Przepisy na blogu Muffinkowy Fetysh cieszą się sporym zainteresowaniem dziś przychodzę do Was z pysznym ciastem 3 bit. To popularne ciasto bez pieczenia, które swoim smakiem zachwyca zarówno dorosłych jak i dzieci. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zagospodarować sobie zaledwie 30 min, by później móc cieszyć się perfekcyjnym deserem. Po przygotowaniu, ciasto należy schłodzić. Najlepiej jeżeli postoi w lodówce kilka godzin, wtedy efekt jest najlepszy. Jak przygotować 3 bit ciasto bez pieczenia? Kuchnia która zachwyca i praktyczne porady, które nie zawodzą! Oto przepis.
Składniki:
- około 500 g herbatników,
- masa kajmakowa (masa krówkowa)- około 500g (jedna puszka),
- budyń waniliowy – 2 opakowania,
- 750 ml (tj. ok 3 szklanki) mleka,
- 3 łyżki (lub 2 łyżki) cukru,
- cukier waniliowy,
- 200 g masła,
- około 600 ml śmietany kremówki (36%),
- łyżka cukru pudru,
- 2 opakowania śmietan fix.
- 50 g gorzkiej czekolady,
- łyżeczka kakao.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsypuję cukier (3 lub 2 łyżki, według uznania). Około 500 ml mleka – wlewam do garnka mieszam i gotuję. Natomiast w pozostałych 250 ml, dokładnie rozpuszczam 2 budynie waniliowe (tak by nie było grudek). Kiedy mleko się zagotuje wlewam budynie ciągle mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje i jest już gotowy, odstawiam do ostygnięcia.
- W oddzielnym garnku przygotowujemy kąpiel wodną dla masy krówkowej, wkładam puszkę i czekam aż stanie się mniej gęsta (łatwiej ją później rozsmarować).
- Blaszkę do ciasta wykładam papierem do pieczenia. Na nim układam herbatniki. Położone herbatniki pokrywamy masą krówkową. Układam drugą warstwę ciasteczek herbatników.
- Do miseczki dodaję miękkie masło i ubijam do powstania jednolitej masy. Do masła, stopniowo i powoli dodaje ostudzony budyń (uwaga, budyń nie powinien być ciepły, w przeciwnym razie masa może nam się zważyć). Otrzymaną gładką masę budyniową wykładam na herbatniki.
- W oddzielnej misce ubijam na sztywno pianę kremówkę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodaję 2 fixy do śmietany.
- Przygotowaną bitą śmietanę wykładam na ostatnią warstwę herbatników, które przykryły kolejną warstwę.
Czekoladę gorzką trę na tarce, startą czekoladą posypana zostaje bita śmietana.
Wstawiam do lodówki – najlepiej na całą noc.
Pyszne ciasto 3 bit GOTOWE. Smacznego – skosztuj przepysznego ciasta bez pieczenia!
Chcesz poznać inne nasze przepisy na podobne desery? pyszne ciasta z owocami, które przypadną do gustu każdemu lub kruche ciasta dobre na każdą okazję? Odwiedzaj nasz blog na bieżąco i znajdź przepis dla siebie!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.