Przepisy na blogu Muffinkowy Fetysh cieszą się sporym zainteresowaniem dziś przychodzę do Was z pysznym ciastem 3 bit. To popularne ciasto bez pieczenia, które swoim smakiem zachwyca zarówno dorosłych jak i dzieci. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zagospodarować sobie zaledwie 30 min, by później móc cieszyć się perfekcyjnym deserem. Po przygotowaniu, ciasto należy schłodzić. Najlepiej jeżeli postoi w lodówce kilka godzin, wtedy efekt jest najlepszy. Jak przygotować 3 bit ciasto bez pieczenia? Kuchnia która zachwyca i praktyczne porady, które nie zawodzą! Oto przepis.

Składniki:

  • około 500 g herbatników,
  • masa kajmakowa (masa krówkowa)- około 500g (jedna puszka),
  • budyń waniliowy – 2 opakowania,
  • 750 ml (tj. ok 3 szklanki) mleka,
  • 3  łyżki (lub 2 łyżki) cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 200 g masła,
  • około 600 ml śmietany kremówki (36%),
  • łyżka cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietan fix.
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • łyżeczka kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wsypuję cukier (3 lub 2 łyżki, według uznania). Około 500 ml mleka – wlewam do garnka mieszam i gotuję. Natomiast w pozostałych 250 ml, dokładnie rozpuszczam 2 budynie waniliowe (tak by nie było grudek). Kiedy mleko się zagotuje wlewam budynie ciągle mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje i jest już gotowy, odstawiam do ostygnięcia. 
  2. W oddzielnym garnku przygotowujemy kąpiel wodną dla masy krówkowej, wkładam puszkę i czekam aż stanie się mniej gęsta (łatwiej ją później rozsmarować). 
  3. Blaszkę do ciasta wykładam papierem do pieczenia. Na nim układam herbatniki. Położone herbatniki pokrywamy masą krówkową. Układam drugą warstwę ciasteczek herbatników. 
  4. Do miseczki dodaję miękkie masło i ubijam do powstania jednolitej masy. Do masła, stopniowo i powoli dodaje ostudzony budyń (uwaga, budyń nie powinien być ciepły, w przeciwnym razie masa może nam się zważyć). Otrzymaną gładką masę budyniową wykładam na herbatniki. 
  5. W oddzielnej misce ubijam na sztywno pianę kremówkę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodaję 2 fixy do śmietany. 
  6. Przygotowaną bitą śmietanę wykładam na ostatnią warstwę herbatników, które przykryły kolejną warstwę.

 

Czekoladę gorzką trę na tarce, startą czekoladą posypana zostaje bita śmietana.

 

Wstawiam do lodówki – najlepiej na całą noc.

 

Pyszne ciasto 3 bit GOTOWE. Smacznego – skosztuj przepysznego ciasta bez pieczenia!

 

Chcesz poznać inne nasze przepisy na podobne desery? pyszne ciasta z owocami, które przypadną do gustu każdemu lub kruche ciasta dobre na każdą okazję? Odwiedzaj nasz blog na bieżąco i znajdź przepis dla siebie!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.