Cedr Sycylijski jest to wiecznie zielone drzewo, uznawane za boskie, żyjące nawet kilkaset lat. Posiada niezwykłe właściwości, dlatego często określane jest mianem cudownego. Cedr Sycylijski to roślina wykorzystywana w medycynie oraz w kuchni.
Cedr przed wiekami
Setki lat temu ludzie wykorzystywali drewno cedru sycylijskiego do budowy świątyń, sarkofagów, do wykonywania rzeźb. Służyło ono więc tym samym celom, którym służą inne gatunki drzew – dawało schronienie i dostarczało budulca do wznoszenia budowli.
Ale było poza tym wykorzystywane w medycynie ludowej i to z powodu jego leczniczych właściwości zyskało wielką popularność i przydomek “boskiego”.
Właściwości lecznicze
Szczególnie dużo korzyści dla zdrowia prezentuje olej z orzechów cedrowych. A oto najistotniejsze cechy, jakie posiada:
– nie wchodzi w interakcje z lekami – można go więc przyjmować bezpiecznie,
– posiada bardzo dużą zdolność dezaktywacji wolnych rodników, w których upatruje się nie tylko przyczyny starzenia się, ale także powstawania nowotworów,
– posiada nawet kilkukrotnie więcej witaminy E niż oliwa z oliwek,
– oczyszcza organizm i jest łatwo przyswajalny,
– jest źródłem energii,
– zawiera w sobie bardzo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zastosowanie oleju
Dzięki powyższym właściwościom, z powodzeniem możemy stosować w kuchni olej z cedru sycylijskiego:
– do sałatek i mięs,
– by podnieść przyswajalność pokarmów,
– aby wzbogacić naszą dietę o cenne składniki
Wszystko wskazuje na to, że naprawdę niezwykłą rośliną jest cedr sycylijski Owoc znajduje szerokie zastosowanie w medycynie ludowej oraz w gastronomii, a drewno w budownictwie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.