Dzień dobry!

Poznaj wspaniałe, kruche i chrupiące ciasto z pysznym kremem na bazie serka mascarpone. Całość pięknie udekorowana świeżymi owocami: malinami i jagodami, ale mogą być również inne owoce sezonowe.

Tarta z mascarpone i owocami to jeden z najprostszych przepisów na deser letni.

Prosty przepis – tarta z malinami, mascarpone oraz kremem budyniowym i cukrem pudrem

Jak zrobić tartę z malinami?

Zaskocz swoich gości podając im pyszną i łatwą do zrobienia tartę z owocami.

Kruchy spód możesz wykonać nawet 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Pieczemy w dniu, w którym chcemy napełnić jednolity krem.

Ciasto najlepiej smakuje zaraz po wykonaniu, wtedy kruchy spód jest najsmaczniejszy.

 

TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI

LISTA SKŁADNIKÓW NA KRUCHE CIASTO :

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • krem budyniowy lub gęsty budyń
  • zimne masło
  • słodzone mleko skondensowane – 50 ml mleka

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE z kremem budyniowym:

  • serek mascarpone-250 g
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • maliny (miałam malin ok 20 g)
  • truskawki
  • jagody
  • jeżyny

Przejdźmy do wykonania:

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego.

Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Gotowy krem budyniowy należy schłodzić. Przygotować formę.
Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i dodajemy kaszkę mannę lub bułkę tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma takimi samymi foliami spożywczymi na kształt formy.

Zdejmujemy jedną stronę folii i wkładamy ciasto do formy. Dociskamy spód i boki formy, a nadmiar ciasta obkrajamy nożem lub jeździmy wałkiem po wierzchu formy. Znowu wkładamy do lodówki, tym razem na 30 minut, a kolejnie zdejmujemy folię. Dekorujemy budyniem. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Nagrzany piekarnik do 180 C – wkładamy i pieczemy przez mniej więcej pół godziny do słonecznego koloru ciasta. Upieczony spód tarty wyciągamy z nagrzanego piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Kruche ciasto to najlepsze ciasto!

Kremówkę miksujemy w misie miksera razem z mascarpone, do momentu gdy uzyskamy gęsty i jednolity krem. Równie smaczna jest też masa kajmakowa. Dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotowy i pyszny krem wykładamy na spód naszej, słodkiej tarty i dekorujemy za pomocą świeżych: malin, truskawek i jagód, jeżyn itp. Jeszcze bardziej smaczna będzie, gdy wykorzystamy więcej świeżych owoców.

Nasz placek jest gotowy!

A Ty próbowałaś już naszej tarty?

Moja ulubiona tarta to ta z malinami. A jaka jest Twoja ulubiona tarta na słodko?

Nie przegap nowych przepisów na naszym blogu! Bądź na bieżąco, zaobserwuj naszego bloga i korzystaj z darmowych przepisów na ciasta i nie tylko!

Smacznego!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.