Okres świąt, szczególnie Bożego Narodzenia, jest dla wielu gospodyń czasem wzmożonych działań w kuchni. Świąteczne potrawy, wykwintne trunki i przekąski, to tylko namiastka tego, co zobaczymy przy niejednym świątecznym stole. Jednak jednym z najważniejszych elementów tych świąt, są wszelkiego rodzaju ciasta i ciasteczka, które uwieńczają wspaniały obiad. Wybór jest jednak tak duży, że bardzo często pani domu ma dylemat, które ciasta najlepiej przygotować.

 

Poniżej przedstawiamy przepisy ciast na Boże Narodzenie i wiele innych wyjątkowych uroczystości, które zapewnią niepowtarzalny smak podniebieniom wszystkich gości, jednocześnie są łatwe i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze, nie pochłoną doszczętnie naszego cennego czasu.

Ciasteczka

Na wstępie zacznijmy od czegoś najprostszego. Różnorodność przepisów i wariacji wśród ciasteczek pozwoli nam zadbać nawet o najbardziej wymagających gości. Kruche, z nadzieniem czy posypane bakaliami to tylko namiastka możliwych opcji. Ważny jednak dla każdej pani domu jest czas ich przygotowania oraz by przepisy na ciasta i ciasteczka były zrozumiałe. Możemy zagwarantować, że korzystając z poniższych przepisów, święta będą bardziej świąteczne, a czas który często umyka w kuchni, spędzisz na najbliższymi.

Wiele osób nie może wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez domowych pierniczków. Swoją wyjątkowość zawdzięczają mieszance korzennych przypraw takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździków, kardamonu i imbiru. I te właśnie produkty będą potrzebne do stworzenia domowej przyprawy do piernika. Oczywiście można kupić gotową ze sklepu, ale świeżość tych składników nada intensywniejszy smak ciastek, a same pierniki zyskają na wartości wykonania.

Przyprawa do piernika

  • 50 g kory cynamonu,
  • 20 g suszonego imbiru,
  • 15 g suszonych goździków,
  • 15 g łuskanego kardamonu,
  • 10 g gałki muszkatołowej,
  • 10 g ziela angielskiego,
  •  5 g anyżu gwiaździstego,
  • 10 g czarnego pieprzu.

 

Wszystkie składniki utłucz w moździerzu — jeśli nie jest on na wyposażeniu Twojej kuchni, składniki możesz zmielić w maszynce do mielenia kawy lub zetrzeć ręcznie na tarce — i wymieszaj. Dodawaj 3 łyżki na 1 kg mąki, taka proporcja sprawi, że zachowasz balans smaku i dzięki temu piernik nie będzie gorzki.

Mając tak przygotowaną bazę aromatyczną, przygotuj składniki na przepyszne piernikowe ciasteczka. Oto ich dwie wersje. Oczywiście przyprawę warto wykorzystać także na domowy piernik.
alt=”ciasteczka”

Pierniczki Duńskie — wersja pierwsza

Ciasteczka w polewie czekoladowej z pewnością skradną serce każdego. Zamiast cukru, słodzimy je miodem.

Składniki na ok. 65 ciasteczek:
  • 450 g mąki pszennej,
  • 450 g płynnego miodu — jeśli Twój miód uległ procesowi krystalizacji, odmierz odpowiednią ilość i rozgrzej w mikrofali lub garnuszku,
  • 20 g przyprawy korzennej do piernika,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jedna łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 żółtka.

Przy pieczeniu pamiętaj o najważniejszej zasadzie: nim połączysz wszystko w całość, suche składniki wymieszaj  z suchymi, a mokre z mokrymi.  

Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszaj, przesiej i odłóż na bok. Następnie resztę składników umieść w mikserze i zmiksuj na średnich obrotach. Dodaj przesiane, suche składniki i miksuj dalej. Powinno powstać delikatnie lepkie i miękkie ciasto.  Przykryj szczelnie folią i włóż na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie, ciasto rozwałkuj na około 4 mm grubości. Wybierz dowolny kształt foremek i wycięte ciasteczka ułóż — w sporych odstępach — na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej folią do pieczenia.  Ciasteczka włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 170 °C przez 12 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i studź ciasteczka na kratce. Gdy pierniczki będą stygnąć, przygotuj polewę czekoladową.

ciasteczka pierniczki

Polewa czekoladowa

Składniki:
  • 300 g czekolady gorzkiej lub deserowej.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wystudzone ciasteczka zanurz w niej z jednej strony. Odłóż na talerz do zastygnięcia.  Gotowe!

