Dzień dobry!
Poznaj wspaniałe, kruche i chrupiące ciasto z pysznym kremem na bazie serka mascarpone. Całość pięknie udekorowana świeżymi owocami: malinami i jagodami, ale mogą być również inne owoce sezonowe.
Tarta z mascarpone i owocami to jeden z najprostszych przepisów na deser letni.
Prosty przepis – tarta z malinami, mascarpone oraz kremem budyniowym i cukrem pudrem
Jak zrobić tartę z malinami?
Zaskocz swoich gości podając im pyszną i łatwą do zrobienia tartę z owocami.
Kruchy spód możesz wykonać nawet 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Pieczemy w dniu, w którym chcemy napełnić jednolity krem.
Ciasto najlepiej smakuje zaraz po wykonaniu, wtedy kruchy spód jest najsmaczniejszy.
TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI
LISTA SKŁADNIKÓW NA KRUCHE CIASTO :
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- szczypta soli
- krem budyniowy lub gęsty budyń
- zimne masło
- słodzone mleko skondensowane – 50 ml mleka
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE z kremem budyniowym:
- serek mascarpone-250 g
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- maliny (miałam malin ok 20 g)
- truskawki
- jagody
- jeżyny
Przejdźmy do wykonania:
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego.
Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Gotowy krem budyniowy należy schłodzić. Przygotować formę.
Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i dodajemy kaszkę mannę lub bułkę tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma takimi samymi foliami spożywczymi na kształt formy.
Zdejmujemy jedną stronę folii i wkładamy ciasto do formy. Dociskamy spód i boki formy, a nadmiar ciasta obkrajamy nożem lub jeździmy wałkiem po wierzchu formy. Znowu wkładamy do lodówki, tym razem na 30 minut, a kolejnie zdejmujemy folię. Dekorujemy budyniem. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Nagrzany piekarnik do 180 C – wkładamy i pieczemy przez mniej więcej pół godziny do słonecznego koloru ciasta. Upieczony spód tarty wyciągamy z nagrzanego piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Kruche ciasto to najlepsze ciasto!
Kremówkę miksujemy w misie miksera razem z mascarpone, do momentu gdy uzyskamy gęsty i jednolity krem. Równie smaczna jest też masa kajmakowa. Dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotowy i pyszny krem wykładamy na spód naszej, słodkiej tarty i dekorujemy za pomocą świeżych: malin, truskawek i jagód, jeżyn itp. Jeszcze bardziej smaczna będzie, gdy wykorzystamy więcej świeżych owoców.
Nasz placek jest gotowy!
A Ty próbowałaś już naszej tarty?
Moja ulubiona tarta to ta z malinami. A jaka jest Twoja ulubiona tarta na słodko?
Nie przegap nowych przepisów na naszym blogu! Bądź na bieżąco, zaobserwuj naszego bloga i korzystaj z darmowych przepisów na ciasta i nie tylko!
Smacznego!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.