Nic tak nie rozpieszcza podniebienia, jak smakowite, puszyste ciasto. Dlatego coraz częściej sięgamy po sprawdzone przepisy i przygotowujemy słodkości w domu. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt, urodzin, imienin lub niedzielnego popołudnia bez niekonwencjonalnego króla deserów, jakim jest niewątpliwie tradycyjny sernik. Większość z nas twierdzi, że jest to typowo polski wypiek – nic bardziej mylnego! Mimo tego, że uważa się go za najpiękniejsze wspomnienie kulinarne, jakie wynosimy z domu rodzinnego, to serniki cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Ciekawą alternatywą dla klasycznego ciasta z serem jest puszysty sernik z białą czekoladą. Jak go wykonać?

Sernik z dodatkiem białej czekolady – znakomity deser

Aby sernik nie smakował za każdym razem to samo, można go nieco urozmaicić. Biała czekolada, choć przez wiele osób nie jest uważana za prawdziwą czekoladę, świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych wypieków, a szczególnie sernika. Bardzo dobrze komponuje się z tłustym serem, ponieważ w jej składzie dominuje cukier i mleko.

Opisywany deser jest niezwykle delikatny i rozpływa się w ustach. Sernik z białą czekoladą to fenomenalna propozycja dla miłośników puszystych, słodkich i wilgotnych ciast. Jego ogromną zaletą jest fakt, iż można go przygotować zarówno w piekarniku, jak i na zimno – bez pieczenia. Główny składnik tego specjału to mielony twaróg, aczkolwiek często bywa zastępowany serkiem Philadelphia czy mascarpone. Sernik świetnie smakuje także z jogurtem greckim, który dodaje aksamitnej konsystencji.

Zauważalną różnicą między poszczególnymi recepturami jest również sposób wykonania spodu. W przypadku puszystego sernika z białą czekoladą szczególną popularnością cieszy się kruchy, ciasteczkowy spód, który przygotowuje się z herbatników lub ciastek oreo. Amatorzy pieczenia ciast i miłośnicy wilgotnych deserów w sezonie letnim mogą pokusić się o urozmaicenie smaku sernika i dodania do niego ulubionych owoców. Świetnym dodatkiem do wypieków na bazie twarogu są maliny, truskawki, jagody i jeżyny.

Przepis I:

Kremowy sernik z białą czekoladą na spodzie z herbatników

Składniki:

  • 1 jajko,
  • żółtko z 1 jajka,
  • 30 g masła,
  • 500 g zmielonego sera twarogowego,
  • 200 g białej czekolady,
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 100 g herbatników,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • garść startej skórki pomarańczowej,
  • 250 g malin.

Sposób przygotowania:

Pokrusz herbatniki w blenderze, a następnie dodaj masło rozpuszczone w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i po ok. 10 minutach wyciągnij.

Podgrzej śmietankę w garnku, ale nie doprowadź do wrzenia. Dodaj czekoladę i cały czas mieszaj. Gdy powstanie jednolita masa – zdejmij garnek z ognia.

W umytej misce utrzyj dokładnie jajka z cukrem i dodawaj do nich po łyżce twarogu, nieustannie miksując składniki. Wsyp mąkę, dodaj skórkę z pomarańczy i ostudzoną białą czekoladę. Dokładnie wymieszaj całość.

Przełóż gotową masę serową do tortownicy z herbatnikowym spodem i dodaj maliny. Do naczynia żaroodpornego wlej wodę w taki sposób, aby po włożeniu przygotowanego ciasta sięgała do połowy tortownicy. Piecz całość w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 50 minut. Po tym czasie trzeba ostudzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Pozostałe maliny warto wykorzystać do dekoracji deseru.

sernik z malinami

Przepis II:

Sernik z białą czekoladą na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek

Składniki:

  • 50 g roztopionego masła,
  • 200 g ciastek typu digestive,
  • 70 g śmietanki słodkiej 30% – do polewy,
  • 150 g dobrej jakości białej czekolady – do polewy,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 5 małych jajek lub 4 duże,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 200 g śmietanki słodkiej 30%,
  • 100 g białej czekolady.

Sposób przygotowania:

Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 24 cm, a jej dno i boki wyłóż pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, możesz posmarować wnętrze tortownicy masłem.

Do miski malaksera włóż ciastka i rozdrobnij je na sypko. Jeśli nie masz takiego sprzętu – użyj wałka lub drewnianego tłuczka. Do zmielonych ciasteczek wlej ostudzone masło i bardzo dokładnie wymieszaj. Uzyskaną masę ciasteczkową przełóż do formy i wyrównaj powierzchnię za pomocą łyżki. Następnie włóż do lodówki lub zostaw w temperaturze pokojowej na czas szykowania masy serowej.

Do dużej miski wsyp 100 g cukru pudru lub drobnego cukru oraz saszetkę cukru wanilinowego, a następnie wbij wszystkie jajka. Ucieraj całość mikserem na wysokich obrotach tak długo, aby powstała jasna i puszysta masa. Dodaj również kilogram twarogu, budyń waniliowy lub śmietankowy i zmniejsz nieco obroty.

W osobnym naczyniu połącz śmietankę z białą czekoladą. W tym celu zagotuj kremówkę 30% i dodaj 100 g połamanej na małe kawałki czekolady. Składniki mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do ostygnięcia, a następnie zawartość naczynia wlej do masy serowej i dokładnie zamieszaj. Całość wyłóż do formy ze spodem ciasteczkowym. Piecz sernik przez 90 minut z funkcją pieczenia „góra-dół” na środkowej półce. Ważne jest, aby po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go przez co najmniej 30 minut.

Dopiero na całkowicie wystudzony sernik można położyć dekoracje. Na czas przygotowywania masy serowej warto włożyć ciasto do lodówki. Aby zrobić idealną polewę, należy białą czekoladę połamać lub zetrzeć na tarce i rozpuścić w 70 gramach podgrzanej śmietanki kremówki. Roztopioną czekoladę odstaw do lekkiego ostygnięcia i użyj jej, gdy będzie jeszcze ciepła, ponieważ wtedy najlepiej rozprowadza się po powierzchni pysznego sernika.

biała czekolada

Podsumowanie

Serniki to wyborne ciasta, które goszczą na polskich stołach zarówno zimą, jak i latem. Nie ulega wątpliwości, że ten sycący deser cieszy się dużą popularnością i umila rodzinne pogawędki na przyjęciach czy leniwych popołudniach. Najważniejszą kwestią w trakcie przygotowywania sernika jest wybór świeżych produktów. Świeży ser i dobry przepis to gwarancja udanego wypieku.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.