Pierniczki z migdałami — Wersja Druga

Jeśli z jakiś powodów nie lubisz miodu lub nie możesz jeść czekolady, ten przepis jest wspaniałą alternatywą dla pierwszego.

Składniki na 50 ciasteczek:
  • 250 g zmielonych migdałów,
  • 170 g posiekanych migdałów,
  • 100 g całych migdałów,
  • 300 g mąki żytniej,
  • 1 duże jajko,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki likieru migdałowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 jajko roztrzepane i wymieszane z 2 łyżkami mleka — będzie potrzebne do posmarowania pierniczków.

 

W garnuszku rozpuść cukier, kakao i masło do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Odłóż do wystudzenia.  Do dużego naczynia wsyp jajko, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, drobno posiekane i zmielone migdały, mąkę i porządnie wymieszaj. Następnie dodaj wystudzoną zawartość garnuszka.  Ugnieć ciasto do momentu aż będzie lekko klejące i rozwałkuj na grubość 4 mm.  Wykrój dowolny kształt i ułóż na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierz każdego ciastka wciśnij cały orzech migdała dla dekoracji i posmaruj roztrzepanym jajkiem z­ mlekiem. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 190 °C przez 10 minut.  Wystudź na kratce. Gotowe!

Ciasta

Skoro pierniki już mamy przygotowane, pora zabrać się za ciasto! Ciasta na Boże narodzenie powinny być nie tylko bardziej treściwe, tradycyjne czy z kremem, ale uwzględniać upodobania naszych gości. Sernik, 3 bit, piernik i miodownik znajdziesz wśród wielu świątecznych przepisów. Ale w czasie tego święta, tradycją w wielu domach jest jedzenie makowca. Jaka jest kwintesencja idealnego ciasta z makiem? Powinien być wilgotny, a dzięki temu długo zachowa swoją świeżość. I właśnie taki przepis znajdziesz w tym artykule. Zaczynajmy pieczenie idealnego makowca!

Makowiec

makowiec

Składniki na 3 sztuki ciasta:
  • 190 ml mleka w temperaturze pokojowej,
  • 150 g roztopionego i wystudzonego masła,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 6 żółtek,
  • 25 g drożdży — suchych,
  • 2 łyżki rumu lub likieru migdałowego.

 

Mąkę i drożdże wymieszaj porządnie, a następnie dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Wyrabiaj ciasto do pełnego połączenia, a na koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz.  Ciasto uformuj w kulkę i przełóż do świeżego, większego naczynia i przykryj ściereczką, dzięki temu podwoi swoją objętość. Proces ten trwa ok 2 godziny. Następnie przygotuj masę z makiem.

Składniki na masę makową:
  • 500 g maku,
  • 180 g cukru,
  • 150 g rodzynków — można ich nie dodawać lub wzbogacić nadzienie innymi bakaliami,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 6 białek,
  • 150 g skórki pomarańczowej, kandyzowanej.

 

Nim zaczniesz pamiętaj, że nadzienie makowca jest jego najważniejszym elementem, dlatego nie pomijaj żadnego z poniższych kroków. Makowiec jest ciastem wymagającym mimo swojej prostoty, ale odwdzięczy nam się niepowtarzalnym smakiem.

Zalej mak wrzątkiem i gotuj przez 15 minut, cały czas mieszając. Odsącz i wystudź.  Następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa z najmniejszym sitkiem. Najlepiej dwu lub trzykrotnie, by mak był całkowicie zmielony. Do tak przygotowanego maku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do porządnego połączenia. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy.

Wracamy teraz do naszego wyrośniętego ciasta. Makowce podziel je na 3 równe części i rozwałkuj na 3 mm, prostokątne placki. Nałóż masę makową zostawiając margines po każdym boku na około 2 cm. Zawiń jak roladę, a końce zawiń pod spód ciasta. Przełóż każdy kawałek na papier do pieczenia i zawiń w niego dwukrotnie. Makowce ułóż na blaszce w sporych odstępach od siebie, dzięki temu sie nie zrosną. Piecz w 190° C przez 35 minut, aż rolady nabiorą brązowego koloru. Lekko ostudzony makowiec polej lukrem.

