składników tak jak w przypadku jogurtu!

Po dodaniu jogurtu, do całości wsypujemy sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w ilościach takich, jak zostały wcześniej przygotowane. Jeżeli nie posiadamy sody oczyszczonej, można pominąć jej dodawanie, lecz wtedy należy zwiększyć ilość proszku do pieczenia dwukrotnie. Chętni mogą również dodać szczyptę cukru dla podbicia smaku.

Wyrabianie w misce składników na ciasto

Wyrabiaj ciasto, rozwałkuj je i prawie gotowe!

Kolejnym etapem przygotowywania ciasta bez drożdży na domową pizzę jest wymieszanie wszystkich wcześniej przygotowanych składników za pomocą łyżki. Później przechodzimy do wyrabiania ciasta rękoma. Kilka minut wyrabiania powinno wystarczyć, aby ciasto było jednolite i do takiej formy też musimy dążyć.

Następnie należy przygotować stolnicę lub dużą drewnianą deskę i wysypać nieco mąki. Ciasto przekładamy na deskę/stolnicę, układamy na mące i jeszcze chwile wyrabiamy jak poprzednio. Dążymy do tego, aby uformować kulę, która będzie całkiem zwarta i zarazem elastyczna.

Czas, aby przygotować arkusz papieru do pieczenia, kolejno wylać na niego przygotowaną oliwę z oliwek i rozprowadzić ją delikatnie po papierze. Kulę ciasta umieszczamy na środku papieru i delikatnie rozciągamy (można delikatnie rozwałkować). Ciasto rozprowadzamy do stanu, aż stworzy okrągły kształt o średnicy około 25 centymetrów. Ranty ciasta mogą być nieco grubsze niż jego środek. Na dosłownie parę chwil odkładamy ciasto, można w tym czasie zająć się przygotowaniem np. sosu pomidorowego.

https://www.ergoexpert.pl/profim-pufa-mickey-jasnoniebieski-szybka-wysylka

Rozgrzej piekarnik

Pizza bez drożdży już prawie gotowa! Po przygotowaniu dodatków należy posmarować ciasto na pizzę sosem, a kolejno ułożyć ulubione dodatki. Zanim jednak to zrobimy, warto rozgrzać wcześniej piekarnik. Najlepiej ustawić temperaturę 250 stopni z opcją pieczenia od dołu i termoobiegiem. Kiedy piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu, powinny zostać ustawione takie wartości jak 260 stopni i pieczenie od dołu.

Trikiem, dzięki któremu szybciej upieczemy pizzę, będzie ówczesne wstawienie płaskiej blachy z wyposażenia piekarnika na jeden poziom niższy niż środkowy. Dana blacha się nagrzeje i kiedy na nią zostanie wyłożona pizza, będzie gotowa już w około 10 minut! Nie każdy wie, że nie tylko sprawdzony przepis, ale i technika pieczenia na duże znaczenie w zrobieniu dobrej pizzy. Otóż wysoka temperatura i krótki czas pieczenia jest kluczem do sukcesu. Dzięki temu brzegi ciasta będą odpowiednio dopieczone (nietwarde), a dodatki niewysuszone.

Pizzę z rozłożonym sosem i dodatkami przekładamy na wcześniej przygotowaną nagrzaną blachę w piekarniku. Należy do robić bardzo ostrożnie z uwagi na wysoką temperaturę! Po włożeniu od razu należy zamknąć drzwi piekarnika i odczekać około 10 minut, aby domowa pizza bez drożdży była gotowa!

Gotowa pizza wyjmowana z piekarnika

Podsumowanie

Jak widać, nawet kiedy nie posiadamy drożdży, pizza może się udać! Nie potrzeba również wielu dodatków do jej przygotowania. Pizza bez drożdży to świetna propozycja, aby eksperymentować ze smakami. Można dodawać dowolne dodatki i tworzyć coraz to nowsze kompozycje!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.