Zapewne wielu z nas pamięta czasy PRL-u, kiedy każdy produkt spożywczy był na wagę złota. Sklepowe półki świeciły pustkami, a gospodynie domowe dwoiły się i troiły, by przygotować smaczny przysmak ze składników, które tak trudno było dostać. Był jakże popularny blok czekoladowy, marcepan z fasoli i oczywiście szyszki z ryżu preparowanego. To ceniony przysmak z lat osiemdziesiątych. Do przygotowania szyszek potrzeba jedynie kilku . Jeśli lubisz karmel lub masę kajmakową, przepis ten z pewnością podbije Twoje serce. Lepienie smakołyków to doskonała zabawa dla całej rodziny. Czas więc przypomnieć sobie smak dzieciństwa!
Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego?
Szyszki z kajmakiem to przepis na słodki deser, który towarzyszy nam od lat. W latach osiemdziesiątych smakołyki przygotowywało się z krówek i masła. Dziś istnieje wiele sposobów na zrobienie tej super prostej przekąski. Smakowite szyszki zrobisz z ryżu preparowanego. Z powodzeniem można wykorzystać również ryż brązowy dmuchany lub inne zboża preparowane, np. pszenica.
Składniki:
- ryż preparowany
- 300 gram cukierków krówek
- 125 gram masła bądź margaryny
- opcjonalnie do wersji ciemniejszej kakao lub czekolada
Przepis na szyszki:
W przygotowaniu pysznych smakołyków nie kryje się żadna filozofia. Krówki wrzucamy do garnka razem z masłem i mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Masło możesz śmiało zastąpić olejem kokosowym. Dodaje się je, aby po schłodzeniu nasze szyszki nie wyszły miękkie i lepiące. Następnie dosypujemy ryż preparowany. Warto dosypywać ryż na oko, wówczas będziemy mieć kontrolę nad tym, czy smakołyki będą miały w sobie więcej, czy też mniej masy. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni, zamiast masła dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Do tego celu doskonale nada się zarówno mleczka, jak i gorzka czy biała czekolada.
Formowanie szyszek, jak już zostało wspomniane wcześniej, to doskonała rozrywka dla całej rodziny, a w szczególności dla naszych pociech. W końcu każde dziecko uwielbia brudzić rączki! Jednak należy pamiętać, że zanim przystąpimy do wyrobów cukierniczych, ryż preparowany musi delikatnie przestygnąć. Karmel jest bardzo gorący, tak więc nie trudno o poparzenie rąk. Poza tym, lekko przestudzony łatwiej się skleja i łatwiej będzie nam formować szyszki. Trzeba wiedzieć, że to dość „brudna robota”. Masa jest lepka, klei się do palców, dlatego dobrze jest mieć w zasięgu miskę z zimną wodą. Co jakiś czas zwilżajmy dłonie i dopiero wtedy nabierajmy naszą miksturę. Dzięki temu nic się nie przyklei, a szyszki wychodzą kształtne i proporcjonalne.
Na łyżkę nakładaj porcje wielkości orzecha włoskiego. Masę przekładaj do dłoni, które wcześniej zostały zwilżone wodą. Dłońmi formuj kulkę, a następnie spłaszcz ją delikatnie na kształt szyszki. Oczywiście, wedle uznania można pozostać przy kształcie kulki. Co 2-3 szyszki warto przepłukać delikatnie dłonie wodą, aby pozbyć się z nich lepkiej warstwy kajmaku. Tak przygotowane ciasteczka odkładamy do lodówki, aby masa zastygła, a szyszki wyszły chrupiące.
Jak przygotować masę krówkową?
Istnieje kilka przepisów do przygotowania masy krówkowej: masa krówkowa z krówek, z mleka skondensowanego, jak również gotowa masa w puszce. Z wymienionych niewątpliwie najlepsza jest domowa masa krówkowa. Pyszna, delikatna i łatwa w przygotowaniu. Do jej stworzenia potrzebujemy jedynie kilku składników, które znajdziemy w każdej kuchni. Są nimi: mleko, cukier, masło oraz odrobina cukru waniliowego.
Na dwie szklanki mleka potrzebujemy jedną szklankę cukru i pół kostki masła. Mleko ze zwykłym cukrem oraz cukrem waniliowym podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Kiedy nasza mikstura nabierze gęstej, jasnobrązowej konsystencji należy dodać roztopione masło a następnie zdejmujemy z ognia. Masę mieszamy do ujednolicenia i połączenia składników, po czym odstawiamy do czasu ostudzenia. I gotowe!
Podsumowanie
Szyszki z ryżu preparowanego to rewelacyjna przekąska-ciasteczko, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Obłędnie pachnie, doskonale smakuje i kojarzy się z beztroskimi chwilami dzieciństwa. Pyszne kajmakowe szyszki przygotujemy w kilka minut, nie wymagają pieczenia. Idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju spotkania, przyjęcia czy urodziny. Składniki, jakich potrzebujemy z pewnością znajdą się w każdym polskim domu. To świetny przepis, aby poczęstować niespodziewanych gości, a także smakowita przekąska dla całej rodziny!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.