Składniki na lukier:
  • 250 g cukru pudru,
  • 5 łyżek wrzątku.

 

Wymieszać cukier puder z wodą i wylać na ciasto. Makowiec można posypać odrobiną skórki pomarańczy kandyzowanej do dekoracji. Gotowe!

Ciasta na Boże Narodzenie to także cudowne kremowe ciasta i torty, które zdobią najbardziej honorowe miejsce na środku stołu. Jednak tort często kojarzy nam się z zaawansowanymi umiejętnościami cukierniczymi i niezwykłym wyczuciem artystycznym, potrzebnym do dekorowania. Nic bardziej mylnego! Tort na rodzinny stół może przygotować każdy, bo jego głównym i najważniejszym składnikiem jest zaangażowanie i miłość, na których w tym szczególnym czasie powinno nam najbardziej zależeć. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na tort piernikowy do którego wykorzystamy wcześniej zrobione ciasteczka i przyprawę piernikową. Zdecydowanie ten tort będzie przodował wśród reszty ciast!

Tort piernikowy

Składniki:
  • 3 łyżki kakao,
  • 150 ml mleka,
  • 230 ml oleju słonecznikowego,
  • 430 mąki pszennej,
  • 80 cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 300 ml maślanki,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka rumu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Uwaga: wszystkie składniki dodajemy w temperaturze pokojowej!

Mleko i kakao rozpuść w garnuszku na małym ogniu i odstaw do wystygnięcia. Uważaj by się nie przypaliło, inaczej cały smak ciasta będzie gorzki. W misce wymieszaj olej, rum, wanilie, jajka i maślankę do pełnego połączenia, a następnie dodaj zawartość garnuszka. Wymieszaj i dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę piernikową i sodę oczyszczoną. Ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji tak by nie było grudek.

Naszykuj 3 formy o średnicy 20 cm i wysmaruj je masłem. Spód wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż ciasto do form. Piecz na funkcji góra/dół przez 30 minut w 160°C. Wystudzić na kratce. W międzyczasie zacznij przygotowywać krem.

Składniki na krem:
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone,80 g cukru pudru,
  • 4 łyżki likieru Amaretto,
  • 130 g masła orzechowego,

Masło zmiksować z serkiem mascarpone, następnie dodać cukier puder i likier. Wymieszać na gładką masę.  Ostudzone blaty ciasta przekładamy kremem, a także smarujemy boki całego ciasta. Krem nie musi pokrywać ich w pełni, nadając efekt tzw. „Nagiego tortu”. Na wierzch dekoracyjnie układamy nasze pyszne pierniczki. Gotowe!

Idąc za ciosem, zabierzmy się za kolejne wypieki. Tym razem tradycyjna drożdżówka! Jest to idealne ciasto na Boże Narodzenie, bo nie angażuje nas zbytnio w przygotowania, które spożytkujemy na coś innego. W swojej prostocie i smaku, kryje się cały jej urok. Jest to ciasto, które jak mawiają nasze babcie „robi się samo”.

tort piernikowy

Drożdżówka ze śliwkami

Składniki na ciasto:
  • 16 g drożdży suchych,
  • 250 ml mleka w temperaturze pokojowej,
  • 150 g drobnego cukru do wypieków,
  • 80 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka,
  • 480 g mąki pszennej,
  • 1 kg śliwek bez pestek — można zastąpić mrożonymi lub wybrać rodzaj dostępny w okresie zimowym.

 

Drożdże i mąkę wymieszać razem. Oczywiście drożdże suche można zamienić na świeże, ale trzeba najpierw zrobić rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki — z wyjątkiem śliwek — masło dodając na koniec. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do miski oprószonej mąką  i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 2 godziny.  W tym czasie przygotuj kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g cukru,
  • 125 g roztopionego masła,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 20 g cukru waniliowego.

Wymieszaj wszystkie składniki tak, by dobrze się połączyły i uformuj z nich większe lub mniejsze kuleczki kruszonki. Odstaw na bok i przygotuj blaszkę 40 x 30 cm wysmarowaną masłem.

Po dwóch godzinach wracamy do naszej pięknie wyrośniętej drożdżówki. Wykładamy ciasto na blaszkę, a na jego wierzch układamy śliweczki, sypiemy kruszonkę i ponownie odkładamy pod przykryciem do podwojenia objętości. Tym razem tylko na 60 minut.  Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C przez około 40 minut. Drożdżówka jest niezwykle puszysta i smaczna. Można podawać ją dodatkowo z domową konfiturą lub powidłami.

