Serowe babeczki są idealnym pomysłem na przekąskę do kawy, bądź herbaty. Ich pyszny smak z pewnością podbije niejedno podniebienie.

Poznaj dwa różne przepisy, dzięki którym zrobisz przepyszne muffinki serowe, które rozpływają się w ustach. 

Babeczki serowe

Te mini serniczki możesz wykonać w swojej kuchni w zaledwie kilka minut. Dzięki łatwemu i szybkiemu sposobowi na przygotowanie możesz je wykonać nawet z pomocą swoich pociech. 

Sprawdź jakie to proste!

Składniki:

  • 150 g dowolnego twarogu,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego),

Dodatki:

  • żurawina (lub rodzynki).

mokre i suche składniki

Wykonanie:

W misce umieść przygotowany twaróg. Wsyp do niego 50 g cukru białego (zamiast niego możesz użyć cukru pudru) i zblenduj składniki na gładką masę serową.

Jeśli dodajesz rodzynki, bądź żurawinę do muffinek, zalej je wrzątkiem na kilka minut, a następnie wylej wodę.

Do osobnej miski przesyp mąkę i zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia. W kolejnym naczyniu roztrzep dokładnie jajka i dodaj je do misy z serem. Wlej tam również odmierzoną ilość oleju i wymieszaj składniki.

Następnie złącz mokre składniki z suchymi i ponownie dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka. Ciasto na muffinki serowe powinno być lekko lejące.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni, a przygotowaną masę rozlej do papilotek, bądź foremek do babeczek. Jeśli piekarnik jest już nagrzany, możesz włożyć blaszkę z przygotowanymi do pieczenia muffinkami. Piecz muffinki około  25 minut. Po upływie 20 minut możesz sprawdzić wykałaczką, czy są już gotowe. Jeśli patyczek po wyjęciu z babeczki jest suchy, możesz wyjąć je z piekarnika.

Pamiętaj, aby chłodzić je przy otwartym piekarniku!

Po wystygnięciu posyp je żurawiną lub rodzynkami. Zamiast suszonych owoców możesz posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą.

Wersja FIT

Dla miłośników zdrowego odżywiania, którzy nie chcą rezygnować ze słodyczy, mamy przepis na muffiny serowe w wersji FIT. Jest to idealna opcja dla tych, którzy trzymają się diety.

Z reguły babeczki serowe są kaloryczne oraz słodkie. Jednak korzystając z przepisu na muffinki serowymi w wersji FIT, wykonasz niskokaloryczne muffiny serowe, których smak jest bezbłędny.

Idealne ciasto na muffinki

Składniki do babeczek:

  • 1 jajko,
  • 5-6 łyżeczek miodu,
  • 200 g chudego twarogu,
  • 3 łyżki mąki ryżowej (ewentualnie mąki kokosowej),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatki:

  • wiórki kokosowe,
  • gorzka czekolada.

Uwaga! Z podanej ilości składników powinno wyjść ok. 7-8 babeczek.

Wykonanie:

Do miski włóż twaróg i wbij do niego jajko. Jeżeli jajo jest małe, spokojnie możesz wziąć jeszcze jedno. Zawartość misy dokładnie wymieszaj, a do uzyskanej masy serowej wsyp odmierzoną wcześniej mąkę. Następnie dosyp proszek do pieczenia i ponownie starannie wymieszaj składniki.

Dodaj miód, który jest zamiennikiem cukru białego i mieszaj do uzyskania gęstej masy na babeczki serowe.

Po otrzymaniu gotowego ciasta przelej masę do foremek na babeczki. Może to być metalowa lub silikonowa foremka, nie ma to żadnego znaczenia. Dodatkowo możesz dodać małą kostkę gorzkiej czekolady do foremek z ciastem.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Gdy będzie już nagrzany do odpowiedniej temperatury, włóż do niego foremki z ciastem i piecz muffinki przez 15 minut. Po upłynięciu tego czasu sprawdź wykałaczką, czy na pewno są one gotowe. Jeżeli patyczek po wyjęciu z babeczki, jest suchy, to spokojnie możesz wyciągnąć muffinki z piekarnika.

Jeśli dodasz kostkę czekolady do ciasta na babeczki, sprawdzenie patyczkiem nie będzie jednak wiarygodne. Wszystko przez to, że czekolada się rozpuści i po upieczeniu będzie ona plastyczna. Dlatego wykałaczka po wyciągnięciu z muffinki nie będzie sucha. W tym przypadku najlepiej wyjąć jedną babeczkę z piekarnika i spróbować, czy środek jest dobrze dopieczony. 

muffinki serowe - składniki

Na sam koniec posyp gotowe już babeczki serowe, wiórkami kokosowymi. Jeśli jednak nie lubisz kokosowych dodatków, możesz wykorzystać suszoną żurawinę lub inny suszony, bądź świeży owoc. 

A Ty, z którego przepisu skorzystasz?

Smacznego!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.