Zdrowe odżywianie – czymże jest zdrowa dieta?

Zdrowa dieta to taka, która przynosi korzyści dla zdrowia i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka.

Brzmi to pięknie i prosto, ale tak naprawdę to dość skomplikowane pojęcie – dlaczego?

Dlatego, że jesteśmy zupełnie różni od siebie i nie dla każdego optymalna będzie każda dieta nazywana zdrową – inaczej odżywiamy się będąc dziećmi, inaczej, kiedy dorastamy, jeszcze inaczej kiedy planujemy macierzyństwo, trenujemy wyczynowo a jeszcze inaczej, gdy dopadają nas dolegliwości i choroby – w każdym z tych etapów mamy inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Spośród tak dużej ilości wciąż pojawiających się diet co więc powinniśmy wybrać, jaką dietę, by być zdrowym – podpowiemy poniżej, czym się kierować przy wyborze odpowiedniej, optymalnej diety.

Zdrowie – co oznacza bycie zdrowym

O tym, że ktoś jest zdrowy decyduje wiele czynników, jak choćby:

  • uwarunkowania biologiczne,
  • warunki środowiskowe,
  • prowadzony styl życia,
  • nawyki żywieniowe.

 

Powyższe czynniki składają się na ogólny stan organizmu człowieka, który możemy określić jako zdrowy bądź nie – zdrowie to zarówno:

  • zdrowie fizyczne, na które składa się prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów i narządów, to stan równowagi pomiędzy wszystkimi układami i narządami
    w naszym ciele, który skutkuje brakiem nieprawidłowości w postaci chorób;
  • zdrowie psychiczne, na które składa się zarówno zdrowie emocjonalne jak
    i umysłowe. Zdrowi psychicznie ludzie potrafią prawidłowo rozpoznawać, nazywać emocje i odpowiednio nimi zarządzać, są w stanie również kierować prawidłowo wszystkimi procesami myślowymi;
  • zdrowie duchowe, czyli rodzaj wyrażania swoich wierzeń i praktyk mentalnych, religijnych, który prowadzi do osiągania wewnętrznego spokoju i równowagi;
  • zdrowie społeczne, które wyraża się w  zdolności człowieka do nawiązywania relacji z innymi ludźmi, podtrzymywania i rozwijania tych relacji z innymi w sposób bezkonfliktowy.

 

Jeśli wszystkie powyższe czynniki działają prawidłowo, to możemy mówić o pełnym zdrowiu.

Skoro więc na różnych etapach życia potrzebujemy nieco innych składników odżywczych,
to jak dobrać optymalne składniki, by długo zachować dobre zdrowie?

Złote zasady zdrowego żywienia – 10 ważnych porad

zdrowa dieta

 

Nie będziemy się w tym miejscu zajmować żadną konkretną dietą, gdyż każda z nich skupia się na nieco innych czynnikach, lecz wskażemy te elementy, które są niezbędne dla ogólnego zdrowia bez względu na stosowaną dietę – to garść uniwersalnych porad dla każdego bez względu na wiek, płeć, zawód czy życiową aktywność.

  1. Woda

Każdy z nas składa się w większym stopniu z wody – dorosły człowiek ma jej w ciele
ok. 60-70-%. Wszystkie nasze komórki, z których zbudowane są tkanki, potrzebują do życia wody, a więc tym samym i my.

Niezmiernie ważnym elementem zdrowia jest odpowiednie nawadnianie organizmu,
by uzupełniać straty powstałe podczas pracy mięśni, narządów, układów – sam mózg zawiera ok. 1,5 litra wody, a co dopiero inne narządy!

Mówi się o tym, że powinniśmy wypijać ok. 3 litów wody dziennie – nie słodkich napojów, ale wody – by uzupełnić i nawodnić organizm, więc odpowiednie nawadnianie jest według nas kluczową zasadą zdrowych nawyków żywieniowych.

  1. Regularne posiłki

Ważnym elementem zdrowej diety jest spożywanie regularnych posiłków – najlepiej jeść
co najmniej 3 do 4 posiłków dziennie w jednakowych odstępach czasu. Dlaczego to tak ważne?

Otóż nasz organizm bardzo lubi systematyczność i przewidywalność. Jeśli przyzwyczaimy nasz organizm do tego, że będzie otrzymywał regularnie pożywienie, to spożytkuje je na bieżąco, a jeśli odstępy czasu będą różne, to w obawie przed brakiem dostawy pożywienia zacznie je magazynować na czarną godzinę w postaci tłuszczu i zwiększenia ogólnej masy ciała.

Jedz więc regularnie, jeśli nie chcesz mieć krągłych boczków czy wystającej oponki na brzuchu oraz sporej tkanki tłuszczowej na udach!

  1. Warzywa i owoce

Wdrażając zdrowe nawyki żywieniowe w naszej diecie należy wprowadzić więcej warzyw i owoców do codziennego menu i to z kilku powodów. Po pierwsze są one źródłem wielu witamin, minerałów i składników odżywczych, oraz błonnika. Warzywa i owoce wzbogacają nasze oczy,  prawidłową pracę wątroby o witaminę A, skórę i paznokcie o witaminę E, a dla prawidłowej pracy układu nerwowego o witaminy z grupy B, czy dla układu odpornościowego o witaminę C – to tylko niektóre z nich.

Po drugie mają niewiele kalorii, a więc tym samym możemy być spokojni o wygląd naszego ciała. Dobrze jest jeśli spożycie warzyw i owoców stanowi przewagę w stosunku do innych składników codziennych posiłków typu mięso, ryby, czy węglowodany.

