Dziś przepis na pyszne, ale co najważniejsze, bardzo zdrowe ciasteczka owsiane. Receptura jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, wystarczy jedynie pół godziny by cieszyć się wyśmienitymi słodkościami. Co takiego wyjątkowego jest w tych ciasteczkach? Przede wszystkim zdrowe składniki.
Płatki owsiane należą do najbardziej odżywczych produktów żywnościowych. Zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz minerały, w tym magnez i cynk oraz usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.
Gorzka czekolada dodaje energii i pomaga w myśleniu, zapobiega miażdżycy i zakrzepom, wzmacnia serce i pobudza pracę nerek.
Rodzynki między innymi korzystnie wpływają na układ nerwowy, wzrok i kości oraz wzmacniają serce. Są bardzo słodkie więc dodając je do ciast można ograniczyć użycie cukru.
Żurawina zawierają spore ilości witamin między innymi C, B1 i B2, E, kwas foliowy, niacynę. Jest bogata w minerały: potas, żelazo, wapń, fosfor, sód. Zawiera również błonnik i silne przeciwutleniacze.
Składniki
- 3 szkl płatków owsianych
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki razowej
- kostka masła
- 2 jajka z hodowli ekologicznej
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pół szkl. cukru trzcinowego (ja niestety musiałam użyć białego)
- 250 g rodzynek
- garść żurawiny
- szczypta soli
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
Wykonanie (czas: 15 min)
Czekoladę łamiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Następnie rozcieramy masło na gładką masę, dodajemy do niego wszystkie składniki i mieszamy do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Za pomocą łyżki stołowej odmierzamy porcję na pojedyncze ciasteczka. Następnie formujemy w dłoniach kulkę i spłaszczamy. Tak uformowane ciasteczka układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Pieczenie (czas: 15 min)
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni, na funkcję grzania z góry i z dołu. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Ciasteczka owsiane idealnie sprawdzą się jako przekąska dla gości lub pożywne drugie śniadanie. Maczane w szklance zimnego mleka smakują wyśmienicie! Przechowując je w zamkniętych pudełeczkach bardzo długo zachowają świeżość i doskonały smak.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.