Zapewne wielu z nas pami臋ta czasy PRL-u, kiedy ka偶dy produkt spo偶ywczy by艂 na wag臋 z艂ota. Sklepowe p贸艂ki 艣wieci艂y pustkami, a gospodynie domowe dwoi艂y si臋 i troi艂y, by przygotowa膰 smaczny przysmak ze sk艂adnik贸w, kt贸re tak trudno by艂o dosta膰. By艂 jak偶e popularny blok czekoladowy, marcepan z fasoli i oczywi艣cie szyszki z ry偶u preparowanego. To ceniony przysmak z lat osiemdziesi膮tych. Do przygotowania szyszek potrzeba jedynie kilku . Je艣li lubisz karmel lub mas臋 kajmakow膮, przepis ten z pewno艣ci膮 podbije Twoje serce. Lepienie smako艂yk贸w to doskona艂a zabawa dla ca艂ej rodziny. Czas wi臋c przypomnie膰 sobie smak dzieci艅stwa!

Jak zrobi膰 szyszki z ry偶u preparowanego?

Szyszki z kajmakiem to przepis na s艂odki deser, kt贸ry towarzyszy nam od lat. W latach osiemdziesi膮tych smako艂yki przygotowywa艂o si臋 z kr贸wek i mas艂a. Dzi艣 istnieje wiele sposob贸w na zrobienie tej super prostej przek膮ski. Smakowite szyszki zrobisz z ry偶u preparowanego. Z powodzeniem mo偶na wykorzysta膰 r贸wnie偶 ry偶 br膮zowy dmuchany lub聽 inne zbo偶a preparowane, np. pszenica.

Sk艂adniki:

  • ry偶 preparowany
  • 300 gram cukierk贸w kr贸wek
  • 125 gram mas艂a b膮d藕 margaryny
  • opcjonalnie do wersji ciemniejszej kakao lub czekolada

Przepis na szyszki:

W przygotowaniu pysznych smako艂yk贸w nie kryje si臋 偶adna filozofia. Kr贸wki wrzucamy do garnka razem z mas艂em聽 i mieszamy na ma艂ym ogniu do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Mas艂o mo偶esz 艣mia艂o zast膮pi膰 olejem kokosowym. Dodaje si臋 je, aby po sch艂odzeniu nasze szyszki nie wysz艂y mi臋kkie i lepi膮ce. Nast臋pnie dosypujemy ry偶 preparowany. Warto dosypywa膰 ry偶 na oko, w贸wczas b臋dziemy mie膰 kontrol臋 nad tym, czy smako艂yki b臋d膮 mia艂y w sobie wi臋cej, czy te偶 mniej masy. Je艣li chcesz poeksperymentowa膰 w kuchni, zamiast mas艂a dodaj rozpuszczon膮 w k膮pieli wodnej czekolad臋. Do tego celu doskonale nada si臋 zar贸wno mleczka, jak i gorzka czy bia艂a czekolada.

Formowanie szyszek, jak ju偶 zosta艂o wspomniane wcze艣niej, to doskona艂a rozrywka dla ca艂ej rodziny, a w szczeg贸lno艣ci dla naszych pociech. W ko艅cu ka偶de dziecko uwielbia brudzi膰 r膮czki! Jednak nale偶y pami臋ta膰, 偶e zanim przyst膮pimy do wyrob贸w cukierniczych, ry偶 preparowany musi delikatnie przestygn膮膰. Karmel jest bardzo gor膮cy, tak wi臋c nie trudno o poparzenie r膮k. Poza tym, lekko przestudzony 艂atwiej si臋 skleja i 艂atwiej b臋dzie nam formowa膰 szyszki. Trzeba wiedzie膰, 偶e to do艣膰 “brudna robota”. Masa jest lepka, klei si臋 do palc贸w, dlatego dobrze jest mie膰 w zasi臋gu misk臋 z zimn膮 wod膮. Co jaki艣 czas zwil偶ajmy d艂onie i dopiero wtedy nabierajmy nasz膮 mikstur臋. Dzi臋ki temu nic si臋 nie przyklei, a szyszki wychodz膮 kszta艂tne i proporcjonalne.

Na 艂y偶k臋 nak艂adaj porcje wielko艣ci orzecha w艂oskiego. Mas臋 przek艂adaj do d艂oni, kt贸re wcze艣niej zosta艂y zwil偶one wod膮. D艂o艅mi formuj kulk臋, a nast臋pnie sp艂aszcz j膮 delikatnie na kszta艂t szyszki. Oczywi艣cie, wedle uznania mo偶na pozosta膰 przy kszta艂cie kulki. Co 2-3 szyszki warto przep艂uka膰 delikatnie d艂onie wod膮, aby pozby膰 si臋 z nich lepkiej warstwy kajmaku. Tak przygotowane ciasteczka odk艂adamy do lod贸wki, aby masa zastyg艂a, a szyszki wysz艂y chrupi膮ce.

Jak przygotowa膰 mas臋 kr贸wkow膮?

Istnieje kilka przepis贸w do przygotowania masy kr贸wkowej: masa kr贸wkowa z kr贸wek, z mleka skondensowanego, jak r贸wnie偶 gotowa masa w puszce. Z wymienionych niew膮tpliwie najlepsza jest domowa masa kr贸wkowa. Pyszna, delikatna i 艂atwa w przygotowaniu. Do jej stworzenia potrzebujemy jedynie kilku sk艂adnik贸w, kt贸re znajdziemy w ka偶dej kuchni. S膮 nimi: mleko, cukier, mas艂o oraz odrobina cukru waniliowego.

Na dwie szklanki mleka potrzebujemy jedn膮 szklank臋 cukru i p贸艂 kostki mas艂a. Mleko ze zwyk艂ym cukrem oraz cukrem waniliowym podgrzewamy w garnku na ma艂ym ogniu. Kiedy nasza mikstura nabierze g臋stej, jasnobr膮zowej konsystencji nale偶y doda膰 roztopione mas艂o a nast臋pnie zdejmujemy z ognia. Mas臋 mieszamy do ujednolicenia i po艂膮czenia sk艂adnik贸w, po czym odstawiamy do czasu ostudzenia. I gotowe!

Podsumowanie

Szyszki z ry偶u preparowanego to rewelacyjna przek膮ska-ciasteczko, kt贸remu nikt nie jest w stanie si臋 oprze膰. Ob艂臋dnie pachnie, doskonale smakuje i kojarzy si臋 z beztroskimi chwilami dzieci艅stwa. Pyszne kajmakowe szyszki przygotujemy w kilka minut, nie wymagaj膮 pieczenia. Idealnie sprawdz膮 si臋 na wszelkiego rodzaju spotkania, przyj臋cia czy urodziny. Sk艂adniki, jakich potrzebujemy z pewno艣ci膮 znajd膮 si臋 w ka偶dym polskim domu. To 艣wietny przepis, aby pocz臋stowa膰 niespodziewanych go艣ci, a tak偶e smakowita przek膮ska dla ca艂ej rodziny!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.