Pora zabrać się za tradycyjny sernik. Możemy śmiało powiedzieć, że na szczycie listy słodyczy na święta, serniki grają pierwsze skrzypce. Mamy kilka opcji do wyboru. Bez względu czy jest pieczony czy na zimno, najważniejsze by wyszedł nam puszysty sernik bez zbędnych grudek. Jest to jak najbardziej możliwe, ale wymaga od nas drobnych zabiegów i precyzji wykonania. Zacznijmy więc od sernika na zimno. W jego przypadku nie ma ryzyka, że „coś nie wyjdzie”, albo nie urośnie bądź opadnie. Zaczynajmy!

Sernik na zimno „Snickersowy Sernik”

Idealnie kremowy i lekki sernik, dla fanów tytułowego batonika. Czas przygotowania zajmuje około dwóch godzin.

Składniki na spód:
  • 160 g ciastek owsianych lub zbożowych,
  • 40 g roztopionego i ostudzonego masła.

 

Ciasteczka wraz z masłem zmiksować malakserem aż do uzyskania drobnej, mokrej konsystencji. Tortownicę o wymiarach 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, ale tylko na sam spód (dzięki temu sernik łatwiej będzie kroić przy samym podaniu). Wsyp zmiksowane ciasteczka i ugnieć równo w dno tortownicy, tak by stworzył się ciasteczkowy podkład. Włóż do lodówki i schłodź przez około godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie na sernik.

Składniki na masę serową:
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej,
  • 250 g ricotty w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • Szklanka cukru pudru,
  • 250 ml śmietany kremówki 36% — musi być mocno schłodzona,
  • 10 g żelatyny w proszku,
  • 150 g batoników snickers — posiekanych.

 

W misce zmiksuj następujące składniki: serek mascarpone, ricottę, cukier puder i cukier waniliowy. Powstałą masa musi być gładka i bez grudek. Następnie żelatynę zalej zimną wodą — ok 40 ml — i odstaw na 10 minut, aż napęcznieje. Po tym czasie podgrzej ją na palniku mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Możesz też podgrzać ją w mikrofali, ale czas podgrzewania zależy od mocy urządzenia. Uważaj by żelatyna się nie zagotowała, będzie wtedy bezużyteczna, a masa serowa się nie zsiądzie.  Do lekko ciepłej żelatyny, wlej dwie łyżki masy serowej i porządnie wymieszaj. Dodaj teraz tak rozrobioną żelatynę do reszty masy i wymieszaj do pełnego połączenia się. Następnie ubij śmietanę na sztywno. Dla ułatwienia, warto do tego użyć specjalnego fixu do śmietany, który sprawi, że będzie bardziej „wytrzymała”, a sernik bardziej puszysty.

Śmietanę dodaj do masy serowej, wymieszaj i dodaj posiekane batoniki Snickers. Całość wylej na ciasteczkowy spód i włóż do lodówki, aż sernik w pełni stężeje. Teraz pora przygotować idealną polewę czekoladową. Co będzie potrzebne?

Polewa czekoladowa

Składniki:
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 50 ml śmietany kremówki 36% — możesz też użyć 30%, ale im większy procent tym szybciej gęstnieje i lepiej trzyma się na cieście.

 

Śmietanę podgrzej na palniku do momentu lekkiego wrzenia.  Dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Tak przygotowaną polewę wylej na stężały sernik — ważne by polewa nie zmieszała się z kremem! Dla dekoracji możesz posypać sernik orzechami lub drobniejszymi kawałkami batoników, dzięki temu będzie wyglądał jeszcze efektowniej. Smacznego!

Są to oczywiście tylko niektóre pyszne wypieki, które mogą zagościć na świątecznym stole. Przepisy na ciasta możesz dowolnie modyfikować i dostosowywać do swoich gości, jednak masz przy nich gwarancję dobrego smaku i pełnego zadowolenia z wykonania. Okres wszystkich świąt, w tym Boże Narodzenie, ma być czasem radości, a nie zmęczenia i utrapienia z powodu oklapniętego ciasta. Sprawdzone przepisy podane w tym artykule pomogą Ci przygotować się na święta bożego narodzenia i sprawią, że przygotowania będą przyjemne, uwieńczone doskonałą degustacją.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.