Sernik to popularne ciasto, które gościło chyba w każdym domu. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jest to klasyczna i bardzo lubiana opcja. Do wyboru mamy różne wersje sernika, w tym artykule skupimy się jednak na pysznym serniku z karmelem.

Przedstawimy przepis i kilka ciekawych informacji na temat sernika z karmelem. Przeczytaj i przygotuj taki sernik w swoim domu!

Sernik pieczony, sernik na zimno i nie tylko — historia

To ciasto od lat nosi miano jednego z najpopularniejszych w naszym kraju. W zasadzie wypiek ten sprawdza się podczas większości świąt, czy rozmaitych okazji. Dlaczego jednak to ciasto jest tak bardzo popularne?

Okazuje się, że przez prostotę przygotowania i znakomity smak. Aby przygotować sernik nie potrzeba wyszukanych składników. Jednak warto pamiętać, że za znakomitym smakiem idzie w parze jakość produktów. Im lepszych użyjemy, tym sernik będzie pyszniejszy. Trzeba dodać także, że odpowiednie proporcje, zgodnie z przepisami wpływają na jakość wypieku.

Pierwsze wzmianki o serniku pojawiały się już w czasach starożytnych i już wtedy ten wypiek był rarytasem. Ciasto to wykorzystywano nawet do częstowania zwycięzców Olimpiady, zatem smakołyk ten był szczególnie znany Grekom i Rzymianom. Jeżeli chodzi o Europę, popularność tego ciasta rosła wraz z ekspansją Rzymian, a z czasem, każdy europejski kraj wypracował sobie swoją wersję sernika — dlatego jest ich tak wiele!

W Polsce sernik rozpowszechnił Jan III Sobieski, kiedy to wrócił z Wiednia. Wówczas w naszym kraju popularny stał się sernik Wiedeński.

Sernik

Najważniejszy jest twaróg

Podstawą sernika jest twaróg. To właśnie ten składnik, stanowi najważniejszy element całego ciasta. Okazuje się, że różne odmiany serników, bazują na wielu odmianach sera. Jednak do klasycznego sernika wymagany jest twaróg, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by ten był odpowiedni.

Istnieją dwie podstawowe zasady — pierwsza, dotyczy tego, że do wypieku sernika warto używać tłustego twarogu. Druga zaś dotyczy niskiej zawartości serwatki w serniku.

Popularną odmianą sernika, szczególnie w okresie letnim jest sernik na zimno. Mianowicie taka propozycja może występować z dodatkiem owoców, galaretki, czy musem karmelowym i nie tylko. Gwoździem programu jest ponownie ser. Nierzadko w składniki na masę serową sernika na zimno wpisują się serki homogenizowane, serek mascarpone, jak i oczywiście twaróg sernikowy.

Składniki na sernik

Sernik — przepis

Poniżej przedstawimy przepis na sernik z karmelowym dodatkiem. Zastosuj się do ogólnych zasad przygotowania i składników, a następnie spraw, aby Twój sernik wyszedł przepyszny!

Składniki:

Wyszczególnione składniki będą odnosić się do konkretnych fragmentów ciasta.

Spód ciasteczkowy

  • kruche ciasteczka (mogą być np. z zawartością czekolady),
  • 60 g masła,

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (najlepiej, aby był 3x zmielony),
  • masa kajmakowa — cała puszka
  • 2 całe jajka,
  • 3 żółtka,
  • sól

Polewa z karmelu

  • 100 g cukru,
  • 75 ml śmietanki 30%,
  • 25 g masła,
  • odrobina soli morskiej.

Sernik kajmakowy z musem karmelowym — sposób przygotowania

Przygotowanie sernika sprowadza się w zasadzie do trzech kroków. Poniżej przedstawiamy każdy z nich.

Krok 1

Najpierw przygotowujemy tortownicę i ją natłuszczamy. Kruszymy na drobno ciastka, dodajemy do nich miękkie masło, a następnie całość dokładnie ucieramy, do momentu aż powstanie gładka masa.

Tę przekładamy do tortownicy i rozmieszczamy dokładnie za pomocą dłoni — lekko ugniatając. Tortownicę z tak przygotowanym spodem ciasteczkowym wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Krok 2

Do dużej miski wkładamy zmielony ser. Dodajemy kajmak z puszki i mieszamy razem, do momentu aż otrzymamy masę kajmakową/masę serową. Aby było wygodniej, można użyć miksera. Do masy, dodajemy stopniowo jajka i żółtka i nadal ucieramy wszystko razem. Dodajemy sól i całość mieszamy. Dla smaku można dodać też cukier waniliowy.

Tak przygotowaną masą kajmakową pokrywamy ciasteczkowy spód tortownicy. Następnie kremowy sernik kajmakowy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Czas pieczenia to 1,5 godziny. Sernik będzie gotowy kiedy jest ścięty, a nie upieczony. Dlatego po czasie pieczenia zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika na około 60 minut. Kiedy ciasto ostygnie, wyjmujemy go na blat, aby doszło do temperatury pokojowej i następnie wkładamy je do lodówki najlepiej na parę godzin.

Krok 3

Czas przygotować karmelową polewę. W tym celu cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy go na małym ogniu do czasu rozpuszczenia. Cukru nie należy mieszać za pomocą łyżki, lecz poruszając rondelkiem. Gdy cukier osiągnie barwę bursztynu, dodajemy śmietankę i masło. Podczas tej czynności należy już całość mieszać za pomocą łyżki. Trzeba zachować wszelką ostrożność, gdyż przygotowywany karmel może pryskać! Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy szczyptę soli i mieszamy jeszcze kilka minut. Kiedy karmel ostygnie, wylewamy go na wierzch sernika i to wszystko!

Klasyczny sernik

Smaczny sernik, a dodatki

Rodzajów sernika jest wiele, różnią się sposobem przygotowania lub zastosowanymi dodatkami. Zdecydowanie jednymi z najpopularniejszych są rodzynki, które jednak dzielą smakoszy sernika! Poza nimi sernik może występować także z:

  • brzoskwiniami,
  • jabłkami,
  • białą czekoladą,
  • morelami,

czy dodatkiem gorzkiej czekolady, lub innych owoców. Co ciekawe, istnieją także rodzaje sernika z nietypowymi dodatkami, takimi jak np.:

  • dynia,
  • kawa,
  • kokos,
  • imbir,

a nawet popcorn!

Podsumowanie

Sernik jest ciastem uniwersalnym, sprawdzającym się w wielu okazjach, a nawet i bez nich! Przygotowując np. rewelacyjny sernik karmelowy, należy pamiętać o kilku zasadach przedstawionych w poradniku! Wypróbuj przepis i przygotuj sernik w domu!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.