Pamiętaj, że owoce i warzywa możemy spożywać nie tylko na talerzu, ale również w postaci soków i koktajli – wystarczy odrobina wody, jogurtu i garść kolorowych owoców i warzyw – takie soki to samo zdrowie każdego dnia!

  1. Białko

Białko odgrywa w organizmie niezmiernie ważną rolę, gdyż jest podstawowym składnikiem krwi, limfy, enzymów, hormonów, wchodzi w skład ciałek odpornościowych oraz transportuje niektóre witaminy i minerały, a więc dla naszego zdrowia powinniśmy spożywać białko. Jakie produkty zawierają białko?

Białko znajdziemy m.in. w mięsie, warzywach strączkowych, nabiale – należy więc spożywać je chętnie w ramach codziennej diety.

Jeśli jesteśmy mięsożercami, to możemy do diety dołożyć mięso, jeśli roślinożercami,
to, zamiast mięsa należy korzystać więcej z roślin strączkowych – jednym słowem białek nie może zabraknąć w naszej diecie!

  1. Tłuszcz

Niektórzy demonizują tłuszcz jako sprawcę nadwagi, ale nic bardziej mylnego!

Tłuszcz jest nam niezbędny i potrzebny do prawidłowego działania układu nerwowego, krwionośnego, potrafi obniżyć cholesterol i wspomaga wchłanianie niektórych witamin.

Nie mamy tu na myśli tłustych posiłków typu fast food, czy batoników z tłuszczami trans, które mogą spowodować np. przyrost cholesterolu, wzrost masy ciała, ale np. zdrowe tłuszcze w postaci dań z ryb jako źródła dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, oleje roślinne czy oliwę jako dodatek do dań, czy nawet tłuste awokado.

Nie unikajmy dobrego tłuszczu w pożywieniu, a nie będzie się nam odkładał tłuszcz na biodrach!

  1. Cukier i sól

Unikajmy nadmiaru soli i cukru w codziennej diecie, gdyż obydwa te składniki w nadmiarze są źródłem wielu dolegliwości i chorób.

By zdrowo się odżywiać, należy unikać gotowych batoników, cukierków, sklepowych ciast, chipsów, solonych orzeszków – chyba że sami przygotujemy sobie zdrowe słodycze czy chipsy z dobrą solą. Zamiast cukru możemy użyć słodkich, zdrowych, świeżych lub suszonych owoców, czy roślinnych zamienników typu ksylitol, czy stevia.

  1. Jedz w spokoju

Dla zdrowia naszego organizmu ważnym jest spokój i wewnętrzna harmonia, dlatego też ważne jest to, w jakich warunkach spożywamy posiłki – to bardzo ważny element zdrowego odżywiania, bagatelizowany przez wiele osób.

Każdy kęs powinniśmy dokładnie przeżuć 20-30 razy, by wymieszany ze śliną, w której jest sporo enzymów trawiennych był łatwiej przyswajalny, strawiony i wchłonięty przez organizm.

Poza tym jedząc powoli szybciej odczujemy nasycenie, więc nie zjemy dużej ilości z talerza, co znacząco wpłynie na naszą wagę!

  1. Unikaj stresu

Brzmi jak oklepany banał, ale to dla zdrowia psychicznego i fizycznego ważny element.

Nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć stresu, ale nauczmy się zdrowo z nim radzić.

Wśród osób depresyjnych, smutnych jest wiele osób otyłych, gdyż często w chwilach stresu sięgają po batonik, pizzę, czy drożdżówkę. Co możesz zrobić w chwili stresu?

Warto porozmawiać z kimś zaufanym, pomedytować lub pójść na spacer, rower czy na siłownię – nic tak dobrze nie usuwa z ciała napięć jak ruch fizyczny. Zdobądź informacje na temat technik radzenia sobie ze stresem, pracą ze swoimi traumami, blokadami – zdrowy duch, to również zdrowe ciało!

  1. Spożywaj produkty naturalnego pochodzenia

Najlepiej takie, którego pochodzenia jesteśmy pewni – szukajmy produktów jak najmniej przetworzonych, naturalnych, od lokalnych, zaufanych dostawców – czyli np. lokalnych rolników, gospodarstw ekologicznych, dla których produkcja żywności dobrej jakości jest priorytetem.

Poszukajmy też sklepów z ekologicznymi produktami, unikajmy gotowych dań
w hermetycznych opakowaniach oraz z długą datą do spożycia.

  1. Jedz wszystko

Ten punkt brzmi być może nieco dziwnie dla niektórych, ale dla wielu osób poszukujących dobrej dla siebie diety to ważne, gdyż dobrze znamy diety monotematyczne, czyli takie,
w ramach których jemy głównie jakiś jeden składnik.

Jednak efekt jojo po takiej diecie murowany – unikajmy takich diet jak ognia!

Najlepiej jeść wszystko, na co mamy ochotę, ale w rozsądnych ilościach, gdyż tylko w taki urozmaicony sposób dostarczymy naszemu organizmowi składników, których nam potrzeba. 

Podsumowanie

zdrowie człowieka

 

Powyższe zasady zdrowego żywienia są uniwersalne dla każdego, kto chce zachować zdrowie na długie lata.

Warto się do nich stosować każdego dnia bez względu na to, czy jedzenie mięsa czy produktów zwierzęcych nie stanowi dla nas problemu czy spożywamy jedynie artykuły roślinne – w taki oto prosty sposób zachowamy zdrowie, gdyż jak pisał Jan Kochanowski w popularnej fraszce ,,Na zdrowie”.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.