Dzisiejszy przepis na muffinki, mam nadzieję, przypadnie do gustu nie tylko weganom. Sama byłam zaskoczona, że bez użycia jajek i mleka wyjdą tak przepyszne babeczki. Są bardzo mięciutkie, słodkie i delikatne, ale przede wszystkim zdrowe. Przyozdobione bitą śmietaną i ciasteczkami pięknie prezentują się na stole podczas przyjęć.
Serdecznie polecam!
Podana ilość składników wystarczy na ok. 12-14 średniej wielkości muffinek
Składniki suche:
- 250 g mąki
- 85 g cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 10 połamanych ciastek Oreo Originals
Mokre składniki:
- 80 g oleju kokosowego (można zastąpić olejem rzepakowym lub w wersji niewegańskiej masłem)
- 1 szklanka wody (można zastąpić rozcieńczonym mlekiem roślinnym lub w wersji niewegańskiej mlekiem kozim lub krowim)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- opcjonalnie jajko (pominąć w wersji dla alergików i wegan)
Wykonanie
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre i połączyć razem.
Następnie dodać połamane ciasteczka Oreo i wymieszać. Nakładać do papierowych papilotek lub foremek silikonowych do 2/3 wysokości.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Gotowe muffinki można udekorować „bitą śmietaną” przygotowaną ze schłodzonego mleczka kokosowego i ciasteczkami Oreo.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.